1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Celtyckie”
• pasterniocek
• zraz staropolski zawijany
• pączki ziemniaczane
• nieprowickie ogórki
![]() |
Stanisław Klepka Nieprowice 22 28-425 Złota |
![]() |
41 3561 139 698 129 063 |
![]() |
wczasyponidzie@gmail.com |
![]() |
www.wczasyponidzie.pl |
Dostępność: cały rok
Lokalizacja gospodarstwa stwarza dogodne warunki do uprawiania turystyki pieszej i rowerowej, podziwiania malowniczych krajobrazów, wędkowania, korzystania z kąpieli rzecznych i spływów kajakowych.
Gospodarstwo jest laureatem wielu nagród, w tym I nagrody za ogórki nieprowickie w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2013 roku, laureatem II miejsca VII edycji konkursu wojewódzkiego „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” w 2010 roku, a także IX miejsca w konkursie na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie”.
2. „FARMA JAGA”
• ser kozi zakamieński
• kozi kefir zakamieński
![]() |
Agnieszka i Jacek Pietrasiewicz Bogucice Drugie ul. Zakamień 28 28-400 Pińczów |
![]() |
41 357 52 24 733 252 522 |
![]() |
farma.jaga@gmail.com |
Dostępność: cały rok
„FARMA JAGA” państwa Pietrasiewicz zlokalizowana jest we wsi Bogucice w powiecie pińczowskim. Gospodarze prowadzą hodowlę ekologiczną kóz mlecznych, posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Zajmują się produkcją serów we własnej serowarni. Swoje wyroby opierają o receptury sprzed 80 lat. Wielokrotnie byli nagradzani w konkursach kulinarnych: Nagroda „Perła 2015” za ser kozi zakamieński oraz nagrody główne w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2017 roku za kozi kefir zakamieński, w 2015 roku za kozi twarożek z Ponidzia i I nagroda w 2014 roku za ser kozi zakamieński. Prowadzą również sprzedaż na miejscu we własnym sklepiku.
3. „Natur-Vit” Marek Płachta
• mięta pińczowska
![]() |
Marek Płachta Kopernia 9 28-400 Pińczów |
![]() |
502 274 390 |
![]() |
biuro@natur-vit.pl pok@natur-vit.pl |
![]() |
www.natur-vit.pl |
Dostępność: cały rok
NATUR-VIT to firma zielarska położona w Koperni – wsi historycznej koło Pińczowa. To tu 5 czerwca 1257 roku miało miejsce nadanie przywileju lokacyjnego dla Krakowa. Akt lokacyjny wydał książę Bolesław Wstydliwy na wiecu, który odbył się na przylegających do wioski błoniach. Firma NATUR-VIT została założona wiosną 1993 roku przez jej właściciela Marka Płachtę, który przejął po rodzicach 9-cio hektarowe gospodarstwo z uprawą mięty. Od tego czasu zaczął się dynamiczny rozwój firmy, kontynuującej regionalne tradycje w zakresie uprawy ziół oraz prowadzenia ich skupu, przetwórstwa i sprzedaży surowców zielarskich. Tradycje uprawy mięty na Ponidziu sięgają lat 50 ubiegłego wieku. Z tego też względu właściciel NATUR-VIT zainicjował tu „Święto Mięty”. Mięta pińczowska została również laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2010 roku. W ciągu ostatnich lat firma wzbogaciła się o dwie nowe lokalizacje oraz 500 hektarów upraw ziołowych. Większość upraw jest ściśle związana z prowadzoną działalnością. Wysiłek właściciela firmy został nagrodzony wieloma nagrodami, najważniejsze z nich to między innymi: Rolnik-Farmer 2008 roku XV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku, Certyfikat Dobra Marka za herbatki owocowo-ziołowe, Drzewko Życia przyznane na targach w Katowicach za bogaty asortyment uzdrawiających herbat ziołowych.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: