Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

 




schab z morelą sandomierską

1. Restauracja Mariano

• schab z morelą sandomierską
kapusta sandomierska z żeberkiem
• s
zarlotka sandomierska

Agnieszka Polit
      ul. Koseły 5, Sandomierz

15 832 41 36 , 602 741 589
agnieszkapolit@wp.pl
www.mariano.sandomierz.net

Dostępność: cały rok



Restauracja znajduje się w centrum Sandomierza u zbiegu ulic Staromiejskiej i Koseły, nieopodal kościoła św. Pawła Apostoła z XV wieku i Parku Piszczele. Nastrojowe, a zarazem nowoczesne wnętrze cieszy oko i sprawia, że z chęcią spędza się tu czas. Oferta lokalu skierowana jest gównie do rodzin z dziećmi, osób starszych i młodzieży, bowiem specjalizują się w prostej domowej kuchni i za przystępną cenę. Oferują również domowe ciasta własnego wypieku.




kugiel2. Dworek Ojca Mateusza

• zalewajka świętokrzyska
• k
ugiel
• p
ierś z kurczaka grillowania w sosie morelowym
• s
zarlotka sandomierska

Jolanta Marzec
      ul. Staromiejska 2, Sandomierz

604 405 992
recepcja@dworekojcamateusza.pl
www.dworekojcamateusza.pl

Dostępność: w sezonie od 1.05 do 30.10

 

Obiekt pochodzi z XIX wieku i należy do nielicznych, zachowanych przykładów dworku podmiejskiego w Sandomierzu. Położony jest w najstarszej dzielnicy Sandomierza, u stóp wzgórza świętojakubskiego przy obecnej ulicy Staromiejskiej i parowu Podwala Dolnego, w otoczeniu pomnikowych drzew i kasztanowej alei dojazdowej. W tzw. ogrodzie gastronomicznym przy dworku w okresie letnim funkcjonuje restauracja, która oferuje głównie potrawy kuchni polskiej.

 


sakwa gajowego3. Restauracja „Pod Ciżemką”

• zalewajka świętokrzyska
sakwa gajowego
jabłko w miodzie

Sandomierz, ul. Rynek 27
      27-600 Sandomierz

41 3447708
dis@pro.onet.pl
www.hotelcizemka.pl

 Dostępność: cały rok

Restauracja  pod Ciżemką, położona jest   w centrum Sandomierza w  Rynku głównym.   Mieści się na pierwszym piętrze kamienicy numer 27 , w tak zwanym Domu Węgra Lazarczyka , który  w szesnastym wieku należał do wojewody Andrzeja Leszczyńskiego. Ciżemka to duża, narożna kamienica  z zachowanymi podcieniami. Do Sali głównej restauracji  przylega niewielkie pomieszczenie, to  sala myśliwska z porożem jelenia  i…posągiem stańczyka. Tam też można usiąść i napawać się widokami sandomierskiego Rynku. Najlepiej widać stąd gotycki ratusz. Ciżemka doczekała się epizodu w  serialu Ojciec Mateusz bowiem  niektóre sceny realizowano we wnętrzach restauracji. W winiarni i kawiarni  zlokalizowanej w piwnicach budynku można  posmakować  uznanych sandomierskich  win oraz znakomitego cydru, jak również  piw wytwarzanych przez małe świętokrzyskie browary. Restauracja serwuje potrawy kuchni polskiej, szczególną wagę przywiązuje się tu również  do kultywowania  dziedzictwa kulinarnego regionu, stąd też w menu restauracji znajdują się  dania regionalne  z  produktów od lokalnych dostawców jak np. bulwa sandomierska serwowana z sosem pieprzowym czy  schab po sandomiersku z pomidorem i boczkiem w sosie cebulowym oraz słynna szarlotka z sandomierskich jabłek.         

 




racuchy drożdżowe z jabłkiem4. Agrotur „Wojtasówka”

kwaśnica sandomierska
kurcze pieczone z jabłkiem
racuchy drożdżowe z jabłkiem

Obrazów 56, 27-641 Obrazów
609 123 848
sj.wojtas@op.pl
www.wojtasowka.emeteor.pl

 Dostępność: cały rok

Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka”  znajduje się 6 kilometrów od Sandomierza (1,5 km od krajowej drogi nr 77, na odcinku Opatów -Sandomierz) w typowo sadowniczej miejscowości Obrazów, na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym. To rodzinna firma działająca od 1991 roku, a od 2006 roku świadczy dodatkowo usługi turystyczne i gastronomiczne . Zajmuje się też organizacją imprez okolicznościowych z wykorzystaniem lokalnych tradycji i obrzędowości. Serwuje się tu tradycyjne dania oparte na bazie lokalnych produktów i przetworów z własnych sadów ( 9 ha sadów w tym: jabłoniowe, czereśniowe, morelowe, śliwowe). Pensjonat należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.






wino gronowe  „Sandomirius”5. Gospodarstwo ogrodnicze „Winnica Sandomierska”

wino gronowe „Sandomirius”

Małkiewicz Marceli
      Góry Wysokie 136
   
511 776 360
monika@winnicasandomierska.pl
www.winnicasandomierska.pl

Dostępność: cały rok

 

Gospodarstwo agroturystyczne winiarskie o bogatych tradycjach winiarskich sięgających okresu międzywojennego, położone 8 km od Sandomierza (droga nr 777 w kierunku Sandomierz - Dwikozy). Bezpośrednio przy winnicy znajduje się baza noclegowa (3 apartamenty) oraz budynki gospodarcze z rodzinną przetwórnią owoców i warzyw. Specjalna oferta gospodarstwa to organizacja pobytów jednodniowych dla grup do 60 osób zainteresowanych poznawaniem lokalnych smaków - miody z własnej pasieki, sery dojrzewające, bułeczki domowe, przetwory owocowo-warzywne oraz wina „Sandomirius” z własnej winnicy.




 

wino gronowe półsłodkie białe Silvio6. Gospodarstwo ”Winnica nad jarem”

• wino gronowe półsłodkie białe Silvio
wino białe półwytrawne Cuvee


Sylwia Paciura
       Złota 161

668 101 448
spaciura@op.pl
www.winnicanadjarem.pl

Dostępność: cały rok


Gospodarstwo winiarskie położone przy trasie krajowej nr 79 Sandomierz - Kraków. Specjalna oferta gospodarstwa to spacer po winnicy z przepięknymi widokami na dolinę Koprzywianki i Wisły i degustacja win Silvio i Cuvee. Ponadto w ofercie lokalnych smaków poleca - sery dojrzewające z „Serowni Podłazy”, swojskie wędliny wyrabiane w gospodarstwie od dwóch pokoleń, chleb koprzywnicki, ciasta domowe z jabłkiem sandomierskim i morelą zaleszczycką. Wina Silvio i Cuvee są laureatami I miejsc w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictw-Smaki Regionów” w roku 2013 i 2014 oraz wino Silvio laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014.







przetwory z moreli 7. Gospodarstwo „Szymanówka”

jabłka sandomierskie
morela zaleszczycka sandomierska
przetwory z moreli


Grażyna Borkowska
      Pawłów 30

603 858 596

      695 603 103
      15 834 13 13
gospodarstwo-szymanowka@wp.pl

Dostępność: cały rok


Gospodarstwo ogrodnicze rodziny Borkowskich należy do pionierów ogrodnictwa na Ziemi Sandomierskiej. Wielopokoleniowa tradycja uprawy jabłek, orzechów laskowych oraz moreli zaleszczyckiej sytuują rodzinę w czołówce gospodarstw tego regionu. W ofercie gospodarstwa są kilkugodzinne wizyty dla smakoszy lokalnych smaków, a w lipcu, sierpniu degustacje świeżych owoców prosto z sadu, z rarytasem - morelą zaleszczycką i własnymi wypiekami na bazie jabłek i moreli oraz przetworów z moreli. Prowadzona jest również sprzedaż owoców prosto z gospodarstwa oraz warsztaty na temat historii sadownictwa i domowego przetwórstwa ze zwiedzaniem domowej spiżarni - przez cały rok.
Morela zaleszczycka jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2011 roku, laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014 oraz została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.





szczodroki8. Piekarnia Zawichojska

• szczodroki


Grzegorz Siwek
      Zawichost, ul. Ostrowiecka 16a

515 167 906
biuro@piekarniazawichojska.pl

Dostępność: cały rok

 

 

Piekarnia Zawichojska wypieka bardzo oryginalne bułeczki pn. „szczodroki”, których nazwa wiąże się z dobrymi i szczodrymi gospodyniami, które dawniej przygotowywały je w domach i rozdawały kolędnikom. Nazwa nie wzięła się z przypadku, bowiem jak podają źródła etnograficzne, szczodrokami nazywano dawne pieczywo obrzędowe, wypiekane przez gospodynie z okazji Objawienia Pańskiego (Trzech Króli), a którym na koniec obchodów kolędniczych, właśnie 6 stycznia, obdarowywano kolędników.
„Szczodroki” są laureatem III miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2010 roku oraz są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Szczodroki" formuje się z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Mają kształt półksiężyca i mogą być posypane makiem lub cukrem. Dziś „szczodroki” dostępne są prawie przez cały rok, piekarnia piecze je również na zamówienie. Smakoszom oryginalnych wypieków polecamy tę wyjątkowy produkt Sandomierszczyzny.





miód akacjowy9. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Wędrowna

miód akacjowy, rzepakowy, gryczany

Zygmunt Mateusz
      Łążek 61  

509 275-287
pasieka.mzygmunt@interia.pl

Dostępność: cały rok

 

Gospodarstwo pasieczne położone jest około 25 kilometrów od Sandomierza w kierunku Koprzywnicy, przy drodze nr 371. Oferuje między innymi miody: akacjowy, rzepakowy, gryczany z pożytków pszczelich pochodzących z Ziemi Sandomierskiej. Miód akacjowy jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku. Można go kupić również na stoisku z miodami podczas imprez lokalnych na Starym Rynku w Sandomierzu (np. w czerwcu na „Dniach Dobrego Sera” imprezie organizowanej przez Slow Ford Polska poświęconej promocji polskich serów dojrzewających).

 

 



wino gronowe Sibemus10. Winnica Płochockich

wino gronowe Sibemus


Płochocka Barbara
      Daromin 2, 27- 612 Wilczyce

504 012 189
basia@winnicaplochockich.pl
www.winnicaplochockich.pl

 Dostępność: cały rok

Winnica Płochockich położona jest na wyżynie sandomierskiej w malowniczej dolinie rzeki Opatówki z  przepięknymi  wąwozami lessowymi, tak charakterystycznymi dla tego terenu.   Dojazd z Sandomierza drogą nr 79 w kierunku Warszawy, następnie zjazd  na Wilczyce i dalej do Doromina. Winnica zajmuje 4,5 ha i  jest jedną z największą w regionie sandomierskim. W 2009 roku rozpoczęła oficjalną sprzedaż wina z akcyzą. Uprawia się tu ok. 20 odmian winorośli.  Wina z winnicy corocznie zdobywają medale i wyróżnienia na różnych konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Za wino Sibemus winnica otrzymała  również wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo -  Samki Regionów”  na najlepszy produkt tradycyjny  regionu świętokrzyskiego 2015r.  Winnica prowadzi edukację z zakresu enologii, to warsztaty i szkolenia dla grup  połączone z degustacją,  zwiedzaniem plantacji i winiarni. Można tu również wypoczywać w okresie sezonu turystycznego tj. od 01.05 do 30.09.  Winnica znajduje się  na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.