Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

 

 

 
zupa owocowa Garus1. Restauracja Żmigród

• śledzie z borowikami
• zupa owocowa Garus
• zraz staropolski
• szarlotka świętokrzyska


Grzegorz Różalski
     Opatów, Plac Obrońców Pokoju 25

15 868 46 90
      693 126 586
zmigrod@zmigrod.com
www.zmigrod.com

Dostępność: cały rok


Restauracja usytuowana w samym sercu Starego Miasta, naprzeciwko najdłuższej w Polsce podziemnej trasy turystycznej. Nazwa lokalu nawiązuje do wcześniejszej nazwy miejscowości. Swoim wystrojem oddaje historyczny klimat opatowskiej Starówki, ale co najważniejsze oferuje bardzo dobre jedzeniem w całkiem przystępnej cenie.




kasza jaglana gierczycka2. Gospodarstwo rolne

• kasza jaglana gierczycka

Teresa Kmiecicka
       Lisów 50, Gmina Wojciechowice
15 861 43 43
      728 117 748
kmiec@interia.pl

Dostępność: cały rok



Gospodarstwo (25 ha użytków rolnych) specjalizuje się w produkcji roślinnej, a uprawą wiodącą jest proso gierczyckie. Właściciele byli prekursorami w upowszechnianiu kaszy jaglanej z prosa gierczyckiego w województwie świętokrzyskim. Warto podkreślić, że to region opatowski jest zagłębiem słynącym w Polsce z uprawy starej odmiany prosa pn. „Gierczyckie” i wytwarzanej z niego, w kilku kaszarniach w Gierczykach - kaszy jaglanej gierczyckiej. Dzieje kaszy z prosa, które zostało wyhodowane w latach 20. ubiegłego wielu w Sandomierskiej Hodowli Roślin w Krukowie i w majątku Gierczycki są przejmujące. Otóż, ocalone przed grabieżą i wojenną zawieruchą w 1944 roku niewielkie ilości ziarna prosa zostały przechowane w Ostrowcu Świętokrzyskim, dzięki temu po wojnie dały zaczątek jego uprawie w całym powiecie.
Kasza jaglana gierczycka jest laureatem III miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w roku 2003 oraz laureatem nagrody krajowej „Perła” 2008, jest też wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.




konfitura z zielonych orzechów3. Przetwórnia - Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia

• ser jabłeczny
• konfitura z jarzębiny na miodzie
• konfitura z zielonych orzechów

Zochcin 51
15 869 23 16
      516 123 174
przetwory@chlebzycia.org.pl
www.skarbyprababuni.pl

Dostępność: w dni robocze (cały rok)


Niewielka manufaktura pod nazwą „Spiżarnia prababuni”, wytwarza tradycyjnymi metodami przetwory z owoców i warzyw. Zatrudnione w niej kobiety z okolicznych wsi przetwarzają owoce i warzywa z miejscowych przydomowych sadów wg starych przepisów. Na piecu opalanym drewnem, wysmażają dżemy, konfitury, sosy, kiszą ogórki, a zimą tłoczą olej. Staranie zapakowane w stylowe słoiczki, których wieczka owinięte są lnianymi chusteczkami, nawiązują do babcinej spiżarni z przeszłości. Przetwory zdobyły uznanie i nagrody w konkursach tradycyjnej żywności. Dwa z nich, ser jabłeczny i jarzębina na miodzie, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkie trzy produkty będące w ofercie Świętokrzyskiej Kuźni Smaków są laureatami I nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2006 i 2014 r. Osobliwością kulinarną w ofercie przetwórni jest „ser jabłeczny” - wyrób, którego nie ma nigdzie indziej w Polsce. Przetwór ten w 2007 otrzymał „Perłę”, nagrodę krajową w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.



chleb Iwański4. Piekarnia Bednarskich


• chleb Iwański

Bednarski Janusz
      Iwaniska, ul. Opatowska 1

15 860 12 81

Dostępność: cały rok





Jedyna w gminie i okolicy piekarnia produkująca chleb i bułki tradycyjnymi metodami. Funkcjonuje od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i słynie z tego, że jest tu najlepszy chleb, o czym wiedzą chyba wszyscy mieszkańcy powiatu opatowskiego. Pieczywo z Iwanisk trafia na stoły w najdalszych krańcach województwa świętokrzyskiego. Po chleb przyjeżdżają tu również klienci z innych części Polski. „Aż strach pomyśleć, gdyby jej nie było” – mówią o piekarni Bednarskich smakosze chleba, którzy kiedy nadchodzi czas wyjmowania pieczywa z pieca, w niewielkim pomieszczeniu ustawiają się cierpliwie w kolejce.
Chleb jest laureatem I miejsca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2009 r., a w 2011r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.




opatowska krówka mleczna5. Okręgowa Spółdzielnia
    Mleczarska w Opatowie


• opatowska krówka mleczna

Opatów, ul. Sienkiewicza 54
15 868 20 24
      601 303 766
osm-opatow@poczta.internetdsl.pl
www.krowkaopatowska.pl
       www.osm-opatow.internetdsl.pl

Dostępność: cały rok

 

Krówka opatowska to sztandarowy cukierek województwa świętokrzyskiego, produkowana od ponad 30 lat w OSM w Opatowie, niezmienioną metodą oraz ręcznie pakowana wyłącznie przez kobiety. Jest laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2010 roku oraz nagrody krajowej „Perła” 2010. Została również wpisana w 2011 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla uczczenia roli „krówki” na rzecz rozwoju lokalnego zostało zainicjowane Święto Krówki Opatowskiej, które odbywa pod koniec sierpnia.






pączek opatowski6. Cukiernia „U Szarego”

• pączek opatowski

Edward Szary
      Opatów, ul. Lubelska 2 A

693 378 386
jambers@poczta.onet.pl

Dostępność: cały rok





Cukiernia rodziny Szarych założona w latach 60 ubiegłego wieku jest jednym z najstarszych zakładów cukierniczych w regionie. Zlokalizowana jest w rynku, blisko Urzędu Miasta i Gminy. Pączki z cukierni u Szarego cieszą się uznaniem nie tylko wśród mieszkańców Opatowa, ale i u podróżnych z różnych zakątków Polski, którzy mieli możliwość posmakowania tego opatowskiego specjału. Pieczone tradycyjnym sposobem, według receptur niezmienionych od lat 60, na żółtkach i smażone na smalcu zostały uznane przez kapitułę konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku, gdzie otrzymały I nagrodę. Znalazły się również na liście produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo rolnictwa i Rozwoju Wsi.




miód wielokwiatowy7. Gospodarstwo Pasieczne

• miód wielokwiatowy


Jarosław Nawrot
     
Jacentów ul. Osiedle 2 nr 133
505 893 063
jaroslawnawrotpasieka@gmail.com

Dostępność: cały rok



Gospodarstwo położone we wsi Obręczna, niecałe 8 km od Opatowa w pobliżu drogi 371 Opatów – Ostrowiec Świętokrzyski. Tradycje bartnicze rodziny Nawrotów sięgają czasów przedwojennych, czego dowodem są fotografie rodzinne i zapisy w księgach parafialnych z roku 1930. Niewielkie posieka posiada 50 pni i bardzo wysokiej jakości miód, po który przyjeżdżają smakosze z różnych stron regionu świętokrzyskiego. Gospodarz do swoich pszczół podchodzi z niezwykłym pietyzmem, bo tak w rodzinie od pokoleń u nich było, a o swoich pszczołach może mówić w nieskończoność.






warzywa ekologiczne8. Gospodarstwo ekologiczne

• warzywa ekologiczne


Anna Sulima
      Leszczków 27

695 326 056
ekobednarz@o2.pl

Dostępność: cały rok

 





Gospodarstwo o powierzchni 16 ha posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Jest laureatem wielu konkursów branżowych. Specjalizuje się w uprawie warzyw (m. innymi marchwi, buraków, kapusty, cebuli), zbóż, ziół i owoców, ale sztandarowym produktem gospodarstwa jest dynia. Gospodarze posiadają dużą wiedzę z zakresu ekologii, którą chętnie się dzielą z klientami przyjeżdżającymi po warzywa. Od niedawna gospodarstwo zostało przekazane córce Annie, ale jak mówią jego założyciele, Państwo Marianna i Krzysztof Bednarzowie, nadal będą w nim pracować - bo ekologia to ich pasja, choć stery przekazali dzieciom.

 


tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa9. Kraina Tortów. Pracownia
    Tortów Artystycznych


• tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa


Pasterczyk Monika
      Rżuchów 4, 27-580 Sadowie

697180707
krainatortow@wp.pl
www.krainatortow.pl


Dostępność: cały rok na zamówienie

"Kraina Tortów"  Pracownia Tortów Artystycznych zlokalizowana jest przy DK nr 9 Radom –Rzeszów  10 km. od Opatowa  jadąc  w kierunku Ostrowca Świętokrzyskiego. Pracownia  jest śmiałym projektem powstałym z marzeń i pasji cukierniczej właścicielki Pani Moniki Pasterczyk, która w 2010 roku odważyła się podjąć wyzwanie wytwarzania tortów na zamówienie.  Domeną Pani Moniki są: tradycja, jakość, smak. Jej torty, ciasta i wszelkie dekoracje wykonywane są ręcznie tylko i wyłącznie z najwyższej jakości naturalnych surowców w oparciu o receptury rodzinne  gromadzone latami przez właścicielkę. Za tort czekoladowo-orzechowy   według przepisu z lat 70-tych ubiegłego wieku otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"  w 2016 roku w Kielcach.






kiełbasa swojska opatowska10. Ubój i Przetwórstwo
     Mięsno-Wędliniarskie
     Marek Kędziora


• kiełbasa swojska opatowska


Opatów ul. Lipowska 10
      27-500 Opatów

791 082 266
      15 868 24 18

agiolififi@interia.pl

 Dostępność: cały rok


Rodzinna firma, założona w 1997 roku.  Tradycje masarskie właściciel Pan Marek Kędziora zdobywał  od swojego ojca, który  pracował  w masarni,  robił również  wyroby na własne potrzeby  i zarobek. Wyroby od Kędziory mają swoich stałych nabywców, ich receptury  pochodzą z lat 70-  ubiegłego wieku, są ich rodzinną własnością.  Tradycyjny sposób wytwarzania,  peklowanie i leżakowanie wyrobów szlachetnych w solance  ( nie szprycowanie), wędzenie  w tradycyjnych  wędzarniach opalanych drewnem liściastym - bukowym, dębowym sprawiają, że wyroby cieszą się dużym wzięciem. Za kiełbasę swojska opatowską Pan Kędziora otrzymał w 2016 roku  pierwszą  nagrodę w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.





chleb na maślance z Lipnika10. PPH Piekarnia Lipnik

• chleb na maślance z Lipnika


Opatów, ul. Lipowska 10
      27-500 Opatów

603 119 277
      15 869 14 11

piekarnia.lipnik@gmail.com

 
Dostępność: cały rok

Piekarnia  Lipnik jest jedną z najstarszych w powiecie opatowskim. Została założona w 1964 roku  przez Gminną  Spółdzielnię „SCh”, w 1998 roku odkupił ją  obecny właściciel Pan Marek  Maciąg. Pieczywo, które powstaje w piekarni wytwarzają mistrzowie piekarnictwa z dużym doświadczeniem, byli pracownicy piekarni GS-owskiej, również receptury pieczywa nie uległy zmianie i oparte są na ówczesnych  normach branżowych.  Właściciel pracujący  wcześniej w branży piekarniczej ze szczególnym pietyzmem podchodzi do jakości wytwarzanego pieczywa, które wytwarzane jest w tradycyjny sposób bez żadnych dodatków uszlachetniających. Jak sam twierdzi w dobrym tradycyjnym chlebie liczy się wszystko – bobra mąka,  sposób i czas  wytwarzania,człowiek, jego podejście do pracy, szacunek do chleba. W mąkę zaopatruje się  z młynów w Przedborzu i Kielcach, choć sięga też po surowic z  małych młynów. Za chleb na maślance dostał wyróżnienie w konkursie wojewódzkim  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, jest też laureatem konkursów branżowych.