Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 




1. Winnica „Avra”
wino gronowe białe półsłodkie Girassol
• wino gronowe białe półsłodkie Girassol


Tomasz Woźniak
       Wola Żyzna 50A, 28-225 Szydłów

667 509 509
tomasz.wozniak@winnicaavra.pl
www.winnicaavra.pl


Dostępność: cały rok

Winnica „Avra”  położona  jest niespełna 4 km od Szydłowa – miejscowości często nazywanej śliwkową  stolicą Polski, a to za sprawą sadów śliwkowych, których w jej okolicy jest ponad 1000ha oraz suszonej śliwki szydłowskiej, która  została uznana przez Komisję Europejską za produkt regionalny przez co uzyskała znak unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także zapierających  dech w piersiach  widoków pól w okresie majowego kwitnienia sadów śliwowych. Szydłów bywa również nazywany „polskim Carcassonne”, bowiem zachował się tutaj XIV-wieczny układ urbanistyczny  średniowiecznego miasta z  murami obronnymi. Winnica „Avra” jako gospodarstwo enoturystyczne również wpisuje się w uatrakcyjnienie turystyczne tego terenu. Powstała w 2012 roku. Zajmuje ponad 1ha powierzchni, na której posadzonych jest 6 tys. krzewów winorośli. Właściciele wykorzystując zdobyte za granicą doświadczenie nastawili się na naturalny sposób uprawy i ochrony roślin. Podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane, co zapewnia najwyższą  jakość owoców przeznaczonych do produkcji wina. Starania właścicieli zostały zwieńczone sukcesem na Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis w Łańcucie, gdzie otrzymali swój pierwszy złoty medal za wino różowe Alpeviol. Kolejny, również złoty medal za wino białe półsłodkie Girassol uzyskali w 2016 roku na  Międzynarodowym Konkursie PIWI na Morawach oraz I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele  prowadzą również sprzedaż swoich win na miejscu w winnicy.






2. „Piekarnia Nasternak Witold”chleb osiecki

• chleb osiecki

Witold Nasternak
       ul. Sandomierska 10, 28-221 Osiek
15 867 11 74
      601 874 990
nasternakklaudia@wp.pl

Dostępność: cały rok

Rodzinna piekarnia, która założona została w 1998 roku  przez rodziców obecnego właściciela. Zajmowała się głównie wypiekiem chleba osieckiego oraz podstawowych produktów piekarniczych. Od 2005 roku zarządzana jest przez syna Witolda, który swoje zdobyte doświadczenie w rodzinnej piekarni pogłębił wiedzą specjalistyczną: piekarnictwo- cukiernictwo na studiach w SGGW w Warszawie. Dziś wspólnie z żoną prowadzą mały zakład rzemieślniczy, który zatrudnia do 10 osób. Słyną z chleba osieckiego, którego receptura wywodzi się z  piekarni GS „SCH” w Osieku, kierowanej niegdyś przez jego matkę Marię Nasternak. Chleb osiecki to chleb pszenny, dobrze wyrośnięty niczym bułka pszenna  z niewielką ilością mąki żytniej, na zakwasie żytnim i codziennie przerabianym zaczynie co kilka godzin, według sztuki i umiejętności wytrawnego piekarza, ciągle tak samo od prawie 20 lat. Większość produkcji odbywa się ręcznie bez żadnych uszlachetniających dodatków (konserwantów, polepszaczy) na bazie dobrej mąki ze sprawdzonego źródła. Chleb osiecki jest laureatem I nagrody w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2014 roku. Można go kupić bezpośrednio w piekarni oraz we własnym sklepie w Rynku w Osieku.





 


karp rytwiański3. Gospodarstwo Rybackie „Rytwiany”

• karp rytwiański

Wacław Szczoczarz
      ul. Radziwiłła 21, 28-236 Rytwiany
606 499 449
      509 294 655

waclaw_szczoczarz@wp.pl


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo Rybackie swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Rytwiany, malowniczo położonej  nad rzeką Czarną Staszowską, której bogata historia ściśle związana jest z historią oddalonego zaledwie o 5 km miasta Staszowa. Tradycje hodowli ryb w Rytwianach  sięgają XVII wieku, kiedy to zakon kamedułów wybudował tu klasztor, a wielość postnych dni, skłaniała zakonników do spożywania ryb, których hodowla w Polsce znana była już w XII wieku. W pierwszej połowie XIX wieku Radziwiłłowie, ówcześni  właściciele okolicznych włości rozpoczęli budowę stawów  w miejscu, w którym znajdują się one dzisiaj. Po 1945 roku powstało tu Państwowe Gospodarstwo Rybackie,  które zmodernizowało i powiększyło obiekt stawowy a  od roku 1996  jego właścicielem jest rodzina Szczoczarz. Aktualnie trzon gospodarstwa stanowią 21 stawy rybne, głównie karpiowe, o powierzchni 180 ha. Hodowla opiera się na zasadach dobrej praktyki rybackiej i dokarmianiu ryb paszami naturalnymi. Walory smakowe i dietetyczne rytwiańskich ryb zawdzięcza warunkom hydrogeologicznym terenów gospodarstwa należących do obszarów chronionych NATURA 2000. Karp rytwiański jest laureatem II nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 2007, został również wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi  w 2010 roku oraz  w 2016 roku jako produkt przetworzony pn. rytwiański karp w galarecie. Dziś właściciele rozszerzyli swoją działalność - prowadzą wynajem pokoi w nowo wybudowanym obiekcie dla turystów i miłośników wędkowania  oraz  na zamówienie prowadzą sprzedaż karpa  rytwiańskiego – wędzonego,  w sklepik  przy  gospodarstwie.





 

 
kiełbasa wiejska od Bonarka4. „Zakład Przetwórstwa Mięsnego”

• kiełbasa wiejska od Bonarka

Wiesław Bonarek
      Wiązownica Duża 118
      28-200 Staszów

15 864 54 40
      609 288 078
      791 943 459

w.bonarek@o2.pl


Dostępność: cały rok

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Bonarek zlokalizowany jest w centrum wsi Wiązownica Duża, w odległości około 18 km od Staszowa i Osieka. To rodzinna firma z tradycjami masarskimi, których receptury na wyroby sięgają trzeciego pokolenia. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność 5 lat temu i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów, których grono poszerza się nieustannie. Asortyment to 50 gatunków wyrobów wiejskich, które powstają głównie z mięsa wieprzowego od lokalnych dostawców. Tradycyjne metody produkcji oparte  na dobrym surowcu od lokalnych dostawców, doborze  dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni opalanej drewnem gwarantują  wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Kiełbasa wiejska od Bonarka została laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2017 roku.




 

 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.