Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

O szlaku

Świętokrzyska Kuźnia Smaków

 

Szlak kulinarny "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" jest jednym z największych w Polsce, liczy 88 obiektów. W jego skład wchodzą: 58 obiektów oferujących produkty tradycyjne, których jakość oraz wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, które zostały uznane w konkursach wojewódzkich i krajowych np. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, lub wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych oraz 30 obiektów - 20 restauracji i 10 gospodarstw agroturystycznych oferujących tradycyjne i lokalne potrawy stanowiące element dziedzictwa kulinarnego regionu świętokrzyskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, lub które zostały spisane i opublikowane w wydawnictwach definiujących kuchnię świętokrzyską lub te wywodzące się z rodzinnych tradycji, zachowane w formie przekazu i kultywowane przez społeczność lokalną.


Wiele z oferowanych na szlaku produktów i potraw znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jak choćby sztandarowa zupa regionu, „królowa zup” - zalewajka świętokrzyska czy prazoki i baniocek oraz popularne na Sandomierszczyźnie szczodroki czy w Opatowie - krówka opatowska. Podróżując szlakiem, można kupić bezpośrednio od producenta takie produkty, których trudno szukać w innych regionach Polski, oraz skosztować kuchni tradycyjnej opartej na surowcach charakterystycznych dla naszego regionu.

 

Oferta kulinarna ŚKS

 

Szlak zlokalizowany jest we wszystkich 13 powiatach województwa świętokrzyskiego: buskim, jędrzejowskim, kazimierskim, kieleckim, koneckim, opatowskim, ostrowieckim, pińczowskim, sandomierskim, skarżyskim, starachowickim, staszowskim i włoszczowskim. Tworzą go podmioty, które przeszły procedurę certyfikacji. Każdy z obiektów, a wśród nich gospodarstwa sadownicze, winiarskie, przetwórnie, piekarnie oraz restauracje i gospodarstwa agroturystyczne oznakowany jest tablicą informacyjną w kolorze złotym ze znakiem graficznym prawnie chronionym – Świętokrzyska Kuźnia Smaków.

 

Szlak kulinarny promujący lokalną markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków powstawał dzięki funduszom szwajcarskim oraz funduszom europejskim w dwóch etapach. Pierwszy etap realizowany był w powiatach kieleckim, opatowskim, ostrowieckim i sandomierskim w latach 2013-2016 w ramach projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, w ramach którego wypracowano procedury, utworzono szlak oraz scertyfikowano i nadano markę ŚKS 53 obiektom. Drugi etap budowy marki ŚKS kontynuowano w roku 2017 w kolejnych powiatach województwa świętokrzyskiego tj. : buskim, pińczowskim, staszowskim, starachowickim dzięki operacji pn. „Stymulowanie rozwoju rynku produktów regionalnych poprzez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowanej w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

Dzięki projektowi rozszerzono szlak i jego ofertę oraz nadano markę ŚKS 20 nowym obiektom. Dzięki funduszom zewnętrznym i czteroletniej pracy Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach udało się stworzyć lokalną markę opartą na regionalnym dziedzictwie kulinarnym, będącą swego rodzaju kulinarną wizytówkę regionu świętokrzyskiego, pokazać miejsca wytwarzania i sprzedaży żywności tradycyjnej, poznać jej wytwórców, niejednokrotnie uczestniczyć w procesie jej wytwarzania oraz poznać atrakcje turystyczne najpiękniejszych rejonów województwa świętokrzyskiego.

 

Zapraszamy do kulinarnej podróży po jednym z najatrakcyjniejszych turystycznie miejsc województwa świętokrzyskiego
Regionie Gór Świętokrzyskich

Więcej

 

Mapa
Szlaku kulinarnego

 

  

Mapa papierowa "Świętokrzyska Kuźnia Smaków"

 

Pokaż

Książka do pobrania:
Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich

Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich

 

 

Pobierz

 


 

 Reportaż o Świętokrzyskiej Kuźni Smaków

 

 

 

Audycja radiowa o naszym szlaku smaków

 

 

 

Autorzy zdjęć:
Archiwum ŚODR, Archiwum UG Województwa Świętokrzyskiego, Centrum Tradycji i Turystyki Gór Świętokrzyskich, Anna Frańczak, Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia, Monika Iskierka, Barbara Jedlikowska, Edyta Juda, Magdalena Kapłan, Dorota Kiljan, Teresa Kmiecicka, Monika Nowocień, OSM Opatów, Park Jurajski w Bałtowie, Jacek Piwowarski, Halina E.Sadecka, Alicja Stępień, Marian Sus, Janusz Suszyna, Alicja Śmiech, Marek Terczak, TimeMachine.pl, www.wrota-swietokrzyskie.pl.

 

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ