Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Oferta kulinarna ŚKS w powiecie pińczowskim

 

Potrawy tradycyjne

Potrawy tradycyjne i lokalne oferowane przez restauracje i gospodarstwa agroturystyczne znajdujące się na szlaku



1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Celtyckie”

• pasterniocekpasterniocek
• zraz staropolski zawijany
• 
pączki ziemniaczane

• nieprowickie ogórki

Stanisław Klepka
Nieprowice 22
28-425 Złota
41 3561 139
698 129 063
wczasyponidzie@gmail.com
www.wczasyponidzie.pl


Dostępność: cały rok

Lokalizacja  gospodarstwa stwarza dogodne warunki do uprawiania turystyki pieszej i rowerowej, podziwiania malowniczych krajobrazów, wędkowania, korzystania z kąpieli rzecznych i spływów kajakowych. 

Gospodarstwo  jest laureatem wielu nagród, w tym I nagrody za ogórki nieprowickie w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2013 roku, laureatem II miejsca VII edycji konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” w 2010 roku, a także IX miejsca w konkursie na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie”.



 

Produkty tradycyjne

Oferta produktów tradycyjnych wytwarzanych przez rolników i przez małe zakłady przetwórcze. Wszystkie produkty ŚKS można nabyć bezpośrednio u producenta w miejscu ich wytwarzania a niektóre także drogą wysyłkową


2. „FARMA JAGA”
ser kozi zakamieński
• ser kozi zakamieński
• kozi kefir zakamieński

Agnieszka i Jacek Pietrasiewicz
Bogucice Drugie, ul. Zakamień 28
28-400 Pińczów
41 357 52 24
733 252 522
farma.jaga@gmail.com


Dostępność: cały rok


„FARMA JAGA” państwa Pietrasiewicz zlokalizowana jest we wsi Bogucice w powiecie pińczowskim. Gospodarze prowadzą hodowlę ekologiczną kóz mlecznych, posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Zajmują się produkcją serów we własnej serowarni. Swoje wyroby opierają o receptury sprzed 80 lat. Wielokrotnie byli nagradzani w konkursach kulinarnych: Nagroda  „Perła 2015” za ser kozi zakamieński oraz nagrody główne w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2017 roku za kozi kefir zakamieński, w 2015 roku za kozi twarożek z Ponidzia i I nagroda w 2014 roku za ser kozi zakamieński. Prowadzą również sprzedaż na miejscu we własnym sklepiku.




 

3. „Natur-Vit” Marek Płachta



 


4. Kozi Smak Magdalena Smak

• złocki ser kozizłocki ser kozi

Magdalena Smak
ul. Wiśniowa 11a
28-425 Złota
888 718 584
magdalenasmak1@gmail.com


Dostępność: cały rok

Kozi Smak to certyfikowane gospodarstwo ekologiczne położone w malowniczej miejscowości Złota w powiecie pińczowskim. Gospodarze Magdalena i Dawid Smak prowadzą ekologiczną hodowlę kóz mlecznych. Zajmują się produkcją serów we własnej serowarni. Otrzymali nagrodę główną w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2022 r. za złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem. W swoim asortymencie mają tradycyjne sery długo dojrzewające i  sery twarogowe z dodatkiem ziół. Produkcja odbywa się na zasadach  Rolniczego Handlu Detalicznego. Swoje wyroby sprzedają na miejscu we własnym sklepiku oraz na bazarach z żywnością tradycyjną.



 



5. Winnica Złota Wieś

• wino białe Solariswino białe Solaris

Ewelina Ptak
ul. Łąkowa 21
28-425 Złota
402 225 392


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo prowadzone przez Ewelinę i Marcina Ptaków, pasjonatów winiarstwa. Położone jest na Ponidziu, w obrębie dwóch parków krajobrazowych: Nadnidziańskiego i Kozubowskiego. Żyzne gleby lessowo - wapienne gminy Złota pozwalają na uprawę winorośli, których tradycja uprawy  na Ponidziu sięga okresu  międzywojennego ubiegłego wieku. Gospodarze prowadzą enoturystykę, czyli przyjmują osoby zainteresowanie zwiedzaniem winnicy, poznaniem tajników produkcji wina oraz jego degustacją. W ramach turystyki jest możliwość przyjazdu  kamperem lub z namiotem i przenocowania wśród winorośli. W okresie jesiennym na terenie winnicy gospodarze w blasku i cieple  ogniska opowiadają o swojej pasji do winiarstwa. W małym sklepiku na terenie gospodarstwa można kupić wino biełe Solaris (I miejsce  w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów w 2021r) oraz  wina Cabernet Cortis, Muskaris, Rislin i inne.

 



 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ