Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Co nas wyróżnia!

 

 

Kuchnia regionalna

Potrawy tradycyjne i lokalne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.



Zupy

  1. 1. barszcz biały wąchocki
  2. 2. barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
  3. 3. fitka kazimierska
  4. 4. jacentowski barszcz z kapustą
  5. 5. kapuśniak z kaszą gryczaną
  6. 6. kwaśnica sandomierska
  7. 7. zalewajka świętokrzyska
  8. 8. zarzucajka
  9. 9. zupa gulasz jagnięcy
  10. 10. zupa owocowa Garus
  11. 11. zupa szczawiowa z Ponidzia
  12. 12. żurek starosty chęcińskiego z borowikami
  13. 13. żurek z jajkiem

Dania główne

  1. 1. bomby
  2. 2. bulwa ziemniaczana
  3. 3. byki daleszyckie
  4. 4. drągoły
  5. 5. generałowa pod pierzynką
  6. 6. gęś gospodyni
  7. 7. gęś kielecka z fasolą
  8. 8. gołąbek z kaszą pęczak
  9. 9. goły świętokrzyskie z okrasą
  10. 10. grycoki
  11. 11. inkusiowe byki
  12. 12. kaczka pieczona z jabłkiem obłożona
  13. 13. kaczka stopnicka z kopytkami
  14. 14. kaczka z jabłkami z Pacanowa
  15. 15. kapusta sandomierska z żeberkiem
  16. 16. kapusta z grochem
  17. 17. karkówka na kiszonej kapuście z ziemniakami z patelni
  18. 18. kluska miedzianogórska
  19. 19. kluski babci Stasi
  20. 20. kotlety baranie z sosem cebulowym
  21. 21. kugiel
  22. 22. kurcze pieczone z jabłkiem
  23. 23. parzybroda chłopska
  24. 24. pierogi babci Jadzi
  25. 25. pierogi z fasolą korczyńską
  26. 26. pierogi z grzybami leśnymi i kapustą
  27. 27. pierogi z kapustą i mięsem
  28. 28. pierogi ze śliwką Damacha
  29. 29. pierś z kaczki w sosie śliwkowo-żurawinowym z puree chrzanowym
  30. 30. pierś z kurczaka w sosie morelowym
  31. 31. pierś z kurczaka w sosie z moreli
  32. 32. placki ziemniaczane z żołądkami gęsimi
  33. 33. porka-psiocha
  34. 34. prazoki ze smażonką
  35. 35. pstrąg smażony z Wilkowa
  36. 36. sakwa gajowego
  37. 37. schab z morelą
  38. 38. zraz staropolski zawijany
  39. 39. żołądki rakowskie




Ciasta i desery

  1. 1. baniocek
  2. 2. bułeczki drożdżowe
  3. 3. ciasto drożdżowe z gruszkami babci Lodzi
  4. 4. jabłka zapiekane z kruszonką
  5. 5. jabłko w miodzie
  6. 6. paluchy z jagodami
  7. 7. piernik z żytniej mąki
  8. 8. placek drożdżowy z żurawiną
  9. 9. racuchy drożdżowe z jabłkiem
  10. 10. szarlotka świętokrzyska
  11. 11. śliwka Damacha w cieście
  12. 12. zawijaniec drożdżowy z truskawkami




Przystawki

  1. 1. śledzie z borowikami  suszonymi



 

 


Produkty tradycyjne


Wyroby wytwarzane według tradycyjnych receptur, na małą skalę, charakteryzujące się wysoką jakością, naturalnym składem, bez sztucznych dodatków. 

Wszystkie do nabycia w miejscu wytwarzania.



Pieczywo

  1. 1. bułka dziabana z Wąchocka
  2. 2. chleb bodzentyński
  3. 3. chleb iwański
  4. 4. chleb mąchocki
  5. 5. chleb na maślance z Lipnika
  6. 6. chleb osiecki
  7. 7. chleb wąchocki
  8. 8. chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios



Sery, twarogi...

  1. 1. buncok strzałkowski
  2. 2. jędrzejowski twarożek śmietankowy
  3. 3. kozi kefir zakamieński
  4. 4. masło chmielnickie
  5. 5. masło jędrzejowskie
  6. 6. ser gospodarski
  7. 7. ser kozi zakamieński
  8. 8. ser podpuszczkowy z Pakuł
  9. 9. ser twarogowy naturalny świętokrzyski
  10. 10. ser twarogowy półtłusty z Pierzchnicy
  11. 11. twaróg chmielnicki półtłusty



Wędliny

  1. 1. boczek nadziewany z polędwiczką i farszem
  2. 2. kaszanka radoszycka
  3. 3. kaszanka z Klonowa
  4. 4. kiełbasa bęczkowska
  5. 5. kiełbasa klonowska hycowana
  6. 6. kiełbasa łosieńska 
  7. 7. kiełbasa radoszycka
  8. 8. kiełbasa swojska opatowska
  9. 9. kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów
  10. 10. kiełbasa swojska z Okoła
  11. 11. kiełbasa swojska z Wąchocka hycowana
  12. 12. kiełbasa wiejska od Bonarka
  13. 13. kiełbasa wiejska z Nowej Wsi
  14. 14. kiełbasa z Pacanowa
  15. 15. polędwica tradycyjna z Wąchocka
  16. 16. polędwiczki świąteczne Prokopa
  17. 17. salceson bęczkowski
  18. 18. salceson cwaniak
  19. 19. salceson golonkowy
  20. 20. salceson ozorkowy wiejski
  21. 21. salceson z Klonowa
  22. 22. salceson z Okoła
  23. 23. słoik kiełbasiany
  24. 24. szynka Dyszka
  25. 25. szynka sznurowana z Wąchocka
  26. 26. szynka z Klonowa


Ryby

  1. 1. karp królewski z Bud
  2. 2. szczupak „Pomykowski” z Bud
  3. 3. karp z Wójczy
  4. 4. karp rytwiański



Miody

  1. 1. kazimierski miód akacjowy
  2. 2. miody napękowskie
  3. 3. miód akacjowy
  4. 4. miód nektarowo-spadziowy
  5. 5. miód nektarowy wielokwiatowy z Gór Świętokrzyskich
  6. 6. miód spadziowy ze spadzi iglastej
  7. 7. miód wielokwiatowy



Kasze

  1. 1. kasza gryczana palona z Antoniowa
  2. 2. kasza jaglana Gierczycka



Przetwory owocowe i warzywne

  1. 1. konfitura z jarzębiny
  2. 2. konfitura z zielonych orzechów
  3. 3. naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem
  4. 4. nieprowickie ogórki
  5. 5. ser jabłeczny
  6. 6. sok jabłkowy z Bielin
  7. 7. tradycyjny dżem z borówki



Wyroby cukiernicze

  1. 1. baniocek
  2. 2. bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej
  3. 3. opatowska krówka mleczna
  4. 4. pączek opatowski
  5. 5. szczodroki
  6. 6. tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
  7. 7. wafle do lodów z Pomykowa



Lody

  1. 1. lody truskawkowo-śmietankowe od Trepki
  2. 2. lody waniliowe z Bejsc



Wina

  1. 1. wino białe półwytrawne Cuvee
  2. 2. wino gronowe „Sandomirius”
  3. 3. wino gronowe białe Inventa
  4. 4. wino gronowe białe półsłodkie Girassol
  5. 5. wino gronowe Sibemus
  6. 6. wino gronowe Silvio



Inne

  1. 1. dynia, marchew, burak ćwikłowy z certyfikatem rolnictwa ekologicznego
  2. 2. jabłka sandomierskie
  3. 3. mięta pińczowska
  4. 4. morela sandomierska zaleszczycka
  5. 5. ocet śliwkowy
  6. 6. olej rydzowy
  7. 7. pasterniocek
  8. 8. pączki ziemniaczane

 

Kalendarz imprez

 



  •                 

                     - Jarmark Świętokrzyski na Świętym Krzyżu - maj
                     - Święto Kielc - Kielce - czerwiec
                     - Świętokrzyski  Jarmark Agroturystyczny - Park Etnograficzny w Tokarni - czerwiec
                     - Dzień Świętokrzyskiej Truskawki - Bieliny - czerwiec
                     - Dymarki Świętokrzyskie - Nowa Słupia - sierpień
                     - Święto Świętokrzyskiej Zalewajki - Bieliny - sierpień
                     - Święto pieroga w Bobrzy  (gmina Miedziana Góra) - sierpień
                     - Urodziny Dębu „Bartek" - Zagnańsk - wrzesień
                     - Święto pieroga w Krajnie  (gmina Górno) - wrzesień
                     - W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli  - Dębno k. Rakowa - wrzesień
                     - Jarmark Koński i Festiwal Pierogowy - Chmielnik - wrzesień

 

 

  •                    - Święto kwitnącej wiśni w Nowym ( gmina Ożarów/ rejon uprawy wiśni nadwiślanki
                         która posiada oznaczenie UE Chroniona Nazwa Pochodzenia) - koniec  kwietnia
                       - Jarmark opatowski – Opatów ( trzydniowa impreza) - na przełomie maja/czerwca
                       - Noc w Krzyżtoporze  - Ujazd (gmina Iwaniska) - czerwiec
                       - Krzyżtoporski  Jarmark Rzemiosł Dawnych - Ujazd - lipiec
                       - Podróż do przeszłości na zamku Krzyżtopór - sierpień
                       - Święto krówki opatowskiej - Opatów - ostatnia niedziela sierpnia

 

                  - Jarmark wielkanocny - Szewno ( gmina Bodzechów) - marzec/kwiecień
                  -
Dni Ostrowca Świętokrzyskiego - maj
                  - Wianki świętojańskie -Wólka Bodzechowska - czerwiec
                  - Noc Świętojańska – Ostrowiec Św. - czerwiec
                  -
Letnie spotkania z folklorem - Wólka Bodzechowska - lipiec
                  -
Krzemionkowskie Spotkania z Epoką Kamienia – Krzemionki Opatowskie - lipiec
                  - Ostrowieckie spotkania turystyczne - wrzesień
                  -
Świętokrzyski Piknik Jurajski - Bałtów - wrzesień

 



                  - Wojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni -  Samborzec - maj                 
                  - Czas Dobrego Sera – Sandomierz - organizator Slow Ford Polska
                  - Rynek Starego Miasta - czerwiec
                  -
Wianki - Noc Świętojańska - czerwiec
                  -
Dni Sandomierza - czerwiec
                  -
Jarmark Jagielloński i Turniej Rycerski - lipiec
                  -
Wojewódzkie Święto Pomidora - Dwikozy - lipiec
                  -
Festiwal Muzyka w Sandomierzu - edycja letnia - sierpień
                  -
Europejskie Święto Jabłka  - Jabłkobranie - Obrazów - wrzesień
                  -
Święto Młodego Wina – Sandomierz - listopad

 

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ