1. Wytwórnia wafli do lodów
• wafle do lodów z Pomykowa
Edyta Kucharska Pomyków 42 26-200 Końskie |
|
604 580 791 |
|
wafledolodow@wp.pl |
Dostępność: maj-wrzesień
Wytwórnia wafli to mała rodzinna manufaktura, założona w 1965 roku przez ojca właścicielki - Ryszarda Świtakowskiego. Działa sezonowo od maja do września, nieprzerwanie od 53 lat. Zlokalizowana jest w Pomykowie przy trasie krajowej DK 42 Końskie - Skarżysko Kam. Wytwórnia specjalizuje się w wypieku wafli do lodów, deserów etc., których receptura pochodzi z 1964 roku i jest autorskim opracowaniem pana Ryszarda. Na uwagę zasługują równie archaiczne urządzenia, które służą do wypieku foremek waflowych o kształcie, kolorze oraz fakturze z tamtych lat. Wafle są bardzo kruche i delikatne, nie zawierają soli, cukru, sztucznych barwników i spulchniaczy. Do ich produkcji używana jest mąka z zaufanego młyna oraz świeży olej rzepakowy tłoczony na zimno (nierafinowany). Można je kupić na rynku lokalnym w koneckich sklepach spożywczych oraz miasteczkach i wsiach ościennych, a także bezpośrednio w miejscu wytwarzania. Wafle zostały wyróżnione w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2018 roku.
2. "Serowarnia Pakuły"
• ser podpuszczkowy z Pakuł
Aneta i Jan Królowie Pakuły 21 26-230 Radoszyce |
|
601 901 926 | |
k.aneta614@interia.pl |
Dostępność: cały rok
„Serowarnia Pakuły” zlokalizowana jest we wsi Pakuły w gminie Radoszyce. Jej właściciele są rolnikami, posiadają 23-hektarowe gospodarstwo rolne, które prowadzą od 1997 roku. Zajmują się hodowlą bydła, posiadają 50 sztuk krów, w tym około 30 dojnych. Produkcją serów zajęli się w 2014 roku, korzystając z funduszy europejskich PROW 2007-2013 zaadoptowali i zmodernizowali budynek gospodarczy do celów przetwórczych oraz wyposażyli w profesjonalne urządzenia serowarskie. Od 2017 roku działają w ramach rolniczego handlu detalicznego. Wytwarzają sery podpuszczkowe na bazie własnego mleka z dodatkiem ziół i przypraw naturalnych. Prowadzą sprzedaż na miejscu oraz na lokalnych targowiskach i kiermaszach. Za swój ser podpuszczkowy otrzymali w 2016 roku wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
3. Masarnia Pod Lasem
• kiełbasa radoszycka
• pasztetowa radoszycka
Anna Wiklak Kapałów 47 26-230 Radoszyce |
|
609 928 039 | |
masarnia.wiklak@interia.pl |
Dostępność: cały rok
Masarnia „Pod Lasem” to rodzinna firma, której tradycja wyrobów wędliniarskich wywodzi się z lokalnej tradycji i sięga trzech pokoleń. Właściciele prowadzą również gospodarstwo rolne, specjalizują się w hodowli tuczników, stąd niepowtarzalny smak kiełbas, szynek czy pasztetowej. Jak podkreślają właściciele „...podstawą dobrego smaku wyrobów jest mięso wieprzowe, które pozyskujemy z własnej hodowli. Trzoda karmiona jest paszami zbożowymi pochodzącymi głównie z naszych upraw...”. Wyroby robione są raz w tygodniu w przetwórni przy gospodarstwie, można je kupić na miejscu w gospodarstwie oraz na lokalnych targowiskach, gdzie właściciele z własnego auto-sklepiku prowadzą sprzedaż dla stałych klientów. Kiełbasa radoszycka od Wiklaka zyskała duże uznanie nie tylko wśród stałych klientów, została również doceniona w 2009 roku przez jury konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Sandomierzu, gdzie otrzymała I miejsce za najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego. Ta pachnąca dymem o wyraźnie wyczuwalnym smaku przypraw i aromacie czosnku kiełbasa, wyróżnia się specyficznym smakiem i zapachem charakterystycznym dla kiełbas wędzonych, co jest jej wyjątkowym walorem i atutem wśród tradycyjnych kiełbas.
4. Piekarnia u Szewczyka
• bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej
Michał Szewczyk Ruda Maleniecka 102 26-240 Ruda Maleniecka |
|
604 232 922 | |
biuro@mslight.pl |
Dostępność: cały rok
Piekarnia u Szewczyka w Rudzie Malenieckiej to piekarnia z wieloletnią tradycją, została założona w 1974 roku przez Gminną Spółdzielnię "Samopomoc Chłopska" (GS "SCH"). Jak wiele podobnych piekarni GS-owskich w Polsce nie wytrzymała na konkurencyjnym rynku pieczywa i kilka lat temu zmieniła właściciela. Obecni jej użytkownicy kontynuują dobrą markę wypiekanego w niej pieczywa, kładąc nacisk na jakość i naturalne składniki. Bazują na tradycyjnych, starych przepisach, dobrej mące bez polepszaczy oraz niezmienionym wyposażeniu, którego sercem jest piec szamotowy pozwalający utrzymać smak pieczywa sprzed 40 lat. Za bułeczkę z cukrem w 2015 roku otrzymali I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
5. Rodzinna Wytwórnia Wędlin tradycyjnych u Płytów
• kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów
Barbara Płyta Gatniki 18a 26-200 Końskie |
|
512 340 154 | |
uplytow@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Masarnia zlokalizowana jest we wsi Gatniki, w odległości około 2 km od Sielpi, miejscowości letniskowej, położonej wśród lasów sosnowych, która jest jedną z głównych atrakcji turystycznych w powiecie koneckim. W Sielpi w latach 60-tych XX wieku powstał zalew rekreacyjny o powierzchni 57 hektarów, nad którym zlokalizowanych jest wiele domów wczasowych i ośrodków wypoczynkowych. Obecnie jest największym ośrodkiem wczasowym w regionie świętokrzyskim z bogatą infrastrukturą turystyczną i różnorodną bazą noclegową, która w okresie letnim przyciąga kilka tysięcy turystów.
Państwo Płytowie zajmują się wyrobem wędlin od lat 90-tych XX wieku. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność w 1997 roku i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów. Asortyment to 27 gatunków wyrobów. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu pozyskiwanym od dostawców z woj. świętokrzyskiego, dobrze dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni tradycyjnej opalanej drewnem jak również własne, sprawdzone receptury gwarantują wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Wszystkie wyroby można zakupić na miejscu w sklepiku przy masarni oraz w sklepach współpracujących z przetwórnią. Kiełbasa swojska od Płyty w 2012 roku zdobyła I miejsce w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: