1. Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska
• jędrzejowski twarożek śmietankowy
• masło jędrzejowskie
• ser twarogowy naturalny świętokrzyski
![]() |
ul. Mleczna 4 28-330 Wodzisław |
![]() |
41 380 68 34 |
![]() |
wkalka@jedrzejowskassm.pl |
![]() |
www.jedrzejowskasm.pl |
Dostępność: cały rok
Podwaliną do powstania Jędrzejowskiej Spółdzielnia Mleczarskiej w Wodzisławiu było założenie w roku 1903 przez hrabiego Stanisława Łosia, pierwszej w Królestwie Polskim mleczarni włościańskiej „Ogniwo” we wsi Deszno, której celem było przejęcie handlu mlekiem przez Polaków i wyeliminowanie pośredników handlowych. Mleczarnia pod zarządem hrabiego Łosia działała do 1912 roku, kiedy to władze carskie wymuszają jego rezygnację i opuszczenie Deszna. Spółdzielnię przejmuje nowy właściciel, jednak nie na długo, bowiem wybuch I wojny światowej w 1914 roku hamuje jej rozwój aż do 1925 roku, kiedy następuje ponowna jej reaktywacja. Dziś po gruntownej modernizacji Spółdzielnia produkuje wysokiej jakości wyroby mleczarskie, dla których bazę surowcową stanowi mleko pozyskiwane od 350 rolników z województwa świętokrzyskiego, śląskiego oraz małopolskiego. Silny związek z regionem świętokrzyskim oraz jego promocję Spółdzielnia pokazuje w swoich działaniach marketingowych poprzez charakterystyczną szatę graficzną opakowań swoich wyrobów w postaci pasiaka świętokrzyskiego i kultowej „baby jagi”. Mleczarnia w Wodzisławiu posiada dwa sztandarowe produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, są to: jędrzejowski twarożek śmietankowy i masło jędrzejowskie, które wraz z serem twarogowym naturalnym posiadają również certyfikat „JAKOŚĆ TRADYCJA” przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego dla produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych o udokumentowanej 50-letniej tradycji wytwarzania. Spółdzielnia jest także członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
2. Piekarnia "Marek"
• chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios
![]() |
Lidia Bierońska ul. Dworcowa 33 28-340 Sędziszów |
![]() |
604 586 862 |
![]() |
piekarniasedziszow@tlen.pl |
Dostępność: cały rok
Piekarnia zlokalizowana jest w samym centrum miasta Sędziszowa. Została założona w 2004 roku. Piekarstwo nie było obce właścicielom, ponieważ rodzice od młodych lat pracowali w branży piekarniczej. Pieczywo wypiekane jest tu wyłącznie na naturalnym zakwasie, a jego receptury pochodzą z przekazów rodzinnych. Właściciele prowadzą również gospodarstwo rolne, z którego większość zboża zostaje przemielona na mąkę, z której potem wypiekane są produkty. Przy piekarni znajduje się również sklep, w którym klienci mogą kupić wyroby piekarnicze - jeszcze ciepłe prosto z pieca przez 6 dni w tygodniu. Piekarnia nie prowadzi sprzedaży swoich wyrobów poprzez pośredników, lecz tylko u siebie w sklepie przy piekarni. Za swój chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem "Helios" otrzymali w 2018 roku I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
3. "Staropolska Garmażerka"
• kiełbasa wiejska z Nowej Wsi
• szynka Dyszka
• boczek nadziewany z polędwiczką i farszem
![]() |
Agnieszka i Zdzisław Nowakowie Nowa Wieś 28 28-350 Słupia |
![]() |
663 239 139 |
![]() |
staropolskagarmazerka@op.pl |
Dostępność: cały rok
Staropolska garmażerka to mała, rodzinna firma, założona w 2008 roku. Umiejętności masarskie właściciel Zdzisław Nowak wyniósł z domu rodzinnego od swojego ojca, który był leśnikiem i swojskie wyroby wyrabiał na użytek rodziny. Masarnia zaopatruje się w półtusze w pobliskiej ubojni, która skupuje tuczniki od lokalnych rolników, bowiem powiat jędrzejowski jest dominującym w województwie świętokrzyskim zagłębiem hodowli trzody chlewnej. Właściciele masarni swoje wyroby wytwarzają w oparciu o własne receptury, z dużą ilością przypraw naturalnych, czosnku, bez zbędnych dodatków i polepszaczy, co sprawia, że wyroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem i szlachetnością. Za swoje wyroby otrzymali liczne wyróżnienia w tym w 2011 roku I miejsce w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za kiełbasę wiejską z Nowej Wsi, a w 2013 roku I miejsce za szynkę „dyszkę”, która otrzymała także nagrodę krajową „Perłę” . W roku 2015 roku otrzymali również wyróżnienie za boczek z farszem i polędwiczką.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: