1. Winnica „Avra”
• wino gronowe białe półsłodkie Girassol
Tomasz Woźniak Wola Żyzna 50 A 28-225 Szydłów |
|
667 509 509 |
|
tomasz.wozniak@winnicaavra.pl | |
www.winnicaavra.pl |
Dostępność: cały rok
Winnica „Avra” położona jest niespełna 4 km od Szydłowa – miejscowości często nazywanej śliwkową stolicą Polski, a to za sprawą sadów śliwkowych, których w jej okolicy jest ponad 1000ha oraz suszonej śliwki szydłowskiej, która została uznana przez Komisję Europejską za produkt regionalny przez co uzyskała znak unijny Chronione Oznaczenie Geograficzne, a także zapierających dech w piersiach widoków pól w okresie majowego kwitnienia sadów śliwowych. Szydłów bywa również nazywany „polskim Carcassonne”, bowiem zachował się tutaj XIV-wieczny układ urbanistyczny średniowiecznego miasta z murami obronnymi. Winnica „Avra” jako gospodarstwo enoturystyczne również wpisuje się w uatrakcyjnienie turystyczne tego terenu. Powstała w 2012 roku. Zajmuje ponad 1ha powierzchni, na której posadzonych jest 6 tys. krzewów winorośli. Właściciele wykorzystując zdobyte za granicą doświadczenie nastawili się na naturalny sposób uprawy i ochrony roślin. Podczas zbiorów każde grono jest starannie selekcjonowane, co zapewnia najwyższą jakość owoców przeznaczonych do produkcji wina. Starania właścicieli zostały zwieńczone sukcesem na Międzynarodowym Konkursie Win Galicja Vitis w Łańcucie, gdzie otrzymali swój pierwszy złoty medal za wino różowe Alpeviol. Kolejny, również złoty medal za wino białe półsłodkie Girassol uzyskali w 2016 roku na Międzynarodowym Konkursie PIWI na Morawach oraz I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele prowadzą również sprzedaż swoich win na miejscu w winnicy.
2. „Piekarnia Nasternak Witold” (zakończyła działalność)
3. Gospodarstwo Rybackie „Rytwiany”
• karp rytwiański
Wacław Szczoczarz ul. Radziwiłła 21 28-236 Rytwiany |
|
509 294 655 (Krystyna Tyniec) |
|
krystyna.szczoczarz@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo Rybackie swoją nazwę zawdzięcza miejscowości Rytwiany, malowniczo położonej nad rzeką Czarną Staszowską, której bogata historia ściśle związana jest z historią oddalonego zaledwie o 5 km miasta Staszowa. Tradycje hodowli ryb w Rytwianach sięgają XVII wieku, kiedy to zakon kamedułów wybudował tu klasztor, a wielość postnych dni, skłaniała zakonników do spożywania ryb, których hodowla w Polsce znana była już w XII wieku. W pierwszej połowie XIX wieku Radziwiłłowie, ówcześni właściciele okolicznych włości rozpoczęli budowę stawów w miejscu, w którym znajdują się one dzisiaj. Po 1945 roku powstało tu Państwowe Gospodarstwo Rybackie, które zmodernizowało i powiększyło obiekt stawowy a od roku 1996 jego właścicielem jest rodzina Szczoczarz. Aktualnie trzon gospodarstwa stanowią 21 stawy rybne, głównie karpiowe, o powierzchni 180 ha. Hodowla opiera się na zasadach dobrej praktyki rybackiej i dokarmianiu ryb paszami naturalnymi. Walory smakowe i dietetyczne rytwiańskich ryb zawdzięcza warunkom hydrogeologicznym terenów gospodarstwa należących do obszarów chronionych NATURA 2000. Karp rytwiański jest laureatem II nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 2007, został również wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2010 roku oraz w 2016 roku jako produkt przetworzony pn. rytwiański karp w galarecie. Dziś właściciele rozszerzyli swoją działalność - prowadzą wynajem pokoi w nowo wybudowanym obiekcie dla turystów i miłośników wędkowania oraz na zamówienie prowadzą sprzedaż karpa rytwiańskiego – wędzonego, w sklepie przy gospodarstwie.
4. „Zakład Przetwórstwa Mięsnego”
• kiełbasa wiejska od Bonarka
Wiesław Bonarek Wiązownica Duża 118 28-200 Staszów |
|
15 864 54 40 695 288 078 604 154 543 |
|
w.bonarek@o2.pl |
Dostępność: cały rok
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Bonarek zlokalizowany jest w centrum wsi Wiązownica Duża, w odległości około 18 km od Staszowa i Osieka. To rodzinna firma z tradycjami masarskimi, których receptury na wyroby sięgają trzeciego pokolenia. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność 5 lat temu i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów, których grono poszerza się nieustannie. Asortyment to 50 gatunków wyrobów wiejskich, które powstają głównie z mięsa wieprzowego od lokalnych dostawców. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu od lokalnych dostawców, doborze dobrane naturalne przyprawy oraz właściwe wędzenie w wędzarni opalanej drewnem gwarantują wyroby niskoprzetworzone, o wysokiej jakości zdrowotnej i walorach smakowych. Kiełbasa wiejska od Bonarka została laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2017 roku.
5. Aurore Strapart Browar (Browar Popiel)
• marcowe piwo „Pan Paweł”
• India Pale Ale Piwo „Czas”
Andrew Popiel Kurozwęki, ul. Zamkowa 3 28-200 Staszów |
|
15 866 74 09 |
|
browarpopiel@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Kurozwęki znane wszystkim z Zespołu Pałacowo-Parkowego, hodowli koni arabskich i pierwszego w Polsce stada bizonów oraz bydła Hecka „Turów”-mają również własny browar. 9 grudnia 2018 roku otwarto Browar Popiel jako pierwszy w województwie świętokrzyskim browar restauracyjny. Warzeniem piwa zajęła się rodzina Popielów, a w szczególności dwaj bracia Michael i Andrew. Serwowane tutaj piwa wytwarzane są praktycznie na oczach gości. Noszą one nazwy: Pan Paweł, Złoto Kurozwęk, Biały Bizon, Piwo Czas, Sarmata, Czarne Orły, Hibiskus, a także piwo konopne Kannabinoid. Tradycje warzenia piwa w Kurozwękach sięgają XIV wieku. Istniała tu wcześniej stacja cukrowa i kuchnia dla pałacu. Tutejsze piwa są pełne walorów zapachowych, smakowych oraz wartości odżywczych. Browar Popiel powstał, by każdy z gości mógł spróbować prawdziwego, naturalnego, niepasteryzowanego i niefiltrowanego piwa. Poza tym gościom serwowane są pyszne potrawy, w tym dania z mięsa bizonów z własnej hodowli, a także cieszące się dużym powodzeniem bizonburgery. Browar Popiel za stworzenie swej marki został laureatem XIX edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na sukces”. Piwo „Pan Paweł” otrzymało główną nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2019 r., a następnie zostało laureatem prestiżowej nagrody Perła 2021, przyznawanej przez krajową kapitułę tegoż konkursu dla wyjątkowych produktów tradycyjnych. Piwo „Czas” zostało wyróżnione w tym konkursie w kolejnej edycji w 2021 r.
6. Gospodarstwo Pasieczne Pan Pszczółka
• miód spadziowy
Piotr Skuza Wola Malkowska 18a 28-210 Bogoria |
|
784 015 373 |
|
panpszczolka@op.pl | |
www.panpszczolka.pl |
Dostępność: cały rok
Właściciel nazywa siebie Panem Pszczółką. Praca przy pszczołach to jego pasja, a zarazem sposób na życie dla całej rodziny. Już jako mały chłopiec podglądał tatę i wujka pracujących w pasiece. Chętnie też dzieli się wiedzą nt. pszczół i ich produktów z dziećmi ze szkół i dorosłymi. Pasieki Pana Pszczółki znajdują się w malowniczych obszarach województwa świętokrzyskiego.
W ofercie gospodarstwa można znaleźć miody: spadziowy, faceliowy, leśny, nektarowo-spadziowy, rzepakowy, rzepakowy z maliną, wielokwiatowy, wielokwiatowy z nostrzykiem, wielokwiatowy wiosenny, propolis, pyłek pszczeli oraz produkty z wosku pszczelego. Pan Pszczółka produkuje i sprzedaje miody w ramach rolniczego handlu detalicznego.
W XX edycji konkursu wojewódzkiego Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w 2021 r. miód spadziowy otrzymał wyróżnienie. Po miód właściciel zaprasza na pasiekę. Bywa również na targach, kiermaszach, a informacje, gdzie można go spotkać, zamieszcza na bieżąco w mediach społecznościowych. Prowadzi również sprzedaż poprzez sklep internetowy.
7. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka Brzezina”
• miód „Pola-niecki Wielokwiat”
• pierzga pszczela w miodzie akacjowym
Agnieszka i Krzysztof Bolon Szwagrów 8 28-221 Osiek |
|
694 361 153 |
|
krzysztofbolon@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo pasieczne „Pasieka Brzezina" należące do Agnieszki i Krzysztofa Bolonów, rozlokowane jest głównie na terenie powiatu staszowskiego, w gminach Osiek, Połaniec i Łubnice. Część tych lokalizacji położona jest na terenach bezpośrednio sąsiadujących z pradawnym Szlakiem Jagiellońskim, łączącym Kraków z Wilnem. Są to obszary głównie wiejskie i leśne, bez przemysłu i zanieczyszczeń. Gospodarstwo składa się z wędrownej pasieki towarowej liczącej około 160 pni pszczelich i pasieki hodowlanej, zajmującej się hodowlą matek pszczelich oraz produkcją pszczelich odkładów. Z pasieki towarowej pozyskiwane są miody odmianowe nektarowe, miody wielokwiatowe nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe.
W ofercie znajdują się również inne produkty pszczele, takie jak: pyłek kwiatowy, pierzga pszczela, propolis, mleczko pszczele czy wosk. Produkty te można nabywać bezpośrednio z pasieki, jak również kupować w licznych sklepach, z którymi gospodarstwo współpracuje w ramach zarejestrowanej sprzedaży bezpośredniej i rolniczego handlu detalicznego. Przy pozyskiwaniu miodu i innych produktów pszczelich, w gospodarstwie wykorzystywane są tylko i wyłącznie urządzenia najwyższej klasy, które posiadają atest PZH oraz dopuszczenie do kontaktu z żywnością.
Produkty z pasieki tj. miód spadziowy iglasty z okolic „Szlaku Jagiellońskiego” i pierzga pszczela w miodzie akacjowym, miód rzepakowy z Pacanowa zostały wyróżnione w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów kolejno w 2019, 2021, 2023 roku. W roku 2022 miód „Pola-niecki Wielokwiat" otrzymał zaś główną nagrodę w tym konkursie.
8. Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter
• śliwka szydłowska suszona podwędzana
• szydłowianka śliwka w czekoladzie
• ketchup szydłowski śliwkowy
• nalewka szydłowska – śliwka wędzona
Agnieszka Wierzbicka-Baxter ul. Kielecka 78 28-225 Szydłów |
|
797 355 094 |
|
info@purplevalley.pl |
Dostępność: cały rok
Punkt sprzedaży:
Butik Śliwkowy, Stary Ratusz ul. Rynek 21 28-225 Szydłów |
|
502 417 088 |
|
sklep@purplevalley.pl | |
www.stolicasliwki.pl |
Gmina Szydłów to niekwestionowana stolica śliwki w Polsce. Wokół zabytkowego średniowiecznego Szydłowa rozciąga się zapierający dech w piersiach widok malowniczych sadów śliwkowych przepełnionych kolorem purpury. Stąd nazwa firmy Purple Valley Sp. z o.o., którą stworzyła Pani Agnieszka Wierzbicka- Baxter wraz z mężem. Prowadzą oni gospodarstwo sadownicze oraz dynamicznie rozwijającą się rodzinną firmę. Są kolejnym pokoleniem, które zajmuje się uprawą śliw. Z wielkiej pasji i lokalnego patriotyzmu stworzyli SZYDŁOWIANKĘ Śliwkę w Czekoladzie, aby jak sami mówią rozesłać ją w świat z zaproszeniem do odwiedzenia pięknego, magicznego Szydłowa. SZYDŁOWIANKA to symbol Szydłowa, łączący historię i współczesność. Stanowi idealne połączenie śliwki i czekolady zachwycając podniebienia smakoszy na całym świecie. Państwo Baxterowie tworzą wciąż kolejne produkty bazując na tutejszej tradycji i śliwce, jak chociażby Ketchup Szydłowski śliwkowy, Krówkę Szydłowską ze śliwką suszoną, Śliwkę Szydłowską w czerwonym i białym winie, Śliwkę Szydłowską w oliwie z ziołami. Wszystkie te oraz inne produkty pochodzące od lokalnych wytwórców można zakupić w Butiku Śliwkowym zlokalizowanym w centrum Szydłowa.
Warto podkreślić , że Śliwka Szydłowska została wpisana 30 października 2010 r. przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych, a Państwo Baxterowie, jako pierwsi na ziemi szydłowskiej poddali się certyfikacji i mogą zamieszczać na swych produktach to oznaczenie.
Ketchup szydłowski śliwkowy został wyróżniony w XX edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2021 .
SZYDŁOWIANKA Śliwka w Czekoladzie została laureatem prestiżowej nagrody Perła 2021, przyznawanej przez krajową kapitułę ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów dla wyjątkowych produktów tradycyjnych.
9. Kozie Frykasy
• świeżak z czosnkiem niedźwiedzim
• kozie Bobki
Katarzyna Dybowska Słupiec 18 28-232 Łubnice |
|
507 183 189 |
|
koziefrykasy@tlen.pl |
Dostępność: cały rok
Kozie Frykasy to przedsięwzięcie rodzinne Katarzyny i Macieja Dybowskich, od lat zajmujące się wyrobem serów. Życie w zgodzie z naturą to codzienność dla gospodarzy i ich kóz. Prowadzone przez nich ekologiczne gospodarstwo rodzinne położone jest nad Wisłą i zajmuje 17 hektarów łąk i pastwisk. Utrzymywane jest tu 80 kóz. Hodowla kóz i wyrabianie koziego sera to w pewnym sensie rodzinna tradycja. Pan Maciej wspomina, że od kiedy sięga pamięcią w gospodarstwie były kozy. Pierwsze sery wyprodukował więc w gospodarstwie rodzinnym w Bieszczadach, później przenieśli się z żoną do Słupca w gminie Łubnice, gdzie założyli własne stado. Pan Maciej zajmuje się hodowlą i pozyskiwaniem mleka, a jego żona Katarzyna, która jest z wykształcenia technologiem produkcji żywności -zajmuje się wyrobem serów z dodatkami: czosnku niedźwiedziego, orzechów włoskich, suszonych pomidorów, bazylii, żurawiny. W ofercie również znajdują się sery pleśniowe i długodojrzewające.
W 2014 roku na festiwalu „Czas dobrego sera” bundz wędzony zdobył I miejsce w kategorii serów wędzonych. Natomiast ser pleśniowy „Blue Moon” zdobył wyróżnienie. Państwo Dybowscy produkują i sprzedają sery w ramach rolniczego handlu detalicznego.
10. RHD Manufaktura Anety
• powidła szydłowskie tradycyjne
• rabarbar z miodem
Aneta Grochowska Wola Żyzna 78 28-225 Szydłów |
|
723 615 727 |
|
manufaktura.anety@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Państwo Aneta i Krzysztof Grochowscy prowadzą gospodarstwo rolne w powiecie staszowskim, gmina Szydłów. Swą „przygodę życia” rozpoczęli w latach dziewięćdziesiątych od 1,5 ha sadu śliwowego. Z upływem lat posadzili około 20 odmian śliw - od bardzo wcześnie tj. od połowy lipca do bardzo późno owocujących w październiku. To rynek zweryfikował, które odmiany pozostają w obrocie i które warto nasadzać, a z których należy zrezygnować. Na dzień dzisiejszy pozostało w uprawie siedem odmian śliw. Obecnie gospodarują na 18 ha ziemi. Uprawiają głównie śliwy i jabłonie, a od niedawna również borówkę amerykańską.
Państwo Grochowscy ze względu na coraz mniejszą opłacalność sprzedaży owoców, podjęli decyzję o przetwarzaniu ich części w gospodarstwie w ramach rolniczego handlu detalicznego. Produkują: powidła, musy, soki, konfitury, kompoty, susz. W miarę możliwości czasowych starają się wprowadzać nowe produkty, by klient był zadowolony i zawsze znalazł coś innego i zdrowego. Wszystkie produkty sprzedają we własnym przydomowym sklepiku, ale również podczas imprez lokalnych i jarmarków okolicznościowych. Od 2021 r. można zakupić ich produkty również w sklepie internetowym manufakturaanety.pl.
Konfitura rabarbar z miodem otrzymała wyróżnienie w wojewódzkim Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2021 r., zaś powidła szydłowskie tradycyjne w 2022 r. zdobyły nagrodę główną oraz otrzymały krajową nagrodę „Perła” 2023.
11. Winnica Rytwiany
• wino Froge
• wino Solwiis
Adam Bobrowski ul T. Kościuszki 41 28-236 Rytwiany |
|
883 328 545 |
|
adbobrowski@gmail.com | |
winnicarytwiany.pl |
Dostępność: cały rok
Winnica Rytwiany — nazwa winnicy wywodzi się od miejscowości, w której jest usytuowana. Rytwiany położone są w powiecie staszowskim. Posiadają piękną i bogatą historię oraz wiele związanych z nią zabytków. Poczynając od ludzi neolitu przez kontrowersyjnego rycerza Dersława, po ekranizację serialu „Czarne Chmury”, którego akcja toczy się na terenie XVII wiecznego klasztoru pokamedulskiego; obecnie teren „Pustelni Złotego Lasu”.
Winnica Rytwiany została założona w 2016 roku, bazując na rodzinnej pasji. Posiada 3 tysiące nasadzeń z siedmiu szczepów winorośli. Wytwarzane są tu wina białe i czerwone,
od półsłodkich po wytrawne. Praca w winnicy to manufaktura, a efektem jej są wysokiej jakości wina doceniane przede wszystkim wśród konsumentów. W 2022 r. podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów Wino Solwiis otrzymało wyróżnienie.
W winnicy można po wcześniejszej rezerwacji umówić się na jej zwiedzanie i degustację win. W ofercie są również noclegi w przyczepach kempingowych dwu- i czteroosobowych.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: