2. Piekarnia "Marek"
• chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios
Lidia Bierońska ul. Dworcowa 33 28-340 Sędziszów |
|
604 586 862 |
|
piekarniasedziszow@tlen.pl |
Dostępność: cały rok
Piekarnia zlokalizowana jest w samym centrum miasta Sędziszowa. Została założona w 2004 roku. Piekarstwo nie było obce właścicielom, ponieważ rodzice od młodych lat pracowali w branży piekarniczej. Pieczywo wypiekane jest tu wyłącznie na naturalnym zakwasie, a jego receptury pochodzą z przekazów rodzinnych. Właściciele prowadzą również gospodarstwo rolne, z którego większość zboża zostaje przemielona na mąkę, z której potem wypiekane są produkty. Przy piekarni znajduje się również sklep, w którym klienci mogą kupić wyroby piekarnicze - jeszcze ciepłe prosto z pieca przez 6 dni w tygodniu. Piekarnia nie prowadzi sprzedaży swoich wyrobów poprzez pośredników, lecz tylko u siebie w sklepie przy piekarni. Za swój chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem "Helios" otrzymali w 2018 roku I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
3. "Staropolska Garmażerka"
• kiełbasa wiejska z Nowej Wsi
• szynka Dyszka
• boczek nadziewany z polędwiczką i farszem
Agnieszka i Zdzisław Nowakowie Nowa Wieś 28 28-350 Słupia |
|
663 239 139 |
|
staropolskagarmazerka@op.pl |
Dostępność: cały rok
Staropolska garmażerka to mała, rodzinna firma, założona w 2008 roku. Umiejętności masarskie właściciel Zdzisław Nowak wyniósł z domu rodzinnego od swojego ojca, który był leśnikiem i swojskie wyroby wyrabiał na użytek rodziny. Masarnia zaopatruje się w półtusze w pobliskiej ubojni, która skupuje tuczniki od lokalnych rolników, bowiem powiat jędrzejowski jest dominującym w województwie świętokrzyskim zagłębiem hodowli trzody chlewnej. Właściciele masarni swoje wyroby wytwarzają w oparciu o własne receptury, z dużą ilością przypraw naturalnych, czosnku, bez zbędnych dodatków i polepszaczy, co sprawia, że wyroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem i szlachetnością. Za swoje wyroby otrzymali liczne wyróżnienia w tym w 2011 roku I miejsce w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za kiełbasę wiejską z Nowej Wsi, a w 2013 roku I miejsce za szynkę „dyszkę”, która otrzymała także nagrodę krajową „Perłę” . W roku 2015 roku otrzymali również wyróżnienie za boczek z farszem i polędwiczką.
4. „Kwaśne Wiśnie”- Justyna Majcher
• ser pokrzywowy
• ser kozio-owczy ze Świątnik za górką
Justyna Majcher Stara Olszówka 8 28-330 Wodzisław |
|
737 352 752 |
|
justynamajcher@aol.com |
Dostępność: cały rok
Zagroda „Kwaśne Wiśnie” ma długą historię, świadczą o tym zabudowania z 1925 roku. Do niedawna w zagrodzie stał jeszcze młyn wodny. Na dzień dzisiejszy w miejscu młyna stworzona została agroturystyka, a w niej pokoje do wynajęcia. Wieś w której znajduje się zagroda jest malownicza i otaczają ją naturalne krajobrazy. Właściciele są dumni z faktu, że udaje im się nie używać na łąkach pestycydów ani sztucznych nawozów. Wszystkie produkty powstają w zgodzie z naturą i jej biegiem, przez co w wytwarzaniu produktów pojawia się charakterystyczna sezonowość. Sery w gospodarstwie powstają z mleka od własnych zwierząt- kóz, owiec i krów, bez użycia sztucznych substancji oraz niepotrzebnych chemicznych dodatków. W zagrodzie można skosztować pysznych serów tworzonych według własnych oryginalnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W ofercie można znaleźć mleko kozie, owcze, krowie, kefir kozi, jogurt owczy oraz sery: świeże, długo dojrzewające, twarde, miękkie i pół miękkie, oraz pleśniowe. To miejsce zrodziło się z pasji do zdrowej i smacznej żywności. W 2023 roku Ser kozi dojrzewający w sianie otrzymał nagrodę główną w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
5. Gospodarstwo Rybackie Stawy - Piotr Suchoń
• pasta z wędzonego jesiotra
Piotr Suchoń Stawy 2A, 28-313 Imielno |
|
600 425 106 |
|
stawy2a@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo Rybackie Stawy zajmuje się między innymi przetwórstwem ryb z własnego gospodarstwa położonego w powiecie jędrzejowskim we wsi Stawy w gminie Imielno. Gospodarstwo powstało w 2002 roku i na dzień dzisiejszy liczy 40 ha z czego 27 ha to stawy, 5 ha las, a pozostała część to łąki. Główną działalnością jest hodowla ryb w sposób tradycyjny aby mięso miało najwyższą jakość. Dodatkowo w 2014 roku otwarta została restauracja oraz agroturystyka w Stawach, a w Krakowie dwa sklepy firmowe. W gospodarstwie hoduje się głównie karpia, pstrąga i jesiotra oraz wytwarza się przetwory rybne: galaretę z karpia, pasztet z karpia czy pastę z wędzonego jesiotra. W 2022 roku pasta z wędzonego jesiotra otrzymała wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz krajową nagrodę „Perła” 2023. W 2023 roku nagrodę główną w konkursie wojewódzkim NKD otrzymała pieczeń z karpia z warzywami.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: