Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Oferta kulinarna ŚKS w powiecie sandomierskim

 

Potrawy tradycyjne

Potrawy tradycyjne i lokalne oferowane przez restauracje i gospodarstwa agroturystyczne znajdujące się na szlaku

1. Restauracja Mariano


2. Dworek Ojca Mateusza



sakwa gajowego3. Restauracja „Pod Ciżemką”

• z
alewajka świętokrzyska
sakwa gajowego
jabłko w miodzie

ul. Rynek 27
27-600 Sandomierz
15 832 05 50
668 146 629
dis@pro.onet.pl
www.hotelcizemka.pl

 
Dostępność: cały rok

Restauracja  pod Ciżemką, położona jest   w centrum Sandomierza w  Rynku głównym.   Mieści się na pierwszym piętrze kamienicy numer 27 , w tak zwanym Domu Węgra Lazarczyka , który  w szesnastym wieku należał do wojewody Andrzeja Leszczyńskiego. Ciżemka to duża, narożna kamienica  z zachowanymi podcieniami. Do Sali głównej restauracji  przylega niewielkie pomieszczenie, to  sala myśliwska z porożem jelenia  i…posągiem stańczyka. Tam też można usiąść i napawać się widokami sandomierskiego Rynku. Najlepiej widać stąd gotycki ratusz. Ciżemka doczekała się epizodu w  serialu Ojciec Mateusz bowiem  niektóre sceny realizowano we wnętrzach restauracji. W winiarni i kawiarni  zlokalizowanej w piwnicach budynku można  posmakować  uznanych sandomierskich  win oraz znakomitego cydru, jak również  piw wytwarzanych przez małe świętokrzyskie browary. Restauracja serwuje potrawy kuchni polskiej, szczególną wagę przywiązuje się tu również  do kultywowania  dziedzictwa kulinarnego regionu, stąd też w menu restauracji znajdują się  dania regionalne  z  produktów od lokalnych dostawców jak np. bulwa sandomierska serwowana z sosem pieprzowym czy  schab po sandomiersku z pomidorem i boczkiem w sosie cebulowym oraz słynna szarlotka z sandomierskich jabłek.         

 




racuchy drożdżowe z jabłkiem4. Agrotur „Wojtasówka”

kwaśnica sandomierska
kurcze pieczone z jabłkiem
racuchy drożdżowe z jabłkiem

Halina Wojtas
Obrazów 56
27-641 Obrazów
609 123 848
sj.wojtas@op.pl
www.wojtasowka.emeteor.pl

 
Dostępność: cały rok

Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka”  znajduje się 6 kilometrów od Sandomierza (1,5 km od krajowej drogi nr 77, na odcinku Opatów -Sandomierz) w typowo sadowniczej miejscowości Obrazów, na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym. To rodzinna firma działająca od 1991 roku, a od 2006 roku świadczy dodatkowo usługi turystyczne i gastronomiczne . Zajmuje się też organizacją imprez okolicznościowych z wykorzystaniem lokalnych tradycji i obrzędowości. Serwuje się tu tradycyjne dania oparte na bazie lokalnych produktów i przetworów z własnych sadów ( 9 ha sadów w tym: jabłoniowe, czereśniowe, morelowe, śliwowe). Pensjonat należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.


 

Produkty tradycyjne

Oferta produktów tradycyjnych wytwarzanych przez rolników i przez małe zakłady przetwórcze. Wszystkie produkty ŚKS można nabyć bezpośrednio u producenta w miejscu ich wytwarzania a niektóre także drogą wysyłkową




wino gronowe  „Sandomirius”5. Gospodarstwo ogrodnicze „Winnica Sandomierska”

wino gronowe „Sandomirius”

Marceli Małkiewicz
Góry Wysokie 136
27-620 Dwikozy
511 776 360
monika@winnicasandomierska.pl
www.winnicasandomierska.pl


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo agroturystyczne winiarskie o bogatych tradycjach winiarskich sięgających okresu międzywojennego, położone 8 km od Sandomierza (droga nr 777 w kierunku Sandomierz - Dwikozy). Bezpośrednio przy winnicy znajduje się baza noclegowa (3 apartamenty) oraz budynki gospodarcze z rodzinną przetwórnią owoców i warzyw. Specjalna oferta gospodarstwa to organizacja pobytów jednodniowych dla grup do 60 osób zainteresowanych poznawaniem lokalnych smaków - miody z własnej pasieki, sery dojrzewające, bułeczki domowe, przetwory owocowo-warzywne oraz wina „Sandomirius” z własnej winnicy.




 

wino gronowe półsłodkie białe Silvio6. Gospodarstwo ”Winnica nad jarem”

• w
ino gronowe półsłodkie białe Silvio
wino białe półwytrawne Cuvee

Sylwia Paciura
Złota 161
27-650 Samborzec
668 101 448
spaciura@op.pl
www.winnicanadjarem.pl

 
Dostępność: cały rok


Gospodarstwo winiarskie położone przy trasie krajowej nr 79 Sandomierz - Kraków. Specjalna oferta gospodarstwa to spacer po winnicy z przepięknymi widokami na dolinę Koprzywianki i Wisły i degustacja win Silvio i Cuvee. Ponadto w ofercie lokalnych smaków poleca - sery dojrzewające z „Serowni Podłazy”, swojskie wędliny wyrabiane w gospodarstwie od dwóch pokoleń, chleb koprzywnicki, ciasta domowe z jabłkiem sandomierskim i morelą zaleszczycką. Wina Silvio i Cuvee są laureatami I miejsc w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictw-Smaki Regionów” w roku 2013 i 2014 oraz wino Silvio laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014.







przetwory z moreli 7. Gospodarstwo „Szymanówka”

jabłka sandomierskie
morela zaleszczycka sandomierska
przetwory z moreli

Grażyna Borkowska
Pawłów 30
27-630 Zawichost
603 858 596
695 603 103
15 834 13 13
gospodarstwo-szymanowka@wp.pl


Dostępność: cały rok


Gospodarstwo ogrodnicze rodziny Borkowskich należy do pionierów ogrodnictwa na Ziemi Sandomierskiej. Wielopokoleniowa tradycja uprawy jabłek, orzechów laskowych oraz moreli zaleszczyckiej sytuują rodzinę w czołówce gospodarstw tego regionu. W ofercie gospodarstwa są kilkugodzinne wizyty dla smakoszy lokalnych smaków, a w lipcu, sierpniu degustacje świeżych owoców prosto z sadu, z rarytasem - morelą zaleszczycką i własnymi wypiekami na bazie jabłek i moreli oraz przetworów z moreli. Prowadzona jest również sprzedaż owoców prosto z gospodarstwa oraz warsztaty na temat historii sadownictwa i domowego przetwórstwa ze zwiedzaniem domowej spiżarni - przez cały rok.
Morela zaleszczycka jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2011 roku, laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014 oraz została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



8. Piekarnia Zawichojska (zakończona działalność)



miód akacjowy9. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Wędrowna

• miód akacjowy, rzepakowy, gryczany

Mateusz Zygmunt
Łążek 61
27-670 Łążek
509 275 287
pasieka.mzygmunt@interia.pl


Dostępność: cały rok


Gospodarstwo pasieczne położone jest około 25 kilometrów od Sandomierza w kierunku Koprzywnicy, przy drodze nr 371. Oferuje między innymi miody: akacjowy, rzepakowy, gryczany z pożytków pszczelich pochodzących z Ziemi Sandomierskiej. Miód akacjowy jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku. Można go kupić również na stoisku z miodami podczas imprez lokalnych na Starym Rynku w Sandomierzu (np. w czerwcu na „Dniach Dobrego Sera” imprezie organizowanej przez Slow Ford Polska poświęconej promocji polskich serów dojrzewających). Gospodarstwo otrzymało w 2021 roku nagrodę krajową „Perła” za miód fasolowy.

 

 

 



wino gronowe Sibemus10. Winnica Płochockich

wino gronowe Sibemus

Barbara Płochocka
Daromin 2
27-612 Wilczyce
41 377 94 09
505 250 997
basia@winnicaplochockich.pl
www.winnicaplochockich.pl

 
Dostępność: cały rok

Winnica Płochockich położona jest na wyżynie sandomierskiej w malowniczej dolinie rzeki Opatówki z  przepięknymi  wąwozami lessowymi, tak charakterystycznymi dla tego terenu.   Dojazd z Sandomierza drogą nr 79 w kierunku Warszawy, następnie zjazd  na Wilczyce i dalej do Doromina. Winnica zajmuje 4,5 ha i  jest jedną z największą w regionie sandomierskim. W 2009 roku rozpoczęła oficjalną sprzedaż wina z akcyzą. Uprawia się tu ok. 20 odmian winorośli.  Wina z winnicy corocznie zdobywają medale i wyróżnienia na różnych konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Za wino Sibemus winnica otrzymała  również wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo -  Samki Regionów”  na najlepszy produkt tradycyjny  regionu świętokrzyskiego 2015r.  Winnica prowadzi edukację z zakresu enologii, to warsztaty i szkolenia dla grup  połączone z degustacją,  zwiedzaniem plantacji i winiarni. Można tu również wypoczywać w okresie sezonu turystycznego tj. od 01.05 do 30.09.  Winnica znajduje się  na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.

 

 

sandomierskie wino gronowe  (nazwa handlowa Mr. Helidor)11. Winnica Nobilis

sandomierskie wino gronowe  (nazwa handlowa Mr. Helidor)

Magdalena Kapłan
Faliszowice 52
27-650 Samborzec
602 777 117
winnicanobilis@op.pl
www.winnicanobilis.pl

 
Dostępność: cały rok

Winnica Nobilis została założona w 2001 roku przez Magdalenę i Grzegorza Kapłanów w miejscowości Faliszowice, 13 km od  Sandomierza, pośród malowniczych sadów jabłoniowych. Obecnie plantacja zajmuje powierzchnię ponad 2,5 ha i ukierunkowana jest głównie na produkcję wina. Przedsięwzięcie od samego początku zachowuje rodzinny charakter. W ofercie znajdują się wina, które są odzwierciedleniem winiarskiej pasji i duszy gospodarzy oraz ciężkiej pracy i troski o każdy najdrobniejszy szczegół. Corocznie produkowane wina otrzymują liczne medale i wyróżnienia w kraju i za granicą. Sandomierskie wino gronowe jako tradycyjny produkt regionalny, zajęło I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów w 2004 r.
Wina swoją aromatyczność i mineralność zawdzięczają okolicy gdzie jest odpowiedni mikroklimat, nachylenie terenu, nasłonecznienie oraz gleby lessowe na podłożu wapiennym. Tworzone tu wina, łączą zarówno doświadczenia właścicieli jak i współczesne trendy winiarskie. Ponadto w ofercie znajdują się sadzonki ponad 30 odmian winorośli przydatnych do uprawy w naszym klimacie. Gospodarze oferują zwiedzanie winnicy, degustację oraz sprzedaż owoców i wina, a także sadzonek winorośli.

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ