Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

  




1. Restauracja „Kuźnia Smaków”

• zalewajka świętokrzyskakaczka z jabłkami z Pacanowa
• kaczka z jabłkami z Pacanowa
pierogi z fasolą korczyńską
• szarlotka świętokrzyska
• kiełbasa z Pacanowa


Mateusz Góra
      ul. Rynek 5
      28-133 Pacanów

503 019 666
www.kuznia-smakow.com.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja Kuźnia Smaków położona jest w centrum Pacanowa. Działa od 4 lat i jest  rodzinną firmą. Swoją ofertę opiera na kuchni domowej i własnych wyrobach wędliniarskich, których tradycja sięga ponad 50 lat. Ich sztandarowy produkt – kiełbasa z Pacanowa wpisana została w 2013 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wieś Pacanów leży na skrzyżowaniu dróg łączących Kielce z Tarnowem oraz dawnego szlaku królewskiego wiodącego z Krakowa do Sandomierza w odległości 70km od Kielc i 25km od Buska-Zdroju. Rozsławili go w 1933 roku pisarz Kornel Makuszyński i rysownik Marian Walentynowicz w „120 przygodach Koziołka Matołka”. Dzięki słynnym komiksom oraz za sprawą Koziołka Matołka Pacanów znany jest dziś w całej Polsce i poza jej granicami. Powstało tu Europejskie Centrum Bajki, które od 2010 roku działa w nowo wybudowanym wielofunkcyjnym obiekcie przeznaczonym dla dzieci.

„Chcecie wierzyć, czy nie chcecie,
a Pacanów jest na świecie.
Piękna to osada, skromna
i dla bajki wiekopomna.
Bawił tutaj król przed laty,
świetne sobie sprawił szaty.
Zamorskie kupców towary,
roztaczały w rynku czary.
Pewna wieść go rozsławiła,
o kowalach dziarskich była,
co to kozy podkuwali,
wiecie już co było dalej?
Pacanów z Koziołka słynie
po całej polskiej krainie.
Bajki został więc stolicą,
by radować człeka lico”.






upa szczawiowa z Ponidzia2. Restauracja, Zajazd „Mateo”

• zupa szczawiowa z Ponidzia
• kaczka stopnicka z kopytkami
• pierogi ze śliwką Damacha
• śliwka Damacha w cieście

Barbara Kapusta
      ul. Dr Piotrowskiego 41
      28-130 Stopnica

41 377 04 09
      505 250 997

hotel.mateo@wp.pl
www.hotelmateo.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja „Mateo” usytuowana  jest  przy drodze DK 73 Kielce – Tarnów, około 15km na wschód od Buska-Zdroju w miejscowości Stopnica, malowniczym miasteczku położonym na Garbie Pińczowskim o bogatej historii sięgającej XII wieku. Atrakcje turystyczne Stopnicy to między innymi: zespół klasztorny oo. sercanów, stary cmentarz oraz zamek, w którym jest siedziba Gminnego Ośrodka Kultury.
Restauracja „ Mateo” funkcjonuje od 1991 rok, urządzona w stylu mieszanym z elementami nowoczesno-industrialnymi. Od początku swojej działalności preferuje potrawy kuchni regionalnej i lokalnej.  Jej właścicielka kultywuje tradycje kulinarne, odtworzyła nasadzenia popularnej w tych okolicach Ponidzia śliwki Damacha, która uzyskała w 2005 roku I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów oraz nagrodę krajową „Perła”. W 2013 roku suszona Damacha z Ponidzia została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto przypomnieć, że śliwka ta wywodzi się od śliwy domowej i jest jedną z najpopularniejszych i najstarszych odmian śliw na Ponidziu. Suszona, dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym jest bardzo ceniona w kuchni tradycyjnej. Restauracja „Mateo” specjalizuje się w potrawach z dodatkiem Damachy, a jednym ze sztandarowych jej produktów są powidła, które można tu nabyć.





 
zawijaniec drożdżowy z truskawkami3. Restauracja Gościniec

• zupa gulasz jagnięcy
• kaczka pieczona z jabłkiem obłożona
• zawijaniec drożdżowy z truskawkami

Paweł Piątek
      Aleja Adama Mickiewicza 18
      28-100 Busko Zdrój

41 378 8547
      603 655 059

derslaw@busko.com.pl
www.derslaw.busko.com.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja Gościniec znajduje się przy jednej z najatrakcyjniejszych arterii pieszych Buska-Zdroju, ulicy Mickiewicza - deptaku prowadzącego od Parku Zdrojowego w stronę Rynku. Zlokalizowana jest w dolnej części pensjonatu „Zamek Dersława” budowli, która powstała w 1911 roku z inicjatywy Rosjanina Wasyla Waslewicza Jakobsa –  lekarza uzdrowiska Busko stylizowanej na średniowieczną, warowną twierdzę z basztą i wieżyczkami obronnymi. Obiekt z kolorową elewacją, z wizerunkiem rycerza Dersława – pierwszego właściciela Buska, który sprowadził w XII wieku do miasta zakon norbertanek, jest dziś jedną z atrakcji  architektonicznych miasta. Działająca w podziemiach restauracja „Gościniec” specjalizuje się w daniach  kuchni regionalnej opartej w dużej mierze na produktach lokalnych takich jak:  fasola korczyńska, truskawka faworytka buska, jagnięcina, karp z Wójczy. Restauracja jest laureatem konkursów wojewódzkich na najlepszą potrawę regionalną  między innymi za   gęsinę, kaczkę z jabłkami, tatara z karpia.




 

4. Gospodarstwo Agroturystyczne „Jesionowy Dworek”

• jacentowski barszcz z kapustąszczupak „Pomykowski” z Bud
• karp królewski z Bud
szczupak „Pomykowski” z Bud
• szarlotka świętokrzyska


Grzegorz Wójcicki
      Kotki - Budy 128
      28-100 Busko Zdrój

503 327 085
jesionowydworek@gmail.com
www.jesionowydworek.pl


Dostępność: cały rok

„Jesionowy Dworek” to gospodarstwo agroturystyczne położone około 11km od Buska- Zdroju specjalizujące się w hodowli ryb, głównie karpia, amura, jesiotra. Właściciele posiadają  75ha gruntów rolnych z tego 40ha  stanowią stawy rybne. „Budy” to niewielki przysiółek należący do sołectwa Kotki w gminie Busko-Zdrój. Położony w obszarze o  wyjątkowych walorach przyrodniczych w sąsiedztwie Szaniecko-Soleckiego Parku Krajobrazowego gdzie ponad 60% terenu to obszar Natura 2000. Właściciele gospodarstwa agroturystycznego specjalizują się w potrawach z ryb, których walory smakowe zawdzięczają  tradycyjnemu  karmieniu produktami naturalnymi jak: zboże i kukurydza. Posiadają znak „Jakość Tradycja” dla karpia królewskiego z Bud, który wyróżnia  produkty żywnościowe wysokiej jakości. Ich karp królewski oraz  szczupak Pomykowski z Bud są laureatami I nagród w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów w 2015 i 2016 roku.





5. „Farma Łukasików”
buncok strzałkowski
• buncok strzałkowski

Teresa i Piotr Łukasik
      Strzałków 17
      28-130 Stopnica

692 954 301
mlekostrzalkow@wp.pl


Dostępność: cały rok


 Farma Łukasików położona jest w centralnej części wsi Strzałków. Przez wieś przechodzi  zielony szlak turystyczny z Wiślicy do Grochowisk. Miejscowość znajduje się również na odnowionej trasie Małopolskiej Drogi św. Jakuba z Sandomierza do Tyńca, która jest odzwierciedleniem dawnej średniowiecznej drogi do Santiago de Compostela. Farma Łukasików należy do jednych z większych gospodarstw mleczarskich w województwie świętokrzyskim i pierwszym,  które zajęło się  przetwórstwem tradycyjnym mleka. Od 2010 roku właściciele  wytwarzają własne sery. Są laureatami licznych konkursów i plebiscytów, w tym nagrody wyróżnienia w kategorii produkty mleczne za buncok strzałkowski konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2014 roku. Właściciele posiadają ponad 50ha gruntów rolnych, nowoczesną oborę i halę udojową. Utrzymują 45 sztuk krów mlecznych i 20 opasów. Prowadzą sprzedaż swoich serów na miejscu w sklepiku przy gospodarstwie oraz na targowiskach lokalnych.



naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem6. Gospodarstwo Sadownicze J@BUSKO.PL

• naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem

Elżbieta Pytel
      Pęczelice 9
      28-100 Busko-Zdrój

728 183 304
      660 694 770

j@busko.pl
www.jabusko.pl


Dostępność: cały rok


Gospodarstwo sadownicze „J@BUSKO” położone jest we wsi Pęczelice w odległości 6km od Buska-Zdroju. Wieś o bogatych tradycjach ariańskich, z tego okresu zachowały się ruiny XVI wiecznego zboru w centrum wsi oraz tradycje sadownicze, które pozostały do dziś, o czym świadczą duże obszary pól wokół wsi zajęte  sadami. To położenie i sprzyjające warunki klimatyczne, a także wapienne gleby sprawiają, że owoce z tego regionu  posiadają niepowtarzalny naturalny smak i aromat. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 15ha sadów owocowych głównie jabłoni, czereśni, wiśni odmiany „Łutówka”, gruszy. Od 2 lat właściciele rozpoczęli produkcję soku jabłkowego metodą tłoczenia na zimno bez klarowania i filtracji, dodatku cukru, wody czy konserwantów. Za naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem  otrzymali w 2015 roku wyróżnienie w kategorii napoje regionalne w konkursie   wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele  oferują również inne soki w tym mieszanki soku jabłkowego z aronią, czarną porzeczką czy wiśnią.




 

7. Gospodarstwo Rybackie „Wójcza” Sp. Z o.o.

Karp z WójczyKarp z Wójczy

Jurzysta Klaudiusz
      Biechów 80
      28-133 Pacanów

41 376 54 01
      517 828 888
grwojcza@go2.pl
www.gosprybwojcza.winteriowo.pl


Dostępność: cały rok

 
Gospodarstwo rybackie „Wójcza” położone jest  w pobliżu drogi DK79 Pacanów – Nowy Korczyn. Powstało w 2000 roku na bazie istniejącego gospodarstwa rybackiego skarbu państwa. Zajmuje powierzchnię  około 400ha stawów. Dominującym gatunkiem w hodowli jest karp, sum, szczupak, lin, amur, sandacz. Atutem gospodarstwa poza dobrej jakości rybą są walory przyrodnicze okolicy z czystym ekologicznie środowiskiem oraz dogodny dojazd - 20km od Buska Zdroju, 60km od Tarnowa, 80km od Krakowa, Kielc i Sandomierza. Od niedawna w ofercie gospodarstwa znajduje się karp wędzony i w galarecie z własnej przetwórni. Karp z Wójczy w 2011 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.    
 Gospodarstwo rybackie leży we wsi Biechów. Dokumenty historyczne potwierdzają, iż w XII wieku prowadzono tutaj hodowlę ryb w tym karpia. Powstał „klucz wójczański”, do którego należały dobra: Oblekoń Wielki, Biechów, Wola Biechowska, Wójcza, Wójeczka, Piestrzec i Chrzanów. Tereny te były w posiadaniu Szaniawskich, Popielów i Radziwiłłów. Książę Maciej Radziwiłł udokumentował na tych terenach prowadzenie stawów i hodowlę ryb, w tym karpia. Atrakcją turystyczną  wsi jest  kościół drewniany, którego powstanie datuje się na  1315 rok. Wielokrotnie odnawiany i przebudowywany, największa  przeprowadzona została w latach 1878-1881 i po pożodze wojennej w 1950 roku.
 




 
8 Olejarnia Zagłoby
olej rydzowy
• olej rydzowy

 

Roszkowski Mariusz
      Mikułowice 336
      28-100 Busko Zdrój

791 632 390
olejarniazagłoby@gmail.com

Dostępność: cały rok

 Olejarnia Zagłoby zlokalizowana jest we wsi  Mikułowice leżącej dwa kilometry na północ od centrum Buska-Zdroju. Właściciel posiada 3,5ha ziemi, na której uprawia rośliny oleiste. W 2016 roku założył olejarnię, którą nazwał  rodzinną manufakturą. Znajduje się tu niewielka linia produkcyjna do tłoczenia oleju, a także druga – zabytkowa, w skład której wchodzi unikatowa prasa tłokowa licząca około 150 lat, którą wykorzystuje do celów pokazowych i edukacyjnych. Olej rydzowy z Mikułowic otrzymał w 2017 roku I nagrodę w kategorii produkty zbożowe w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo –  Smaki Regionów. Pozyskuje się go z lnicznika siewnego, nazywanego także lnianką, rośliny z rodziny kapustowatych, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Obecnie dzięki działalności człowieka lnianka jest szeroko rozprzestrzeniona w całej Europie oraz na znacznych obszarach Azji aż po Japonię. Znane  powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, wcale nie dotyczy popularnego grzyba, a właśnie lnianki, zwanej po staropolsku „rydzem”, „rydzykiem” czy „ryżykiem”. Nazwa ta odnosi się do koloru ziaren, z których pozyskuje się olej, a które barwą przypominają rydza. Lnianka to roślina o wielu zaletach zdrowotnych, dla których nie bez znaczenia są jej zalety uprawowe takie jak: mrozoodporność, brak poważniejszych chorób i szkodników, wczesny zbiór, praktycznie nie wymaga stosowania środków ochrony chemicznej.

 

 

 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 


PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ