1. Bar „U Maksyma”
• barszcz biały wąchocki
• parzybroda chłopska
• pierogi z grzybami leśnymi i kapustą
![]() |
Janina Maksymow Pl. Mjr Ponurego 14 27-215 Wąchock |
![]() |
517 239 197 |
![]() |
janinamaksymow@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Bar „U Maksyma” zlokalizowany jest w Rynku, przy placu słynnego dowódcy partyzanckich zgrupowań Armii Krajowej "Ponurego”, w centrum malowniczo położonego nad rzeką Kamienną miasteczka o bogatej historii, z klasztorem oo. Cystersów i z unikatowymi zabytkowymi domami z tzw. przejezdnymi sieniami z drugiej połowy XIX wieku. Miasta, znanego w całej Polsce z dowcipów o sołtysie, które w 1994 roku odzyskało prawa miejskie, utracone w 1869r. w ramach rosyjskich represji za pomoc powstańcom styczniowym.
Bar „ U Maksyma” to swego rodzaju pierogarnia znana na całą okolicę, założona przez babcię Maksymow ponad 50 lat temu. Dziś bar kontynuuje tradycje rodzinne i nadal specjalizuje się w robionych ręcznie na miejscu pierogach z różnego rodzaju farszami. Szczególnie polecane to te z grzybami leśnymi i kapustą. Aby tradycji stało się zadość bar prowadzony jest przez byłego Honorowego Sołtysa Wąchocka Andrzeja Maksymowa. Postać honorowego sołtysa stworzyło w 1994 roku Towarzystwo Przyjaciół Wąchocka i od tego czasu stało się wielkim ogólnopolskim wydarzeniem przyciągającym co roku w czerwcu sołtysów i turystów z całej Polski.
2. Gospodarstwo Agroturystyczne „Pytlówka”
• zalewajka• prazoki
• barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
• baniocek
|
Anna Sokalska |
![]() |
|
41 272 27 81 601 833 661 |
|
![]() |
www.pytlowka.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo Agroturystyczne „Pytlówka” jest jednym z pierwszych gospodarstw agroturystycznych w województwie świętokrzyskim, założonym na początku lat 90 ubiegłego wieku przez rodziców właścicielki. Dziś jego młodzi następcy rozszerzyli swoją ofertę, prowadzą działalność gospodarczą, zajmują się edukacją dzieci i młodzieży.. Są zrzeszeni w Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 6ha ziemi. Specjalizują się w kuchni regionalnej opartej głównie na własnych produktach oraz od zaprzyjaźnionych sąsiadów. Wytwarzają sery i twarogi dla gości, mielą zboże na mąkę w pobliskim młynie, z której pieką chleb, ciasta drożdżowe, w tym specjalność regionalną „baniocek”. Robią także przetwory z własnych owoców, które od 2018 roku będzie można również kupić w gospodarstwie.
3. Winnica „Nad Źródłem”
• wino gronowe białe Inventa
![]() |
Anna Sołtyk Szerzawy 139A 27-225 Pawłów |
![]() |
697 214 549 792 856 939 |
![]() |
winnicanadzrodlem@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Winnica „Nad Źródłem” zlokalizowana jest w pobliżu drogi DW 752, w odległości około 13km od Starachowic. Leży w północnej części województwa świętokrzyskiego w obrębie Płaskowyżu suchedniowskiego i południowej części Gór Świętokrzyskich w malowniczej okolicy z licznymi łagodnymi garbami i wierzchowinami sięgającymi do 350m n.p.m. oraz dolinami rzecznymi. Ta falista rzeźba terenu zainicjowała właścicieli niespełna 1 ha użytków rolnych do założenia 80 arowej winnicy, z której pierwsze wino zaczęli oficjalnie sprzedawać w 2017 roku. W tym samym roku za wino białe Inventa z odmian hybrydowych otrzymali złoty medal na Międzynarodowym Konkursie PIWI 2017 w Sardicach na Morawach. Winnica „Nad Źródłem” to gospodarstwo enoturystyczne, w którym turyści mogą wypocząć w oddzielnym drewnianym domku oraz degustować i kupić wino na miejscu w winnicy.
4. „Wędliny z Wąchocka Nowak”
Sp. z o.o.
• kiełbasa swojska z Wąchocka hycowana
• salceson ozorkowy wiejski
• polędwica tradycyjna z Wąchocka
• szynka sznurowana z Wąchocka
![]() |
Paweł Nowak ul. Kościelna 12 27-215 Wąchock |
![]() |
41 271 50 73 |
![]() |
pawel.nowak@wedlinyzwachocka.pl |
![]() |
www.wedlinyzwachocka.pl |
Dostępność: cały rok
Zakład wędliniarski pana Pawła Nowaka to rodzinna firma, której początki działalności sięgają lat 30-tych ubiegłego wieku, kiedy to w 1932 roku Stefan Nowak, ojciec obecnego właściciela uzyskał książeczkę czeladniczą i w 1933 roku rozpoczął produkcję wędlin. W 1939 roku otworzył swój pierwszy sklep. II wojna światowa przerwała działalność firmy. W 1945 roku siłami członków rodziny rozpoczęto na nowo wyrób wędlin wznawiając tym samym działalność zakładu. Dziś firma zatrudnia 30 osób, specjalizuje się w wyrobach tradycyjnych opartych na przedwojennych recepturach, za które otrzymuje liczne nagrody w konkursach wojewódzkich i krajowych. Ich 4 produkty są laureatami I nagród w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w latach 2007, 2008,2009,2010 oraz nagrody krajowej „Perła 2008” za salceson ozorkowy wiejski. 5 produktów zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: kiełbasa biała parzona i kiełbasa swojska hycowana z Wąchocka, salceson ozorkowy wiejski, polędwica tradycyjna z Wąchocka i szynka sznurowana z Wąchocka.
Sekretem smaku tej ostatniej, jak zdradza z grubsza pan Nowak jest sprawdzona receptura, sposób wytwarzania oraz dobry surowiec. Najpierw przez trzy tygodnie mięso jest peklowane w marynacie z dodatkiem odpowiednich ziół i przypraw. Później wiąże się ją szpagatem tak, by uzyskała odpowiedni kształt. Następnie wędzona drewnem dębowym w tradycyjnej wędzarni, a później parzona przez około dwie godziny w gorącej wodzie.
5. Piekarnia
• chleb wąchocki
• bułka dziabana z Wąchocka
![]() |
Stanisław Sajecki Pl. Mjr Ponurego 9 27-215 Wąchock |
![]() |
41 271 51 06 |
Dostępność: cały rok
Piekarnia państwa Haliny i Stanisława Sajeckich znajduje się w centrum Wąchocka, słynącego w całej Polsce z popularnych dowcipów o sołtysie, w pobliżu pomnika legendarnego dowódcy partyzanckiego ps. „Ponury”, którego prochy w 1987 roku zostały sprowadzone do miejscowego klasztoru oo. Cystersów.
Piekarnia wypieka chleb i bułki tradycyjnie od trzeciego pokolenia w piecu z cegły szamotowej na trzonie opalanym drewnem. Została założona w 1924 roku przez Maksymiliana Bzinkowskiego, dziadka obecnego właściciela. Jest jedną z najstarszych piekarni w powiecie starachowickim. Nagradzana za swoje produkty w licznych konkursach i plebiscytach wojewódzkich. W 2014 roku chleb wąchocki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a bułka dziabana z Wąchocka w 2015 roku została laureatem I nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz nagrody krajowej „Perła” w 2016 roku.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: