1. Zajazd Pod Jarem
• żurek z jajkiem
• inkusiowe byki
• kapuśniak z kaszą gryczaną
Halina Kurek Bałtów 27 |
|
|
41 264 16 11 503 021 589 510 264 937 506 111 890 |
podjarem@poczta.onet.pl | |
www.zajazdpodjarem.pl |
Dostępność: cały rok
Nazwa Zajazd ’’Pod Jarem’’ wywodzi się od znajdującego się w tej okolicy jaru położonego w Rezerwacie Modrzewiowym. Obiekt położony jest w malowniczej miejscowości Bałtów, w dolinie rzeki Kamiennej nieopodal Ostrowca Świętokrzyskiego, 300 m od głównej atrakcji turystycznej regionu – Bałtowskiego Parku Jurajskiego. Będąc w Bałtowie można zwiedzić najciekawsze atrakcje turystyczne powiatu: Krzemionki Opatowskie – Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki” (8 km od Bałtowa), Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie (12 km), Park Linowy "SKARBKA" (1 km). W 2015 roku zajazd zajął I miejsce w powiatowym konkursie na „dobre jedzenie i zabawę”. Oferta kulinarna obiektu to potrawy kuchni polskiej wzbogacone potrawami tradycyjnymi, a także produktami regionalnymi i lokalnymi z „Kredensu świętokrzyskie smaki”, jak kasza gryczana palona, kasza jaglana gierczycka, wina z winnic sandomierskich, krówka opatowska. Obiekt posiada bazę noclegową.
2. Gospodarstwo agroturystyczne „U Zosi”
• zalewajka świętokrzyska
• byki daleszyckie
• placek drożdżowy z żurawiną
Zofia Sałek Skarbka Dolna 47, 27-423 Bałtów |
|
512 182 872 509 137 626 |
|
lukas.salek@gmail.com | |
www.agrouzosi.wczasywpolsce.pl |
Dostępność: cały rok
Obiekt położony 1 km od Bałtowa w kierunku Solca nad Wisłą w cichym urokliwym zakątku nad rzeką Kamienną. Gospodyni serwuje domową kuchnię wzbogaconą w przetwory z własnego gospodarstwa oraz chleb na zakwasie z pieca chlebowego. Chleb "Skarbczak", bo o nim mowa, został nagrodzony w 2012 roku nagrodą główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, oraz w 2014 roku w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich”. Gospodarstwo należy do ogólnopolskiej sieci gospodarstw edukacyjnych "Zagroda edukacyjna". Organizują lekcje pt. „Z czego powstaje chleb” i „Tajemnice leśnego świata”.
Atrakcje w okolicy: Park Jurajski w Bałtowie, Muzeum Archeologiczne i Rezerwat „Krzemionki”, Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie.
3. Gospodarstwo agroturystyczne „Dworek Lachowicze"
• żurek z jajkiem
• pierogi babci Jadzi
• bułeczki drożdżowe
Beata Lachowicz Grzegorzowice 83 A 27-425 Waśniów |
|
601 296 138 |
|
dworek@dworeklachowicze.pl | |
www.dworeklachowicze.pl |
Dostępność: cały rok
Dworek posiada 18 miejsc noclegowych w pokojach 1, 2 , 3 i 4 osobowych. Pokoje urządzone są w stylu z okresu 20-lecia międzywojenngo oraz shabby chic-retro. Jadalnia i część wspólna to, począwszy od dywanów, stołów, komód, luster, a skończywszy na obrazach i zdjęciach, żywy styl dworku polskiego lat 20-tych i 30-tych, a każdy mebel to jakaś krótsza lub dłuższa historia tego okresu. Jadłospis śniadaniowy i kolacyjny, jak i dotyczący dowolnej imprezy opiera się głownie na półproduktach pochodzących z okolicznych wsi i z zaprzyjaźnionych gospodarstw. Podstawą kuchni jest prawdziwa, naturalna wiejska żywność. Na co dzień oferuje się domowy chleb i ciasto, a w sobotę świętokrzyskie obwarzanki z prawdziwego pieca opalanego drewnem!
Kuchnia to oczywiście domena Pani domu, która wraz ze wspierającą ją gospodynią z Koła Gospodyń Wiejskich pilnuje, by dotrzymać „kulinarnych zwyczajów”.
4. „Bałtowski Zapiecek”
• zalewajka
• gołąbek z kaszą pęczak
• racuchy drożdżowe z jabłkiem
|
Bałtów 169 A 27-423 Bałtów |
|
509 551 775 797 028 497 518 692 303 |
mariusz@jurapark.pl | |
www.baltowskizapiecek.pl |
Dostępność: cały rok
Gościniec „Bałtowski Zapiecek” położony jest przy drodze wojewódzkiej 754 Ostrowiec Świętokrzyski Solec nad Wisłą na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego. Oryginalnie zaprojektowane wnętrze gościńca z dwiema przestronnymi salami, kominkami i kameralną antresolą sprawia, że przyjemnie i miło spędza się tu czas. Właściciele zadbali również o najmłodszych gości, tworząc dla nich wiele udogodnień i atrakcji w tym bajkowy plac zabaw. Gościniec specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej i tradycyjnej. Oferuje proste potrawy z udziałem różnorodnych produktów lokalnych, w którym dominują smaki charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego, finezyjnie podane. Dewizą gościńca jest otwartość i dbałość o konsumenta stąd nacisk na jakość, smak, zadowolenie.
5. Gospodarstwo rolne - kaszarnia
• kasza gryczana palona
Iwona Sulima Antoniów 29 27-423 Bałtów |
|
41 260 09 71 604 655 204 |
|
gr.gawlik@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo rodzinne prowadzone od 1978 roku, położone w gminie Bałtów. Główną uprawą jest gryka, która zajmuje prawie 15 hektarów. Uprawy są wolne od zanieczyszczeń - brak w pobliżu przemysłu i szlaków komunikacyjnych. Gryka przetwarzana jest w przydomowej kaszarni. Poza kaszą gryczaną paloną gospodarze wytwarzają kaszę gryczaną białą, krakowską, ciętą oraz mąkę gryczaną. W 2014 roku za kaszę gryczaną paloną właściciele otrzymali nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz w konkursie na „Najlepszy produkt tradycyjny regionu Gór Świętokrzyskich” w 2014r.
6. Zakład Mięsno-Wędliniarski „Jerzy Walczyk”
• salceson z Okoła
• kiełbasa swojska z Okoła
Okół 251 27- 423 Bałtów |
|
692 963 149 | |
Dostępność: cały rok
miejsce sprzedaży: stoisko na Targowisku Miejskim w Ostrowcu Świętokrzyskim – czwartek i sobota
Przetwórstwem wyrobów wędliniarskich Pan Jerzy Walczyk zajmuje się od lat 90, najpierw na własne potrzeby a później okazjonalnie na zarobek. Od 2014 roku prowadzi przetwórstwo w ramach działalności MLO ( mała lokalna ograniczona). Przetwórnia „ Walczyk” jest rodzinną firmą, posiadają również 40 hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w hodowli trzody chlewnej. Wyroby od „Walczyka” cieszą się dużym uznaniem wśród konsumentów, tradycyjnie wytwarzane z własnego surowca mają swoich stałych nabywców, czego potwierdzeniem są liczne nagrody, w tym pierwsza nagroda w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2015 i 2016 roku za kiełbasę swojską i salceson z Okoła.
7. Piekarnia Majka
• chleb Kunowiaczek
Jolanta Ożdżyńska Kunów ul. Plac Wolności 15 27-415 Kunów |
|
603 655 760 | |
Dostępność: cały rok
Piekarnia Majka zlokalizowana jest w północno wschodniej części województwa świętokrzyskiego w Kunowie, w powiecie ostrowieckim. Rodzinna piekarnia państwa Dariusza i Jolanty Ożdżyńskich ma 25 letnią tradycję wypiekania pieczywa, w tym chleba na zakwasie znanego jako „Kunowiaczek”. Wypiek pieczywa odbywa się dwa razy dziennie, w piecu ceramicznym. Receptura wypiekania chleba pochodzi z przekazów rodzinnych dziadka właściciela, który wypiekał chleb już w czasie II wojny światowej na potrzeby rodziny oraz okolicznych mieszkańców. Chleb Kunowiaczek wypiekany jest w foremkach, masa chleba po upieczeniu to 400 g. Przy piekarni znajduje się sklep, w którym można kupić pieczywo prosto z pieca oraz wyroby cukiernicze.
Chleb Kunowiaczek został wyróżniony w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2021 roku.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: