Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

 




1. Restauracja „Okrąglak”kugiel

• wiejski smalec z żurawiną
• kugiel
• rosół z domowym makaronem

Wioleta Skrobek
       Korzecko 88 B
41 315 65 17
       603 820 003
biuro@okraglak.info
www.restauracjaokraglak.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja „Okrąglak” położona jest 15 km od Kielc w malowniczej i spokojnej miejscowości pod Chęcinami. Dookoła jest mnóstwo zielonej przestrzeni, plac zabaw, duży parking, ogród, stajnie dla koni, pastwiska i las. W ten sposób restauracja zapewnia swoim gościom ciszę, spokój, prywatność i bezpieczeństwo. Restauracja działa od 2005 roku. Specjalizuje się w daniach kuchni polskiej. Potrawy serwowane w restauracji przygotowane są
z najwyższą starannością z udziałem produktów lokalnych. W menu restauracji oferowane są również poza wymienionymi inne potrawy regionalne.






2. Restauracja - Hotel „Stodółka”parzybroda chłopska


• zalewajka świętokrzyska
• parzybroda chłopska
• kluska miedzianogórska

Grzegorz Łączkiewicz
      ul. Świętokrzyska 89, Ćmińsk
41 347 55 00
hotel@stodolka.pl
www.stodolka.pl

Dostępność: cały rok

 

 

Obiekt położony 10 km od Kielc, przy drodze krajowej nr 74 Kielce-Łódź. Lokalizacja sprawia, że jest idealną bazą wypadową do zwiedzania najciekawszych atrakcji turystycznych regionu: Dębu Bartek, Parku etnograficznego w Tokarni, zamku królewskiego w Chęcinach, Muzeum Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku i wielu innych. Dania serwowane w hotelowej restauracji to między innymi staropolskie specjały w nowoczesnej odsłonie, ale również potrawy tradycyjne ze słynną w okolicy „kluską miedzianogórską”.






3. Restauracja „Magia Sabatu”goły świętokrzyskie z okrasą


• zalewajka świętokrzyska
• drągoły
• goły świętokrzyskie z okrasą

Agata Dańda
      Krajno Zagórze 43 C
41 312 77 11
      600 038 217
osrodek@sabatkrajno.pl
www.sabatkrajno.pl

Dostępność: cały rok

 

Restauracja „Magia Sabatu” leży 22 km od Kielc w kierunku na Świętą Katarzynę. Stanowi część kompleksu wchodzącego w skład Parku Rozrywki i Miniatur „Sabat Krajno”. Restauracja oferuje kuchnię polską i regionalną oraz europejską, zmieniającą się w zależności od pory roku. Sztandarową potrawą oferowaną w ramach szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków są „drągoły”, a także lokalne „paluchy czarownicy”.






zalewajka świętokrzyska4. Karczma „Izba Dobrego Smaku”

• zarzucajka
• zalewajka świętokrzyska
• baniocek

Bartłomiej Herbuś
       Huta Szklana 37
41 260 81 56
      531 982 589

bartlomiejherbus@gmail.com
www.osadasredniowieczna.eu

Dostępność: cały rok

 


Karczma położona jest 25 km na wschód od Kielc w kierunku Ostrowca Świętokrzyskiego, u stóp Świętego Krzyża (Łysej Góry), miejsca kultu, jednego z najstarszych sanktuariów na ziemiach polskich, najczęściej odwiedzanego miejsca regionu Gór Świętokrzyskich oraz blisko „Osady Średniowiecznej” - żywego skansenu. Oferta kulinarna karczmy oparta jest na lokalnych smakach, skosztować tu można barszczu z grzybami i pierogów z mięsem, w sezonie specjałów ze sztandarowym produktem gminy Bieliny „truskawką bielińską” oraz słynnego ciasta spod Bodzentyna „baniocka”.
Dodatkowo, na zamówienie gości, występ kapeli ludowej oraz konkursy z „Krainy Legend Świętokrzyskich” i inne zabawy.






5. Restauracja „DA VINCI”

HOTEL, KAWIARNIA ORAZ RESTAURACJA – ZAMKNIĘTE

Informujemy iż restauracja, hotel i kawiarnia zakończyły działalność.




udziec świętokrzyski 6. Gospodarstwo Agroturystyczne
  „Wiejski Raj”

• bulwa ziemniaczana
• parzybroda chłopska
• udziec świętokrzyski

Piotr Jankowski
      Podmarzysz 4e
41 317 14 15
      503 861 078

wiejskiraj@op.pl
www.wiejskiraj.wczasywpolsce.pl

Dostępność: cały rok



Gospodarstwo położone 10 km od Kielc, niedaleko Daleszyc. Specjalnością kulinarną gospodarzy jest kuchnia staropolska i lokalna. Są laureatami konkursów kulinarnych, między innymi na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich”. W ofercie kulinarnej polecają: udziec wieprzowy, mięsa w marynatach oraz potrawy z warzyw i ziemniaków. Potrawą sztandarową jest „parzybroda chłopska”.




żołądki rakowskie7. Gospodarstwo Agroturystyczne
   „Gratka”


• zalewajka świętokrzyska
• żołądki rakowskie
• gęś kielecka z fasolą korczyńską

Stanisław Gratka  Zagroda edukacyjna
      Celiny 18
41 354 52 03
      509 014 115

gratkasd@op.pl
www.celiny.pl

Dostępność: cały rok

 


Gospodarstwo "Gratka" jest charakterystycznym dla podkieleckiej wsi gospodarstwem oddającym klimat coraz rzadziej spotykanej zabudowie w podkowę. Jest laureatem konkursów wojewódzkich, między innymi I miejsca w konkursie „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” oraz konkursów kulinarnych: „Smaki gęsiny”, „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Właściciele posiadają 50 ha ziemi, specjalizują się w uprawie orkiszu, z którego dla gości wypiekają chleb i bułki. W gospodarstwie cała produkcja roślinna i zwierzęca prowadzona jest metodami ekologicznymi, posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Swoje menu opierają na prostej kuchni lokalnej, większość produktów pochodzi z gospodarstwa. Specjalizują się w potrawach z gęsi kieleckiej. Prowadza gospodarstwo edukacyjne, są zrzeszeni w sieci „Zagroda Edukacyjna”.






pstrąg smażony z Wilkowa8. Bar „Pstrąg”

• zalewajka świętokrzyska
• parzybroda chłopska
• pstrąg smażony z Wilkowa

Wilków, ul. Łysogórska 199 
      26-010 Bodzentyn
660 901 412
ewa.ciekoty@interia.pl

 
Dostępność: cały rok

 

Bar „ Pstrąg”  położony jest przy trasie  Kielce- Cedzyna- Ciekoty  w kierunku na Świętą Katarzynę  w miejscowości Wilków w malowniczej Dolinie Wilkowskiej.  Roztacza się stąd piękny widok na najwyższy szczyt Gór Świętokrzyskich – Łysicę. Przez wieś przechodzi czerwony szlak rowerowy z Cedzyny do Nowej Słupi.

Bar oferuje dania  kuchni polskiej i regionalnej zaś specjalnością lokalu jest pstrąg hodowany we własnym stawie. Ryba podawana jest na kilka sposobów – między innymi w zestawach z surówkami z masłem czosnkowym, smażony lub wędzony. Do dyspozycji gości jest duży ogród z którego roztacza się piękny widok na Góry Świętokrzyskie.






pierogi z kapustą i mięsem9. Restauracja „Anatomia
    Smaku”


• żurek z jajkiem
• porka-psiocha
• pierogi z kapustą i mięsem

Zagnańsk, ul. Spacerowa 8 C
      26-050 Zagnańsk

504 769 855
info@anatomiasmaku.pl
www.anatomiasmaku.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja „Anatomia smaku” położona jest w malowniczej miejscowości Zagnańsk, 5 km od dębu "Bartek "i 11 km od centrum Kielc. Bliskość jednego  z najstarszych w Polsce pomników przyrody jakim jest  Dąb Bartek sprawia, że restauracja spełnia oczekiwania kulinarne  wymagających grup smakoszy w tym dzieci. Oferuje FUSION, czyli od schabowego do ...sushi. Łączy kuchnię tradycyjną (regionalną) z nowoczesną. Potrafi też wspaniale uwędzić tradycyjne wędliny oraz ryby, które dominują w menu.






placki ziemniaczane z żołądkami gęsimi10. Karczma „Kuźnia Smaków”

• zalewajka świętokrzyska
• drągoły
• placki ziemniaczane
   z żołądkami gęsimi


Tokarnia 303
      26-060 Chęciny

531 433 809

Dostępność: cały rok

Karczma  „Kuźnia Smaków” leży przy  drodze krajowej  nr 7 Warszawa - Kraków, na terenie parku etnograficznego  w Tokarni. Jest  własnością Muzeum Wsi Kieleckiej. Oficjalne otwarcie obiektu odbyło się w  jesienią 2015 roku, dla turystów udostępniona została w czerwcu 2016 roku. Jest to  budynek o powierzchni 1800 metrów kwadratowych z kilkoma przestronnymi salami,  z częścią warsztatową wyposażoną w piec chlebowy i tradycyjne palenisko, oraz z kącikiem  z drewnianymi zabawkami dla dzieci. Meble  w karczmie    inspirowane są  świętokrzyskim wzornictwem zaś  ściany zdobią fotografie Pawła Pierścińskiego, obrazy Krzysztofa Jackowskiego, kopie płócien Chełmońskiego i Szermentowskiego. Na szybach wytrawiono wzory świętokrzyskich wycinanek. Karczma oferuje potrawy kuchni regionalnej i lokalnej, prowadzi również promocję produktów  tradycyjnych charakterystycznych dla regionu świętokrzyskiego..






Kluski babci Stasi11. „Szafranowy Dwór”

• zalewajka świętokrzyska
• grycoki
• Kluski babci Stasi

Strawczyn, ul. Turystyczna 8
      26-067 Strawczyn

694 953 410
szafranowydwor@gmail.com

Dostępność: cały rok

Restauracja „Szafranowy Dwór”  zlokalizowana jest  w miejscowości Strawczyn,  około 20  kilometrów od Kielc  jadąc  DK 74, przy drodze wojewódzkiej nr 748 Miedziana Góra – Ruda Strawczyńska. Miejscowość Strawczyn jest siedzibą gminy, jest też  rodzinną  wsią  pisarza Stefana Żeromskiego. W Strawczynie odbywa się latem coroczne święto gminy – „Strawczynada”. Na terenie Gminy Strawczyn można zwiedzić atrakcyjne miejsca turystyczne, takie jak: Muzeum Henryka Sienkiewicza z zespołem parkowym w Oblęgorku, Muzeum Kowalstwa Artystycznego A. i St. Moćko, zabytkowe kościoły w Strawczynie i Chełmcach, Zbór Ariański w Chełmcach, Młyn Wodny w Bugaju.  Restauracja funkcjonuje do 2011 roku, specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej i regionalnej.






gęś gospodyni12. Zajazd „Na Widoku”

• zalewajka świętokrzyska
• gęś gospodyni
• kotlety baranie z sosem cebulowym

Krajno Pierwsze 115 B
      26-008 Górno

695 465 566 / 661 369 973
saszka13@poczta.fm


Dostępność: cały rok

Zajazd „Na Widoku”  leży 20 km od Kielc w  malowniczej miejscowości  Krajno Pierwsze.  Miejscowość należy do najstarszych wsi  w  Górach Świętokrzyskich. Jej nazwa wywodzi się stąd, że  dawna osada znajdowała się na skraju puszczy jodłowej („kraj” czyli  „skraj, brzeg”). Na przełomie XI i XII wieku była w rękach biskupów krakowskich. Zajazd „ Na Widoku”  oferuje kuchnię regionalną opartą na produktach z gospodarstwa rodzinnego, w którym hoduje się gęsi, kaczki oraz owcę olkuską, stąd sztandarową potrawą zajazdu  jest jagnięcina i gęsina.






byki daleszyckie13. Gospodarstwo
     Agroturystyczne „Pod Bukiem”


• zalewajka świętokrzyska
• byki daleszyckie
• pierogi z kapustą i mięsem

Śniadka Druga 11
      26-010 Bodzentyn

692 887 388
      41 311 53 20

bgrzejszczyk@wp.pl
www.podbukiem.infoturystyka.pl


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Bukiem”  położone jest w otulinie Świętokrzyskiego Parku Narodowego, otoczone z każdej strony  malowniczymi krajobrazami z charakterystyczną szachownicą pól. Miejscowość o bogatych tradycjach ludowych,  można nauczyć się tu rękodzielnictwa, wypiekania chleba w piecach glinianych, odwiedzić pszczelarzy, zobaczyć jak w starym młynie  miele się ziarno na mąkę i podziwiać folklor. Gospodarstwo „Pod Bukiem” jest typowym gospodarstwem   rolnym o powierzchni 6 ha. Uprawia się tu zboża, warzywa, truskawki, hoduje  drób, trzodę, wszystko pod potrzeby turystów. Specjalizuje się w przyjmowaniu dzieci i młodzieży szkolnej. Posiada „kartę kwalifikacyjną uczestnika wypoczynku”. Gospodyni oferuje prostą kuchnię lokalną i tradycyjną opartą na produktach z gospodarstwa, własnych przetworach  oraz  od miejscowych rolników.     






jabłka zapiekane z kruszonką14. Gospodarstwo
     Agroturystyczne „Różane Wzgórze”


• zalewajka świętokrzyska
• gęś gospodyni
• generałowa pod pierzynką
• jabłka zapiekane z kruszonką
• ocet jabłkowy


Lubania 74
      26-020 Chmielnik

602815845
wysoccyap@wp.pl
www.wysoccy.za.pl


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” położone jest  5 km od Chmielnika, w malowniczym otoczeniu pól.  Jest  czynnym  gospodarstwem rolnym o powierzchni 90 ha użytków  rolnych z dominującą uprawą zbóż.  Specjalizuje się w hodowli koni rasy małopolskiej, kucy  rasy felińskiej oraz w hodowli gęsi w tym gęsi rasy kieleckiej. Jest gospodarstwem edukacyjnym  zrzeszonym w Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Oferuje kuchnię regionalną i lokalną opartą na własnych produktach i od lokalnych producentów,  sztandarowymi potrawami są dania z gęsiny jak:  generałowa pod pierzynka czy gęś gospodyni.


 


kiełbasa bęczkowska15. Przetwórstwo mięsne MAT-MAS

• kiełbasa bęczkowska
• salceson bęczkowski

Tadeusz Matuszewski
       Bęczków 149 a
41 302 34 82
      507 708 616
damian.matuszewski@gmail.com

Dostępność: cały rok
Sprzedaż:
sklepik przy przetwórni w środy i czwartki



Przetwórnia Matuszewskich zainicjowała swoją działalność w 2013 roku, ale tradycje masarskie w rodzinie sięgają odległych lat. Już dziadek właściciela był znaczącym w okolicy hodowcą trzody chlewnej, wujek uczył się w szkole masarskiej, a w domu zawsze przetwarzano mięso na własne potrzeby, robiono kiełbasy dla rodziny i na wymianę. Dziś właściciel prowadzi działalność gospodarczą, choć jest również rolnikiem. Rodzina posiada prawie 3 ha ziemi, uprawia zboża i ziemniaki. Produktem, który przyczynił się do rozpowszechnienia przetwórni pana Matuszewskiego był „salceson bęczkowski”, który w 2014 r. został laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich”. Salceson został również wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sekret wyrobów z Bęczkowa tkwi w dobrym mięsie, w które właściciel zaopatruje się u lokalnych rolników oraz w umiejętnym stosowaniu przypraw.


 

polędwiczki świąteczne Prokopa16. Wyroby tradycyjne „U Bogusia”

• kiełbasa łosieńska
• polędwiczki świąteczne Prokopa
• salceson cwaniak

Łosień 42
41 306 16 75
      693 340 540
agroturystykaubogusia@wp.pl

Dostępność: cały rok
Sprzedaż:
sklepik przy przetwórni w środy



Tradycje rodzinne wyrobu kiełbas sięgają tu lat 50 ubiegłego wieku i związane są z Kazimierzem Prokopem - potomkiem rodziny, właścicielem dużego jak na tamte czasy gospodarstwa, który po zdobyciu doświadczenia u lokalnych masaży, wraz z trzema córkami zajął się wyrobem kiełbas i ich sprzedażą. Dziś następcy Prokopa kontynuują tradycje masarskie, prowadzą również duże gospodarstwo rolne o powietrzni 22 ha, które specjalizuje się w hodowli trzody chlewnej. To właśnie z własnego surowca wytwarzane są wyroby w gospodarstwie i sprzedawane w każdą środę na miejscu w sklepie przy przetwórni. Wyroby z masarni „U Bogusia” są laureatami licznych konkursów między innymi nagrody krajowej „Perła” 2009 za „polędwiczki świąteczne Prokopa”, laureatem konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2010 r. za „szynkę łosieńską”. Właściciele prowadzą również gospodarstwo agroturystyczne „Agroturystyka U Bogusia”.






17. PPH „Smaki Ogrodu” sok jabłkowy z Bielin

• sok jabłkowy z Bielin

Edyta Kot
      ul. Kielecka 225, Bieliny
41 302 50 30
      502 154 174
smaki-ogrodu@wp.pl
www.smaki-ogrodu.pl

Dostępność: cały rok




Gospodarstwo sadownicze, położone 26 km od Kielc przy drodze DW 753. Tradycje sadownicze w rodzinie sięgają roku 1935, kiedy to dziadek rodziny założył pierwszy na tych terenach sad jabłoniowy o powierzchni 0,50 ha. Pasja dziadka do ogrodnictwa kultywowana jest w rodzinie. Dziś gospodarstwo już jego wnuka zajmuje powierzchnię 5 ha, a 90% nasadzeń stanowią drzewa jabłoniowe. Od 2014 roku właściciele rozszerzyli działalność o przetwórnię soków. Uroczyste otwarcie firmy odbyło się jesienią 2014 roku. Zdobyli też pierwsze laury za swój sok, w 2013 roku otrzymali nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” właśnie za „sok jabłkowy z Bielin”.






ser twarogowy półtłusty18. Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy  Sp. z o.o.

• ser twarogowy półtłusty

Piotr Dąbrowski
      Pierzchnianka 66
41 353 80 26
      605 145 577
      695 665 524
gmleczarnia@interia.pl
www.naturalne-swietokrzyskie.pl

Dostępność: cały rok



Założona w latach 90 mleczarnia należy do najmniejszych przetwórni mleka w województwie świętokrzyskim. Od początku działalności specjalizuje się w dość wąskim asortymencie produktów przetwarzanych metodami tradycyjnymi. Surowiec do ich produkcji pochodzi od okolicznych rolników z gminy Pierzchnica tj. terenu o czystym środowisku, nieskażonym powietrzu i dużym zazielenieniu, na którym występuje wiele gatunków roślin chronionych. W 2012 roku za „twaróg z Pierzchnicy” mleczarnia otrzymała nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz nagrodę krajową „Perła” 2013.




masło chmielnickie19. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
     w Chmielniku


• twaróg chmielnicki półtłusty
• masło chmielnickie

ul. Polna 10, Chmielnik
41 354 27 31
      603 657 207
sekretariatosmchmielnik@onet.pl
       jacek_bracichowicz@poczta.onet.pl
www.osmchmielnik.pl

Dostępność: cały rok



Chmielnicka spółdzielnia mleczarska należy do najstarszych tego typu firm w województwie świętokrzyskim. Początki jej historii sięgają roku 1925, kiedy to w Drugni koło Stopnicy została powołana przez grupę miejscowych rolników Spółdzielnia zajmująca się skupem mleka, które następnie przerabiane było na masło i rozprowadzane do kupców. Obecna OSM w Chmielniku jest spadkobierczynią tej Spółdzielni i pracuje na jej bazie, ale koleje losu, jej przetrwanie, zasługują co najmniej na scenariusz filmu dokumentalnego. Spośród swoich wyrobów, dwa sztandarowe produkty oferowane na szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków, a zwłaszcza masło, zasługują na szczególne polecenie ze względu na swoisty "jak za dawnych lat" smak i metodę wytwarzania. To samo masło w 2012 roku otrzymało nagrodę krajową „Perła” ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.



 

chleb bodzentyński20. Piekarnia „Tradycja i Zdrowie”

• chleb bodzentyński

Marek Bzówka
      ul. Straży Pożarnej 2, Bodzentyn
661 741 150
marekbzowka@gmail.com

Dostępność: cały rok



Piekarnia położona w pobliżu górnego rynku przy ulicy Straży Pożarnej (znana w okolicy i nie tylko, mówiło się - "Piekarnia u pani Harabinowej") oferuje pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, a latem słynie z najlepszych bułeczek jagodzianek. Została założona w 1937 roku przez mistrza piekarnictwa Stanisława Kiernożyckiego, który opracował technologię i recepturę chleba żytniego, pytlowego (z jasnej mąki) na naturalnym zakwasie. W latach 70 ubiegłego stulecia zmodyfikowano sposób wyrabiania tego chleba. Zaczęto piec chleb bodzentyński pszenno-żytni na zakwasie i z dodatkiem rozczynu. W oparciu o tę recepturę jest pieczony do dziś przez wnuka pani Harabinowej. Chleb bodzentyński uzyskał w 2003 roku pierwszą w województwie świętokrzyskim nagrodę „Perły” w konkursie ogólnopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” i po raz pierwszy reprezentował nasze województwo na targach POLAGRA 2007 w Poznaniu.






miód nektarowo-spadziowy napękowski21. Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”

• miód nektarowo - spadziowy napękowski

Marta Bęben Zagroda edukacyjna
      Napęków 47

607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com
www.miodynapekowskie.pl


Dostępność: cały rok




Gospodarstwo położone 20 km od Kielc, przy drodze DW 74 w kierunku Opatów/Lublin. Właściciele prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 3,5 ha, w którym uprawiają zboże i rośliny miododajne z przeznaczeniem dla pszczół. Tradycje bartnicze w rodzinie sięgają czasów jeszcze przed II wojna światową, kiedy to pradziadek rodziny założył pierwsze ule. Kontynuacja rodzinnych tradycji jest tak mocno zakorzeniona w rodzinie że, jak podkreśla właścicielka pasieki, dziadek w trosce o edukację wnuczki, na urodziny podarował jej mały ul, którym musiała się opiekować i troszczyć o pszczoły. Dziś jest właścicielką dużej pasieki i również edukuje dzieci i młodzież szkolną. Miód nektarowo spadziowy jest laureatem nagrody głównej w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2013r, laureatem konkursu na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich” 2014r oraz nagrody krajowej „Perła” 2014.






22. Gospodarstwo Pasieczne „Ryś”miód spadziowy z drzew iglastych

• miód spadziowy z drzew iglastych

Ryszard Szymczuch
      Machocice Kapitulne 89 A

606 824 877

Dostępność: bezpośrednio
w gospodarstwie







Gospodarstwo położone 15 km od Kielc w kierunku do Cedzyny, blisko drogi DW 745. Pszczelarstwem właściciel zajmuje się od ponad 30 lat. Jest pasjonatem pszczół i tego co robi. Pasiekę prowadzi, jak podkreśla, tradycyjnie. Jego pszczoły mieszkają w ulach drewnianych, słomianych i trzcinowych. Ule wystawiane są w pobliżu lasu, łąk, z dala od intensywnych upraw. Miody z pasieki „Ryś” cieszą się dużym wzięciem, właściciel ma stałych odbiorców również spoza województwa świętokrzyskiego. Miód spadziowy z drzew iglastych jest laureatem konkursu na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich” 2014r.






słoik kiełbasiany23. Produkcja Wędlin
      Wiejskich – Piotr Brożyna


słoik kiełbasiany

Porąbki 111, 26-004 Bieliny
605 343 361
pwwpiotr@wp.pl


Dostępność: cały rok

 

Przetwórnia wędlin Piotra Brożyny zlokalizowana jest  w miejscowości Porąbki na trasie z Kielc w kierunku Górno Parcele - Krajno Drugie.  Wytwarzane przez Pana Piotra Brożynę wędliny  oparte są na rodzinnych  recepturach  jego dziadka, u którego również „ zdobywał szlify” masarskie a  które doskonalił  później w  technikum spożywczym i w zakładach mięsnych. Produkcja wędlin odbywa się w ramach MLO - działalności marginalnej, lokalnej i  ograniczonej, przy wykorzystaniu tradycyjnego wędzenia drzewem olchowym, dębowym i bukowym. Oparta jest na bazie mięsa zakupywanego w lokalnej ubojni. Wśród szczególnie godnych polecenia produktów znajduje się kiełbasa pieczona, pasztetowa oraz niemal zapomniany słoik kiełbasiany. Produkcja trwa trzy dni w tygodniu, wyroby sprzedawane są na miejscu, rozchodzą się głównie wśród znajomych i tych, którzy dowiedzą się o nich  pocztą pantoflową. Za słoik kiełbasiany Pana Piotra otrzymał wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2015 roku.





24. Serownia Podłazy
ser gospodarski

 ser gospodarski

Cichopek Beata
      Piotrów Podłazy 60
      26-025 Łagów

609 822 302
serowniapodlazy@onet.eu
www.facebook.com/Serownia-Pod/


Dostępność: cały rok

 

Serownia Podłazy, to jedyna serownia w woj. świętokrzyskim produkująca sery dojrzewające,a także jedna z niewielu w Polsce, produkująca sery ekologiczne.
Nazwa serowni pochodzi od wsi - Piotrów Podłazy w gminie Łagów, która leży u podnóża pasma Jeleniowskiego – wschodniego krańca Gór Świętokrzyskich. 
Sery z Serowni Podłazy otrzymały już wiele nagród w tym I nagrodę za „ ser gospodarski” w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów 2015,posiadają prawo do prestiżowego znaku Jakość Tradycja. Serownia ma także unijny certyfikat ekologiczności.
W gospodarstwie można na miejscu odpocząć i napić się herbatek ziołowych w miłej atmosferze, zobaczyć serownię zasilaną energią słoneczną i oczywiście - dokonać degustacji i zakupów.

 






25. Kawiarnia Tradycja


lody truskawkowo-śmietankowe od Trepkilody truskawkowo-śmietankowe od Trepki

Trepka-Kopacz Kinga
      Nowa Słupia
      ul. Świętokrzyska 3
      26-004 Nowa Słupia

790 880 888 / 41 31770 04
kingatrepka@gmail.com
facebook.com/KawiarniaTradycja/

 
Dostępność: sezonowa

 

Lodziarnia „Tradycja” założona została przez seniorkę rodziny Trepków na początku lat 70 ubiegłego wieku i nazywała się wówczas  „ Małą kawiarnią”, przy  Świętokrzyskiej 3. Do tej pory lokal znajduje się w tym samym budynku  i ulicy, choć  prowadzony jest już przez wnuczkę  seniorki - Kingę.  Atutem lodów od Trepki jest skład i sposób wytwarzania. To własna receptura oparta na naturalnych produktach : mleko , owoce  od rolników z Huty Podłysicy, cukier puder, wanilia i  inne przyprawy  dobierane w zależności od  smaku lodów oraz  wytwarzanie, jak mówi właścicielka …„ Lody kręcone są codziennie tzw.  jednodniowe …” sprawiają, że są to niezwykłe lody. Przyjeżdżają po nie smakosze z różnych stron naszego regionu, nawet z Warszawy,  a kiedy lodziarnia jest  otwierana po przerwie zimowej  zawsze w  Poniedziałek  Wielkanocny ustawiają się długie kolejki, bez względu na pogodę. Produktem sztandarowym  lodziarni są lody truskawkowo - śmietankowe , bowiem region jest „ kolebką truskawki”  a także  porzeczkowe, czekoladowe i jagodowe. Należy podkreślić, że sama lokalizacja lodziarni , w miejscowości  Nowa  Słupia  położonej u stóp Łysej Góry (zwanej także Świętym Krzyżem) oraz znanej z corocznego   festynu  archeologicznego Dymarki Świętokrzyskie, na którym prezentowane są m.in. starożytne metody wytopu żelaza, stanowi uatrakcyjnienie  oferty kulinarnej tej jakże bogatej w tradycje okolicy.

 






26. Piekarnia – Ernest Noga


chleb mąchockichleb mąchocki

Mąchocice Kapitulne 168
      26-001 Masłów

607 627 279 / 41 311 17 38

 
Dostępność: cały rok

 

 

 

 

Piekarnia założona  została w 1963 r. przez Stanisława Nogę. Od  2003 r. prowadzi ją  syn Ernest, który kontynuuje wypiek pieczywa cenionego w całym regionie. W piekarni stosowane są tradycyjne metody produkcji, bez użycia konserwantów i polepszaczy. Specjalnością piekarni jest chleb mąchocki, wypiekany według rodzinnej receptury na zakwasie z mąki żytniej, który w 2016 roku został  laureatem I miejsca w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo -Smaki Regionów. W asortymencie piekarni znajdują się również inne tradycyjne  produkty : bułki zwykłe, chleb żytni, chleb wieloziarnisty oraz pieczywo półsłodkie, takie jak: rogale, chałki, obwarzanki, mace. Do wyrobu wszystkich  produktów używana jest wysokiej jakości mąka pszenna i żytnia pochodząca z lokalnych młynów.