Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Oferta kulinarna ŚKS w powiecie staszowskim

 

Produkty tradycyjne

Oferta produktów tradycyjnych wytwarzanych przez rolników i przez małe zakłady przetwórcze. Wszystkie produkty ŚKS można nabyć bezpośrednio u producenta w miejscu ich wytwarzania a niektóre także drogą wysyłkową



1. Winnica „Avra”
wino gronowe białe półsłodkie Girassol
• wino gronowe białe półsłodkie Girassol

Tomasz Woźniak
Wola Żyzna 50 A
28-225 Szydłów
667 509 509
tomasz.wozniak@winnicaavra.pl
www.winnicaavra.pl


Dostępność: cały rok

Winnica „Avra”  położona  jest niespełna 4 km od Szydłowa – miejscowości często nazywanej śliwkową  stolicą Polski, a to za sprawą sadów śliwkowych, których w jej okolicy jest ponad 1000ha oraz suszonej śliwki szydłowskiej, która  została uznana przez Komisję Europejską za produkt regionalny przez co uzyskała znak unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także zapierających  dech w piersiach  widoków pól w okresie majowego kwitnienia sadów śliwowych. Szydłów bywa również nazywany „polskim Carcassonne”, bowiem zachował się tutaj XIV-wieczny układ urbanistyczny  średniowiecznego miasta z  murami obronnymi. Winnica „Avra” jako gospodarstwo enoturystyczne również wpisuje się w uatrakcyjnienie turystyczne tego terenu. Powstała w 2012 roku. Zajmuje ponad 1ha powierzchni, na której posadzonych jest 6 tys. krzewów winorośli. Właściciele wykorzystując zdobyte za granicą doświadczenie nastawili się na naturalny sposób uprawy i ochrony roślin. Podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane, co zapewnia najwyższą  jakość owoców przeznaczonych do produkcji wina. Starania właścicieli zostały zwieńczone sukcesem na Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis w Łańcucie, gdzie otrzymali swój pierwszy złoty medal za wino różowe Alpeviol. Kolejny, również złoty medal za wino białe półsłodkie Girassol uzyskali w 2016 roku na  Międzynarodowym Konkursie PIWI na Morawach oraz I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele  prowadzą również sprzedaż swoich win na miejscu w winnicy.






2. „Piekarnia Nasternak Witold” (zakończyła działalność)


karp rytwiański3. Gospodarstwo Rybackie „Rytwiany”

• karp rytwiański

Wacław Szczoczarz
ul. Radziwiłła 21
28-236 Rytwiany
509 294 655 (Krystyna Tyniec) 
krystyna.szczoczarz@wp.pl


Dostępność: cały rok



Gospodarstwo Rybackie swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Rytwiany, malowniczo położonej  nad rzeką Czarną Staszowską, której bogata historia ściśle związana jest z historią oddalonego zaledwie o 5 km miasta Staszowa. Tradycje hodowli ryb w Rytwianach  sięgają XVII wieku, kiedy to zakon kamedułów wybudował tu klasztor, a wielość postnych dni, skłaniała zakonników do spożywania ryb, których hodowla w Polsce znana była już w XII wieku. W pierwszej połowie XIX wieku Radziwiłłowie, ówcześni  właściciele okolicznych włości rozpoczęli budowę stawów  w miejscu, w którym znajdują się one dzisiaj. Po 1945 roku powstało tu Państwowe Gospodarstwo Rybackie,  które zmodernizowało i powiększyło obiekt stawowy a  od roku 1996  jego właścicielem jest rodzina Szczoczarz. Aktualnie trzon gospodarstwa stanowią 21 stawy rybne, głównie karpiowe, o powierzchni 180 ha. Hodowla opiera się na zasadach dobrej praktyki rybackiej i dokarmianiu ryb paszami naturalnymi. Walory smakowe i dietetyczne rytwiańskich ryb zawdzięcza warunkom hydrogeologicznym terenów gospodarstwa należących do obszarów chronionych NATURA 2000. Karp rytwiański jest laureatem II nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 2007, został również wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi  w 2010 roku oraz  w 2016 roku jako produkt przetworzony pn. rytwiański karp w galarecie. Dziś właściciele rozszerzyli swoją działalność - prowadzą wynajem pokoi w nowo wybudowanym obiekcie dla turystów i miłośników wędkowania  oraz  na zamówienie prowadzą sprzedaż karpa  rytwiańskiego – wędzonego,  w sklepie  przy  gospodarstwie.




 

 
kiełbasa wiejska od Bonarka4. „Zakład Przetwórstwa Mięsnego”

• kiełbasa wiejska od Bonarka

Wiesław Bonarek
Wiązownica Duża 118
28-200 Staszów
15 864 54 40
695 288 078
604 154 543
w.bonarek@o2.pl


Dostępność: cały rok


Zakład Przetwórstwa Mięsnego Bonarek zlokalizowany jest w centrum wsi Wiązownica Duża, w odległości około 18 km od Staszowa i Osieka. To rodzinna firma z tradycjami masarskimi, których receptury na wyroby sięgają trzeciego pokolenia. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność 5 lat temu i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów, których grono poszerza się nieustannie. Asortyment to 50 gatunków wyrobów wiejskich, które powstają głównie z mięsa wieprzowego od lokalnych dostawców. Tradycyjne metody produkcji oparte  na dobrym surowcu od lokalnych dostawców, doborze  dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni opalanej drewnem gwarantują  wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Kiełbasa wiejska od Bonarka została laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2017 roku.


 

 
Marcowe piwo „Pan Paweł”5. Aurore Strapart Browar (Browar Popiel)

• marcowe piwo „Pan Paweł”
• India Pale Ale Piwo „Czas”

Andrew Popiel
Kurozwęki, ul. Zamkowa 3
28-200 Staszów
15 866 74 09
browarpopiel@gmail.com


Dostępność: cały rok


Kurozwęki znane wszystkim z Zespołu Pałacowo-Parkowego, hodowli koni arabskich i pierwszego w Polsce stada bizonów oraz bydła Hecka „Turów”-mają  również własny  browar. 9 grudnia 2018 roku otwarto Browar Popiel jako  pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny. Warzeniem piwa zajęła się rodzina Popielów, a w szczególności dwaj bracia Michael i Andrew. Serwowane tutaj piwa wytwarzane są praktycznie na oczach gości.  Noszą one nazwy: Pan Paweł, Złoto Kurozwęk, Biały Bizon, Piwo Czas, Sarmata, Czarne Orły, Hibiskus,  a także piwo konopne Kannabinoid. Tradycje warzenia piwa w Kurozwękach sięgają XIV wieku. Istniała tu wcześniej stacja cukrowa i kuchnia dla pałacu. Tutejsze  piwa są pełne walorów zapachowych, smakowych oraz wartości odżywczych. Browar Popiel powstał, by każdy z gości mógł spróbować prawdziwego, naturalnego, niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. Poza tym gościom serwowane są  pyszne potrawy, w tym dania z mięsa bizonów z własnej hodowli, a także cieszące się dużym powodzeniem bizonburgery. Browar Popiel za stworzenie swej marki został laureatem XIX edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na sukces”. Piwo „Pan Paweł” otrzymało główną nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2019 r., a następnie zostało laureatem prestiżowej nagrody Perła 2021, przyznawanej przez krajową kapitułę tegoż konkursu dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. Piwo „Czas” zostało wyróżnione w tym konkursie w kolejnej edycji w  2021 r.

 



6. Gospodarstwo Pasieczne Pan Pszczółka
miód spadziowy
• miód spadziowy

Piotr Skuza
Wola Malkowska 18a
28-210 Bogoria
784 015 373
panpszczolka@op.pl
www.panpszczolka.pl


Dostępność: cały rok

Właściciel nazywa siebie Panem Pszczółką. Praca przy pszczołach to jego pasja, a zarazem sposób na życie dla całej rodziny. Już jako mały chłopiec  podglądał tatę i wujka pracujących w pasiece. Chętnie też dzieli się wiedzą nt. pszczół i ich produktów z dziećmi ze szkół i dorosłymi. Pasieki Pana Pszczółki znajdują się w malowniczych obszarach województwa świętokrzyskiego.
W ofercie gospodarstwa można znaleźć miody: spadziowy, faceliowy, leśny, nektarowo-spadziowy, rzepakowy, rzepakowy z maliną, wielokwiatowy, wielokwiatowy z nostrzykiem, wielokwiatowy wiosenny, propolis, pyłek pszczeli oraz produkty z wosku pszczelego. Pan Pszczółka produkuje i sprzedaje miody w ramach rolniczego handlu detalicznego.
W XX edycji konkursu wojewódzkiego Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2021 r. miód spadziowy otrzymał wyróżnienie. Po miód właściciel zaprasza na pasiekę. Bywa również na targach, kiermaszach, a informacje, gdzie można go spotkać, zamieszcza na bieżąco w mediach społecznościowych. Prowadzi również sprzedaż poprzez sklep internetowy.




 



7. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Brzezina”
miód „Pola-niecki Wielokwiat”
• miód „Pola-niecki Wielokwiat”
• pierzga pszczela w miodzie akacjowym

Agnieszka i Krzysztof Bolon
Szwagrów 8
28-221 Osiek
694 361 153
krzysztofbolon@gmail.com


Dostępność: cały rok

Gospodarstwo pasieczne „Pasieka Brzezina" należące do Agnieszki i Krzysztofa Bolonów,  rozlokowane jest głównie na terenie powiatu staszowskiego, w gminach Osiek, Połaniec i Łubnice. Część tych lokalizacji położona jest na terenach bezpośrednio sąsiadujących z pradawnym Szlakiem Jagiellońskim, łączącym Kraków z Wilnem. Są to obszary głównie wiejskie i leśne, bez przemysłu i zanieczyszczeń. Gospodarstwo składa się z wędrownej pasieki towarowej liczącej około 160 pni pszczelich i pasieki hodowlanej, zajmującej się hodowlą matek pszczelich oraz produkcją pszczelich odkładów. Z  pasieki towarowej pozyskiwane są miody odmianowe nektarowe, miody wielokwiatowe nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe.
W ofercie znajdują się również inne produkty pszczele, takie jak: pyłek kwiatowy, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele czy wosk. Produkty te można nabywać bezpośrednio z pasieki, jak również kupować w licznych sklepach, z którymi gospodarstwo współpracuje w ramach zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego. Przy pozyskiwaniu miodu i innych produktów pszczelich, w gospodarstwie wykorzystywane są tylko i wyłącznie urządzenia najwyższej klasy, które posiadają atest PZH oraz dopuszczenie do kontaktu z żywnością.  
Produkty z pasieki tj. miód spadziowy iglasty z okolic „Szlaku Jagiellońskiego” i pierzga pszczela w miodzie akacjowym, miód rzepakowy z Pacanowa zostały wyróżnione w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów kolejno w 2019, 2021, 2023 roku. W roku 2022 miód „Pola-niecki Wielokwiat" otrzymał zaś główną nagrodę w tym konkursie.







8. Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter
śliwka szydłowska suszona podwędzana
• śliwka szydłowska suszona podwędzana
• szydłowianka śliwka w czekoladzie
• ketchup szydłowski śliwkowy
• nalewka szydłowska – śliwka wędzona

Agnieszka Wierzbicka-Baxter
ul. Kielecka 78
28-225 Szydłów
797 355 094
info@purplevalley.pl


Dostępność: cały rok

Punkt sprzedaży:

Butik Śliwkowy, Stary Ratusz
ul. Rynek 21
28-225 Szydłów
502 417 088
sklep@purplevalley.pl
www.stolicasliwki.pl

 

Gmina Szydłów to niekwestionowana stolica śliwki w Polsce. Wokół zabytkowego średniowiecznego Szydłowa rozciąga się zapierający dech w piersiach widok malowniczych sadów  śliwkowych przepełnionych kolorem purpury.  Stąd nazwa firmy Purple Valley Sp. z o.o., którą stworzyła Pani Agnieszka Wierzbicka- Baxter wraz z mężem. Prowadzą oni gospodarstwo sadownicze oraz dynamicznie rozwijającą się rodzinną firmę. Są kolejnym pokoleniem, które zajmuje się  uprawą śliw. Z wielkiej  pasji  i lokalnego  patriotyzmu stworzyli SZYDŁOWIANKĘ Śliwkę w Czekoladzie, aby jak sami mówią rozesłać ją w świat z zaproszeniem do odwiedzenia  pięknego, magicznego Szydłowa. SZYDŁOWIANKA to symbol Szydłowa, łączący historię i współczesność. Stanowi idealne połączenie śliwki i czekolady zachwycając podniebienia smakoszy na całym świecie. Państwo Baxterowie tworzą wciąż kolejne produkty bazując na tutejszej tradycji i śliwce, jak chociażby Ketchup Szydłowski śliwkowy, Krówkę Szydłowską ze śliwką suszoną, Śliwkę Szydłowską w czerwonym i białym winie, Śliwkę Szydłowską w oliwie z ziołami. Wszystkie te oraz inne produkty pochodzące od lokalnych wytwórców można zakupić w Butiku Śliwkowym zlokalizowanym w centrum Szydłowa.
Warto podkreślić , że Śliwka Szydłowska została wpisana 30 października 2010 r. przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych, a Państwo Baxterowie, jako pierwsi na ziemi szydłowskiej poddali się  certyfikacji i mogą zamieszczać na  swych produktach to oznaczenie.
Ketchup szydłowski śliwkowy został wyróżniony w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2021 .
SZYDŁOWIANKA Śliwka w Czekoladzie została laureatem prestiżowej nagrody Perła 2021, przyznawanej przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.




 



9. Kozie Frykasy
świeżak z czosnkiem niedźwiedzim
• świeżak z czosnkiem niedźwiedzim
• kozie Bobki

Katarzyna Dybowska
Słupiec 18
28-232 Łubnice
507 183 189
koziefrykasy@tlen.pl


Dostępność: cały rok

Kozie Frykasy to przedsięwzięcie rodzinne Katarzyny i Macieja Dybowskich, od lat zajmujące się wyrobem serów. Życie w zgodzie z naturą to codzienność dla gospodarzy i ich kóz. Prowadzone przez nich ekologiczne gospodarstwo rodzinne położone jest nad Wisłą i zajmuje 17 hektarów łąk i pastwisk. Utrzymywane jest tu 80 kóz. Hodowla kóz i wyrabianie koziego sera to w pewnym sensie rodzinna tradycja. Pan Maciej wspomina, że od kiedy sięga pamięcią w gospodarstwie były kozy. Pierwsze sery wyprodukował więc w gospodarstwie rodzinnym w Bieszczadach, później przenieśli się z żoną do Słupca w gminie Łubnice, gdzie założyli własne stado. Pan Maciej zajmuje się hodowlą i pozyskiwaniem mleka, a jego żona Katarzyna, która jest z wykształcenia technologiem produkcji żywności -zajmuje się wyrobem serów z dodatkami: czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich, suszonych pomidorów, bazylii, żurawiny. W ofercie również znajdują się sery pleśniowe i długodojrzewające.
W 2014 roku na festiwalu „Czas dobrego sera” bundz wędzony zdobył I miejsce w kategorii serów wędzonych. Natomiast ser pleśniowy „Blue Moon” zdobył wyróżnienie. Państwo Dybowscy produkują i sprzedają sery w ramach rolniczego handlu detalicznego.





 
10. RHD Manufaktura Anety
powidła szydłowskie tradycyjne
• powidła szydłowskie tradycyjne
• rabarbar z miodem

Aneta Grochowska
Wola Żyzna 78
28-225 Szydłów
723 615 727
manufaktura.anety@gmail.com


Dostępność: cały rok

Państwo Aneta i Krzysztof Grochowscy  prowadzą gospodarstwo rolne w powiecie staszowskim, gmina Szydłów. Swą „przygodę życia” rozpoczęli w latach dziewięćdziesiątych od 1,5 ha sadu śliwowego. Z upływem lat posadzili około 20 odmian śliw - od bardzo wcześnie tj. od połowy lipca do bardzo późno owocujących w październiku. To rynek zweryfikował, które odmiany pozostają w obrocie i które warto nasadzać, a z których należy zrezygnować. Na dzień dzisiejszy pozostało w  uprawie siedem odmian śliw. Obecnie gospodarują na 18 ha ziemi. Uprawiają  głównie śliwy i jabłonie, a od niedawna również borówkę amerykańską.
Państwo Grochowscy ze względu na coraz mniejszą opłacalność sprzedaży owoców, podjęli decyzję o przetwarzaniu ich części w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego. Produkują: powidła, musy, soki, konfitury, kompoty, susz. W miarę możliwości czasowych starają się wprowadzać nowe produkty, by klient był zadowolony i zawsze znalazł coś innego i zdrowego. Wszystkie produkty sprzedają we własnym przydomowym sklepiku, ale również podczas imprez lokalnych i jarmarków okolicznościowych. Od 2021 r. można zakupić ich produkty również w sklepie internetowym manufakturaanety.pl.
Konfitura rabarbar z miodem otrzymała wyróżnienie  w wojewódzkim Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2021 r., zaś powidła szydłowskie tradycyjne w 2022 r. zdobyły nagrodę główną oraz otrzymały krajową nagrodę „Perła” 2023.






 

11. Winnica Rytwiany
ino Solwiis
• wino Froge
• wino Solwiis

Adam Bobrowski
ul T. Kościuszki 41
28-236 Rytwiany
883 328 545
adbobrowski@gmail.com
winnicarytwiany.pl


Dostępność: cały rok

Winnica Rytwiany — nazwa winnicy wywodzi się od miejscowości, w której jest usytuowana. Rytwiany położone są w powiecie staszowskim. Posiadają piękną i bogatą historię oraz wiele związanych z nią zabytków. Poczynając od ludzi neolitu przez kontrowersyjnego rycerza Dersława, po ekranizację serialu „Czarne Chmury”, którego akcja toczy się na terenie XVII wiecznego klasztoru pokamedulskiego; obecnie teren „Pustelni Złotego Lasu”.
Winnica Rytwiany została założona w 2016 roku, bazując na rodzinnej pasji. Posiada 3 tysiące  nasadzeń z siedmiu szczepów winorośli. Wytwarzane są tu wina białe i czerwone,
od półsłodkich po wytrawne. Praca w winnicy to manufaktura, a efektem jej są wysokiej jakości wina doceniane przede wszystkim wśród konsumentów. W 2022 r. podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów Wino Solwiis otrzymało wyróżnienie.
W winnicy można po wcześniejszej rezerwacji umówić się na jej zwiedzanie i degustację win. W ofercie są również noclegi w przyczepach kempingowych dwu- i czteroosobowych.




 

 

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ