Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Oferta kulinarna ŚKS w powiecie kazimierskim

 




Pałac Lacon1. Pałac Lacon

• fitka kazimierska
• szarlotka świętokrzyska
• karkówka na kiszonej kapuście z ziemniakami z patelni
• pierś z kaczki w sosie śliwkowo-żurawinowym z puree chrzanowym

Ryszard Czajka
ul. 1 Maja 16
28-500 Kazimierza Wielka
510 189 502
lacon@op.pl
www.lacon.pl

Dostępność: cały rok

Pałac Lacon umiejscowiony jest w centrum Kazimierzy Wielkiej, mieście powiatowym położonym nad Nidzicą. Miasto zlokalizowane jest na międzywojewódzkim szlaku komunikacyjnym łączącym Kraków i Busko-Zdrój (DW776) oraz Jędrzejów i Brzesko (DW768). Sięgając nieco historii warto podkreślić, że jest to region typowo rolniczy, stąd już w 1845 roku powstała tu jedna z pierwszych w Królestwie cukrownia „Łubna” wybudowana przez hrabiego Łubieńskiego, która była chlubą miasta. Do dziś zachowała się baszta „okrąglak” - wieża mieszkalna pochodząca z 1888 roku, która pierwotnie pełniła funkcję gazowni przy pobliskiej cukrowni, a po przebudowie służyła jej pracownikom jako obiekt mieszkalny. Obiekt ten jest niewątpliwie atrakcją miasta. Innym obiektem uatrakcyjniającym miasto jest pałac Lacon, który został wybudowany pod koniec XIX wieku przez Juliana Tołłoczki, głównego udziałowca cukrowni Łubna, według projektu znanego krakowskiego projektanta Tadeusza Stryjeńskiego. Jego burzliwy los sprawił, że w 2012 roku został całkowicie zburzony z powodu mocno naruszonej konstrukcji. Ocalała jedynie zabytkowa wieża pałacowa. Nowy właściciel parceli odbudował pałac Lacon nadając mu nowy charakter, a od 2014 roku po przywróceniu jego dawnej świetności cieszy swą urodą kazimierzan oraz przyjezdnych. Mieści się tu hotel z pięknym prowansalskim ogródkiem oraz restauracja, która specjalizuje się w potrawach kuchni polskiej i regionalnej, przez co została członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

 

 

Prawdziwe miody2. Pasieka rodzinna "Prawdziwe miody"

• kazimierski miód akacjowy

Waldemar Słupik
Kazimierza Mała 6
28-500 Kazimierza Wielka

501 708 625
prawdziwemiody@onet.eu
www.prawdziwemiody.pl

 Dostępność: cały rok

Pasieka wywodzi się z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego, założonego na początku lat 70. ubiegłego wieku. Przez długie lata była to niewielka, hobbystyczna działalność licząca kilka rodzin pszczelich, w której jej właściciele poznawali tajniki życia i zwyczaje pszczół oraz zdobywając pierwsze doświadczenia pszczelarskie. Sukcesywne inwestowanie przez kolejne lata pozwoliło właścicielom na budowę prawdziwej pracowni z wyposażeniem oraz rozszerzeniem rodzin pszczelich i zakup nowej generacji uli. Jest to pasieka typu wędrownego, jej ule stacjonują w województwie świętokrzyskim i małopolskim oraz podkarpackim, stąd w całorocznej ofercie właściciele posiadają około ośmiu rodzajów miodów odmianowych w różnych kolorach i smakach. Za miód akacjowy właściciele otrzymali w 2012 roku I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz nagrodę krajową „Perłę” 2012, którą odbierali na uroczystej gali na targach Polagra Food w Poznaniu. Są członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

 


3. Cukiernio-lodziarnia Fantazja

• lody waniliowe z Bejsc

 

Jarosław Dąbrowski
Bejsce 37a
28-512 Bejsce
884 910 861
cukierniadab@gmail.com

Dostępność: cały rok

 

 

Cukiernio-Lodziarnia Fantazja położona jest w centrum wsi Bejsce. Ta mała miejscowość posiada 1000-letnią tradycję a jej właścicielami było aż pięć rodów, między innymi Firlejowie, Potoccy, Badeni, Byszewscy. Chlubą miejscowości jest klasycystyczny pałac wybudowany w 1802 r. przez Jakuba Kubickiego dla Marcina Badeniego, późniejszego ministra sprawiedliwości Królestwa Polskiego. W pałacu mieści się dzisiaj Dom Opieki dla dorosłych. Pałac znajduje się w parku zaprojektowanym według założeń Francuza Augustyna Denizot, z połowy XIX w. Bejsce mają bogate tradycje kupieckie. W 1929 r. we wsi i okolicach było siedem sklepów spożywczych, jeden nabiałowy oraz istniały dwa młyny. Zapewne kontynuacją tych lokalnych tradycji jest założona w 1979 roku przez rodziców Jarosława Dąbrowskiego cukiernio-lodziarnia, którą przejął i wraz z żoną kontynuuje dziś rodzinne tradycje. Sztandarowym produktem wytwarzanym od początków istnienia rodzinnego biznesu były lody waniliowe, których recepturę sami wypracowali, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają wyłącznie surowcom naturalnym, z których są wytwarzane oraz sztuce rzemieślniczej. Oferta lodów tradycyjnych jest dostępna tylko w sezonie, od maja do października. Oprócz lodów wytwarzają również ciasta tradycyjne oparte na własnych recepturach i surowcach naturalnych - jajach, maśle, mleku i śmietanie oraz bakaliach i owocach. Za lody waniliowe otrzymali w 2018 roku I miejsce w konkursie wojewódzkim ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz I miejsce w konkursie Mistrzowie Smaku w kategorii Lodziarnia Roku w powiecie kazimierskim, organizowanym przez Echo Dnia. 

 




upa szczawiowa z Ponidzia4. Wędliny tradycyjne

• salceson golonkowy

 

Jolanta Zapart
Krzyszkowice 74
28-500 Kazimierza Wielka
519 159 855

 

Dostępność: cały rok

 

Zakład masarski zlokalizowany jest we wsi Krzyszkowice, w odległości około 10 km od Kazimierzy Wielkiej i niecałe 50 km od Krakowa. Jest to rodzinna firma, której właściciele zajmują się wyrobem wędlin od lat 60. XX wieku. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność w 2013 roku i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów. W asortymencie masarni jest 12 gatunków wyrobów wędliniarskich. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu, własne receptury i dobrze dobrane naturalne przyprawy oraz co najważniejsze - właściwe wędzenie w wędzarni tradycyjnej opalanej drewnem jak również w komorze wędzarniczo-parzelniczej gwarantują wyroby niskoprzetworzone o wysokiej jakości zdrowotnej. Za swój salceson golonkowy właściciele otrzymali w 2009 roku wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wprowadzili również na Listę Produktów Tradycyjnych w 2016 roku produkt pn. kiełbaśnica kazimierska, której tradycja wytwarzania wśród tutejszej lokalnej społeczności sięga ponad 25 lat.

 

 


 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ