Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

 

 


Żurek z jajkiem1. Zajazd Pod Jarem

• żurek z jajkiem
• inkusiowe byki
• kapuśniak z kaszą gryczaną

Halina Kurek
      27-423 Bałtów 27
41 264 16 11
      503 021 589
      510 264 937
      506 111 890
podjarem@poczta.onet.pl
www.zajazdpodjarem.pl

Dostępność: cały rok


Nazwa Zajazd ’’Pod Jarem’’ wywodzi się od znajdującego się w tej okolicy jaru położonego w Rezerwacie Modrzewiowym. Obiekt położony jest w malowniczej miejscowości Bałtów, w dolinie rzeki Kamiennej nieopodal Ostrowca Świętokrzyskiego, 300 m od głównej atrakcji turystycznej regionu – Bałtowskiego Parku Jurajskiego. Będąc w Bałtowie można zwiedzić najciekawsze atrakcje turystyczne powiatu: Krzemionki Opatowskie – Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki” (8 km od Bałtowa), Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie (12 km), Park Linowy "SKARBKA" (1 km). W 2015 roku zajazd zajął I miejsce w powiatowym konkursie na „dobre jedzenie i zabawę”. Oferta kulinarna obiektu to potrawy kuchni polskiej wzbogacone potrawami tradycyjnymi, a także produktami regionalnymi i lokalnymi z „Kredensu świętokrzyskie smaki”, jak kasza gryczana palona, kasza jaglana gierczycka, wina z winnic sandomierskich, krówka opatowska. Obiekt posiada bazę noclegową.




byki daleszyckie2. Gospodarstwo agroturystyczne
    „U Zosi”


• zalewajka świętokrzyska
• byki daleszyckie
• placek drożdżowy z żurawiną

Zofia SałekZagroda edukacyjna
      Skarbka Dolna 47, 27-423 Bałtów
512 182 872
      509 137 626
lukas.salek@gmail.com
www.agrouzosi.wczasywpolsce.pl
       www.agrouzosi.nocujmy.pl

Dostępność: cały rok


Obiekt położony 1 km od Bałtowa w kierunku Solca nad Wisłą w cichym urokliwym zakątku nad rzeką Kamienną. Gospodyni serwuje domową kuchnię wzbogaconą w przetwory z własnego gospodarstwa oraz chleb na zakwasie z pieca chlebowego. Chleb "Skarbczak", bo o nim mowa, został nagrodzony w 2012 roku nagrodą główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, oraz w 2014 roku w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich”. Gospodarstwo należy do ogólnopolskiej sieci gospodarstw edukacyjnych "Zagroda edukacyjna". Organizują lekcje pt. „Z czego powstaje chleb” i „Tajemnice leśnego świata”.
Atrakcje w okolicy: Park Jurajski w Bałtowie, Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki”, Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie.






Bułeczki drożdżowe3. Gospodarstwo agroturystyczne
   Dworek Lachowicze"


• żurek z jajkiem
• pierogi babci Jadzi
• bułeczki drożdżowe

Beata Lachowicz
       Grzgorzowice 83 A, 27-425 Waśniów
601 296 138
dworek@dworeklachowicze.pl
www.dworeklachowicze.pl

Dostępność: cały rok

 



Dworek posiada 18 miejsc noclegowych w pokojach 1, 2 , 3 i 4 osobowych. Pokoje urządzone są w stylu z okresu 20-lecia międzywojenngo oraz shabby chic-retro. Jadalnia i część wspólna to, począwszy od dywanów, stołów, komód, luster, a skończywszy na obrazach i zdjęciach, żywy styl dworku polskiego lat 20-tych i 30-tych, a każdy mebel to jakaś krótsza lub dłuższa historia tego okresu. Jadłospis śniadaniowy i kolacyjny, jak i dotyczący dowolnej imprezy opiera się głownie na półproduktach pochodzących z okolicznych wsi i z zaprzyjaźnionych gospodarstw. Podstawą kuchni jest prawdziwa, naturalna wiejska żywność. Na co dzień oferuje się domowy chleb i ciasto, a w sobotę świętokrzyskie obwarzanki z prawdziwego pieca opalanego drewnem!
Kuchnia to oczywiście domena Pani domu, która wraz ze wspierającą ją gospodynią z Koła Gospodyń Wiejskich pilnuje, by dotrzymać „kulinarnych zwyczajów”.





 gołąbek z kaszą pęczak4. „Bałtowski Zapiecek”

• zalewajka
• gołąbek z kaszą pęczak

• racuchy drożdżowe z jabłkiem 


Bałtów 169 A
      27-423 Bałtów

509551775
mariusz@jurapark.pl
www.dworeklachowicze.pl


 Dostępność: cały rok

Gościniec „Bałtowski Zapiecek” położony jest przy drodze  wojewódzkiej 754 Ostrowiec Świętokrzyski Solec nad Wisłą na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego. Oryginalnie zaprojektowane wnętrze gościńca z dwiema przestronnymi salami, kominkami i kameralną antresolą  sprawia, że przyjemnie i miło spędza się tu czas. Właściciele zadbali również o najmłodszych gości, tworząc  dla nich wiele udogodnień i atrakcji  w tym bajkowy plac zabaw. Gościniec specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej i tradycyjnej. Oferuje proste potrawy z udziałem różnorodnych produktów lokalnych, w którym dominują smaki charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego, finezyjnie podane. Dewizą gościńca jest otwartość i  dbałość o konsumenta stąd nacisk na jakość, smak, zadowolenie.






kasza gryczana palona5. Gospodarstwo rolne - kaszarnia

• kasza gryczana palona

Iwona Sulima
      Antoniów 29, 27-423 Bałtów
41 2600971
      604655204
gr.gawlik@wp.pl



Dostępność: cały rok



Gospodarstwo rodzinne prowadzone od 1978 roku, położone w gminie Bałtów. Główną uprawą jest gryka, która zajmuje prawie 15 hektarów. Uprawy są wolne od zanieczyszczeń - brak w pobliżu przemysłu i szlaków komunikacyjnych. Gryka przetwarzana jest w przydomowej kaszarni. Poza kaszą gryczaną paloną gospodarze wytwarzają kaszę gryczaną białą, krakowską, ciętą oraz mąkę gryczaną. W 2014 roku za kaszę gryczaną paloną właściciele otrzymali nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich” w 2014r.




kiełbasa swojska z Okoła

6. Zakład Mięsno-Wędliniarski
    „Jerzy Walczyk”


• salceson z Okoła
• kiełbasa swojska z Okoła
 


Okół 251
      27- 423 Bałtów

692963149

 
Dostępność: cały rok


Przetwórstwem wyrobów wędliniarskich Pan Jerzy Walczyk zajmuje się od lat 90, najpierw na własne potrzeby a później  okazjonalnie na zarobek. Od 2014 roku prowadzi przetwórstwo  w ramach działalności MLO ( mała lokalna ograniczona). Przetwórnia „ Walczyk” jest rodzinną firmą, posiadają również 40 hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w hodowli  trzody chlewnej. Wyroby od „Walczyka” cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów, tradycyjnie wytwarzane z własnego surowca mają swoich stałych nabywców,  czego potwierdzeniem  są liczne nagrody,   w tym  pierwsza nagroda w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”  w 2015 i 2016 roku za kiełbasę swojską i salceson z Okoła.