1. Gospodarstwo Agroturystyczne "Danielówka"
• zalewajka świętokrzyska
• szarlotka świętokrzyska
• prazoki ze smażonką
• ciasto drożdżowe z gruszkami babci Lodzi
Ewelina Barczyńska Ciemiętniki 1 29-120 Kluczewsko |
|
501 520 514 |
|
danielowka@onet.eu | |
www.danielowka.eu |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo Eko-Agroturystyczne Danielówka położone jest w gminie Kluczewsko charakteryzującej się różnorodnym środowiskiem przyrodniczym, które tworzą przepływające rzeki Pilica i Czarna Włoszczowska, przy udziale znacznych kompleksów leśnych. Czyste powietrze, dobre warunki klimatyczne oraz położenie w obszarze chronionego krajobrazu sprawiają, iż obszar ten stanowi doskonałą bazę dla turystyki i rekreacji. Gospodarstwo powstało w 2015 roku. Jego właścicielki – dwie siostry Barczyńskie specjalizują się w hodowli danieli, które stanowią również atrakcję gospodarstwa. Niewątpliwą specjalnością Danielówki jest wyśmienita kuchnia tradycyjna oraz domowe przetwory. Organizowane są tu warsztaty domowej spiżarni. Wyjeżdżający goście, oprócz niezapomnianych wrażeń z pobytu, zabierają ze sobą słoiki własnoręcznie przyrządzonych przetworów i kartki z przepisami na tutejsze smakowitości. Danielówka jest laureatem I miejsca w konkursie wojewódzkim „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” 2016 roku.
„Wsi spokojna wsi wesoła” to cytat ze słynnego wiersza Jana Kochanowskiego, który idealnie oddaje klimat tego miejsca.
2. AgroChata Lisia Jama
• twaróg kozi
• ser podpuszczkowy w oleju rzepakowym z przyprawami
Mirosława Lis Świdno 71 29-105 Krasocin |
|
781 224 736 |
|
agrochatalisiajama@tlen.pl | |
www.facebook.com/martalislisiajama |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo AgroChata Lisia Jama zlokalizowane jest we wsi Świdno w gminie Krasocin w powiecie włoszczowskim. Od 2018 roku w gospodarstwie prowadzony jest rolniczy handel detaliczny. Gospodarze specjalizują się w produkcji tradycyjnych kozich serów twarogowych, serów podpuszczkowych oraz serów podpuszczkowych w zalewie z ziołami. Państwo Lis posiadają na własność 5 ha gruntów rolnych oraz stado 19 kóz. W stadzie znajduje się 9 kóz dojnych. Gospodarze mogą z dumą pochwalić się posiadaniem kozy w 100% rasy Anglonubijskiej. Kozy karmione są paszami z własnego gospodarstwa, co pozwala gospodarzom na otrzymanie najwyższej jakości mleka do produkcji serów. Produkty na bazie mleka koziego wyprodukowane w gospodarstwie są dostępne przez cały rok. Państwo Lis sprzedają je na lokalnych targowiskach, kiermaszach oraz poprzez platformę Świętokrzyski e-Bazarek.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: