Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

  




1. Bar „U Maksyma”
pierogi z grzybami leśnymi i kapustą
• barszcz biały wąchocki
• parzybroda chłopska

• pierogi z grzybami leśnymi i kapustą


Janina Maksymow
      Pl. Mjr Ponurego 14

      27-215 Wąchock
517 239 197
janinamaksymow@gmail.com


Dostępność: cały rok


Bar „U Maksyma” zlokalizowany jest w Rynku,  przy placu słynnego dowódcy partyzanckich zgrupowań Armii Krajowej "Ponurego”, w centrum malowniczo położonego nad rzeką Kamienną miasteczka o bogatej historii, z klasztorem  oo. Cystersów i z unikatowymi  zabytkowymi domami  z tzw. przejezdnymi sieniami z drugiej  połowy XIX wieku.  Miasta, znanego w całej Polsce z dowcipów o sołtysie,  które w 1994 roku odzyskało prawa miejskie, utracone w 1869r. w ramach rosyjskich represji za pomoc powstańcom styczniowym. 
Bar „ U Maksyma” to swego rodzaju pierogarnia znana na całą okolicę, założona przez babcię Maksymow ponad 50 lat temu. Dziś bar  kontynuuje tradycje rodzinne i nadal  specjalizuje się  w robionych ręcznie na miejscu  pierogach z różnego rodzaju farszami.  Szczególnie polecane to te z grzybami leśnymi i kapustą. Aby tradycji stało się zadość bar prowadzony jest przez byłego Honorowego Sołtysa Wąchocka Andrzeja Maksymowa. Postać honorowego sołtysa stworzyło w 1994 roku Towarzystwo Przyjaciół Wąchocka i od tego czasu stało się wielkim ogólnopolskim wydarzeniem przyciągającym co roku w czerwcu sołtysów i turystów z całej Polski.






2. Gospodarstwo Agroturystyczne „Pytlówka”zalewajka

zalewajka
prazoki
barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
baniocek


Anna Sokalska
      Tarczek 24, 27-225 Pawłów

41 272 27 81
      601 833 661

pytlowa@op.pl
      anna_sokalska@wp.pl

www.pytlowka.pl

Dostępność: cały rok

Gospodarstwo Agroturystyczne „Pytlówka” jest jednym z pierwszych gospodarstw agroturystycznych  w województwie świętokrzyskim, założonym  na początku lat 90 ubiegłego wieku przez rodziców właścicielki. Dziś jego młodzi następcy rozszerzyli swoją ofertę, prowadzą działalność gospodarczą, zajmują się edukacją dzieci i młodzieży.. Są zrzeszeni w Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni  6ha ziemi. Specjalizują się w kuchni  regionalnej opartej głównie na własnych produktach oraz od zaprzyjaźnionych sąsiadów. Wytwarzają sery i twarogi dla gości,  mielą zboże na mąkę w pobliskim młynie, z której pieką chleb, ciasta  drożdżowe, w tym specjalność regionalną „baniocek”. Robią także przetwory z własnych owoców, które od 2018 roku będzie można również kupić w gospodarstwie.





wino gronowe białe Inventa3. Winnica „Nad Źródłem”

• wino gronowe białe Inventa

Anna Sołtyk
      Szerzawy 139A
      27-225 Pawłów

697 214 549
      792 856 939

winnicanadzrodlem@gmail.com


Dostępność: cały rok


Winnica „Nad Źródłem” zlokalizowana  jest w pobliżu drogi DW 752, w odległości około 13km od Starachowic. Leży w północnej części województwa świętokrzyskiego w obrębie Płaskowyżu suchedniowskiego i południowej części Gór Świętokrzyskich w malowniczej okolicy z licznymi łagodnymi garbami i wierzchowinami sięgającymi do 350m n.p.m. oraz dolinami rzecznymi. Ta falista rzeźba terenu zainicjowała właścicieli niespełna 1 ha użytków rolnych  do założenia 80 arowej winnicy, z której pierwsze wino zaczęli oficjalnie sprzedawać w 2017 roku. W tym samym roku  za  wino białe Inventa  z odmian hybrydowych otrzymali  złoty medal na  Międzynarodowym  Konkursie PIWI 2017 w Sardicach na Morawach. Winnica „Nad Źródłem” to gospodarstwo enoturystyczne, w którym turyści mogą wypocząć w oddzielnym drewnianym domku oraz degustować i kupić wino na miejscu w winnicy. 


 


polędwica tradycyjna z Wąchocka4. „Wędliny z Wąchocka Nowak” Sp. z o.o.

kiełbasa swojska z Wąchocka hycowana
salceson ozorkowy wiejski
polędwica tradycyjna z Wąchocka
szynka sznurowana z Wąchocka

Paweł Nowak
      ul. Kościelna 12
      27-215 Wąchock

41 271 50 73
pawel.nowak@wedlinyzwachocka.pl
www.wedlinyzwachocka.pl

Dostępność: cały rok

Zakład  wędliniarski pana Pawła Nowaka to rodzinna firma, której  początki działalności sięgają lat 30-tych ubiegłego wieku, kiedy to w 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela uzyskał książeczkę czeladniczą i w 1933 roku rozpoczął produkcję wędlin. W 1939 roku otworzył swój pierwszy sklep. II wojna światowa przerwała działalność firmy. W 1945 roku siłami członków rodziny rozpoczęto na nowo wyrób wędlin wznawiając tym samym działalność zakładu. Dziś firma zatrudnia 30 osób, specjalizuje się w wyrobach  tradycyjnych opartych na przedwojennych recepturach, za które otrzymuje liczne nagrody w konkursach wojewódzkich i krajowych. Ich 4 produkty są  laureatami I nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w latach 2007, 2008,2009,2010 oraz nagrody krajowej „Perła 2008” za salceson ozorkowy wiejski. 5 produktów zostało wpisanych  na  Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju  Wsi. Są to: kiełbasa biała parzona i kiełbasa swojska hycowana  z Wąchocka, salceson ozorkowy wiejski, polędwica tradycyjna z Wąchocka i szynka sznurowana z Wąchocka.

Sekretem smaku tej ostatniej, jak zdradza z grubsza pan Nowak jest sprawdzona receptura, sposób wytwarzania oraz dobry surowiec. Najpierw przez trzy tygodnie mięso jest peklowane w marynacie z dodatkiem odpowiednich ziół i przypraw. Później wiąże się ją szpagatem tak, by uzyskała odpowiedni kształt. Następnie wędzona  drewnem dębowym w tradycyjnej wędzarni, a później parzona przez około dwie godziny w gorącej wodzie.


 


chleb wąchocki5. Piekarnia

chleb wąchocki
bułka dziabana z Wąchocka


Stanisław Sajecki
      Pl. Mjr Ponurego 9
      27-215 Wąchock

41 271 51 06

Dostępność: cały rok

Piekarnia państwa Haliny i Stanisława Sajeckich znajduje się w centrum Wąchocka,  słynącego w całej Polsce z popularnych dowcipów o sołtysie, w pobliżu pomnika legendarnego dowódcy partyzanckiego ps. „Ponury”, którego  prochy w 1987 roku zostały sprowadzone do  miejscowego klasztoru oo. Cystersów.

Piekarnia wypieka chleb i bułki tradycyjnie od trzeciego pokolenia w piecu z cegły szamotowej na trzonie opalanym drewnem. Została założona w 1924 roku przez Maksymiliana Bzinkowskiego, dziadka obecnego właściciela. Jest jedną z najstarszych piekarni w powiecie starachowickim. Nagradzana za swoje produkty w licznych konkursach i plebiscytach wojewódzkich. W 2014  roku chleb wąchocki został wpisany na  Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a bułka dziabana z Wąchocka w 2015 roku została laureatem I nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz  nagrody krajowej „Perła” w 2016 roku.



 

 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.