1. Restauracja Żmigród
• śledzie z borowikami
• zupa owocowa Garus
• zraz staropolski
• szarlotka świętokrzyska
![]() |
Grzegorz Różalski Plac Obrońców Pokoju 25, Opatów |
![]() |
15 868 46 89 693 126 586 |
![]() |
zmigrod@zmigrod.com |
![]() |
www.zmigrod.com |
Dostępność: cały rok
Restauracja usytuowana w samym sercu Starego Miasta, naprzeciwko najdłuższej w Polsce podziemnej trasy turystycznej. Nazwa lokalu nawiązuje do wcześniejszej nazwy miejscowości. Swoim wystrojem oddaje historyczny klimat opatowskiej Starówki, ale co najważniejsze oferuje bardzo dobre jedzeniem w całkiem przystępnej cenie.
2. Gospodarstwo rolne
• kasza jaglana gierczycka
![]() |
Teresa Kmiecicka Lisów 50, Gmina Wojciechowice |
![]() |
15 861 43 43 728 117 748 |
![]() |
kmiec@interia.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo (25 ha użytków rolnych) specjalizuje się w produkcji roślinnej, a uprawą wiodącą jest proso gierczyckie. Właściciele byli prekursorami w upowszechnianiu kaszy jaglanej z prosa gierczyckiego w województwie świętokrzyskim. Warto podkreślić, że to region opatowski jest zagłębiem słynącym w Polsce z uprawy starej odmiany prosa pn. „Gierczyckie” i wytwarzanej z niego, w kilku kaszarniach w Gierczykach - kaszy jaglanej gierczyckiej. Dzieje kaszy z prosa, które zostało wyhodowane w latach 20. ubiegłego wielu w Sandomierskiej Hodowli Roślin w Krukowie i w majątku Gierczycki są przejmujące. Otóż, ocalone przed grabieżą i wojenną zawieruchą w 1944 roku niewielkie ilości ziarna prosa zostały przechowane w Ostrowcu Świętokrzyskim, dzięki temu po wojnie dały zaczątek jego uprawie w całym powiecie.
Kasza jaglana gierczycka jest laureatem III miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w roku 2003 oraz laureatem nagrody krajowej „Perła” 2008, jest też wpisana na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
3. Przetwórnia - Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia
• ser jabłeczny
• konfitura z jarzębiny na miodzie
• konfitura z zielonych orzechów
![]() |
Zochcin 51 |
![]() |
15 869 23 16 516 123 174 |
![]() |
przetwory@chlebzycia.org.pl |
![]() |
www.skarbyprababuni.pl |
Dostępność: w dni robocze (cały rok)
Niewielka manufaktura pod nazwą „Spiżarnia prababuni”, wytwarza tradycyjnymi metodami przetwory z owoców i warzyw. Zatrudnione w niej kobiety z okolicznych wsi przetwarzają owoce i warzywa z miejscowych przydomowych sadów wg starych przepisów. Na piecu opalanym drewnem, wysmażają dżemy, konfitury, sosy, kiszą ogórki, a zimą tłoczą olej. Staranie zapakowane w stylowe słoiczki, których wieczka owinięte są lnianymi chusteczkami, nawiązują do babcinej spiżarni z przeszłości. Przetwory zdobyły uznanie i nagrody w konkursach tradycyjnej żywności. Dwa z nich, ser jabłeczny i jarzębina na miodzie, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkie trzy produkty będące w ofercie Świętokrzyskiej Kuźni Smaków są laureatami I nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2006 i 2014 r. Osobliwością kulinarną w ofercie przetwórni jest „ser jabłeczny” - wyrób, którego nie ma nigdzie indziej w Polsce. Przetwór ten w 2007 otrzymał „Perłę”, nagrodę krajową w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
4. Piekarnia Bednarskich
• chleb Iwański
![]() |
Bednarski Janusz |
![]() |
15 860 12 81 |
Dostępność: cały rok
Jedyna w gminie i okolicy piekarnia produkująca chleb i bułki tradycyjnymi metodami. Funkcjonuje od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i słynie z tego, że jest tu najlepszy chleb, o czym wiedzą chyba wszyscy mieszkańcy powiatu opatowskiego. Pieczywo z Iwanisk trafia na stoły w najdalszych krańcach województwa świętokrzyskiego. Po chleb przyjeżdżają tu również klienci z innych części Polski. „Aż strach pomyśleć, gdyby jej nie było” – mówią o piekarni Bednarskich smakosze chleba, którzy kiedy nadchodzi czas wyjmowania pieczywa z pieca, w niewielkim pomieszczeniu ustawiają się cierpliwie w kolejce.
Chleb jest laureatem I miejsca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2009 r., a w 2011r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
5. Okręgowa Spółdzielnia
Mleczarska w Opatowie
• opatowska krówka mleczna
![]() |
Opatów, ul. Sienkiewicza 54 |
![]() |
15 868 20 24 601 303 766 |
![]() |
osm@krowkaopatowska.pl |
![]() |
www.krowkaopatowska.pl |
Dostępność: cały rok
Krówka opatowska to sztandarowy cukierek województwa świętokrzyskiego, produkowana od ponad 30 lat w OSM w Opatowie, niezmienioną metodą oraz ręcznie pakowana wyłącznie przez kobiety. Jest laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2010 roku oraz nagrody krajowej „Perła” 2010. Została również wpisana w 2011 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla uczczenia roli „krówki” na rzecz rozwoju lokalnego zostało zainicjowane Święto Krówki Opatowskiej, które odbywa pod koniec sierpnia.6. Cukiernia „U Szarego”
• pączek opatowski
![]() |
Edward Szary Opatów, ul. Lubelska 2 A |
![]() |
693 378 386 |
![]() |
jambers@poczta.onet.pl |
Dostępność: cały rok
Cukiernia rodziny Szarych założona w latach 60 ubiegłego wieku jest jednym z najstarszych zakładów cukierniczych w regionie. Zlokalizowana jest w rynku, blisko Urzędu Miasta i Gminy. Pączki z cukierni u Szarego cieszą się uznaniem nie tylko wśród mieszkańców Opatowa, ale i u podróżnych z różnych zakątków Polski, którzy mieli możliwość posmakowania tego opatowskiego specjału. Pieczone tradycyjnym sposobem, według receptur niezmienionych od lat 60, na żółtkach i smażone na smalcu zostały uznane przez kapitułę konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku, gdzie otrzymały I nagrodę. Znalazły się również na liście produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo rolnictwa i Rozwoju Wsi.
7. Gospodarstwo Pasieczne
• miód wielokwiatowy
![]() |
Jarosław Nawrot Jacentów, ul. Osiedle 2 nr 133 |
![]() |
505 893 063 |
![]() |
jaroslawnawrotpasieka@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo położone we wsi Obręczna, niecałe 8 km od Opatowa w pobliżu drogi 371 Opatów – Ostrowiec Świętokrzyski. Tradycje bartnicze rodziny Nawrotów sięgają czasów przedwojennych, czego dowodem są fotografie rodzinne i zapisy w księgach parafialnych z roku 1930. Niewielkie posieka posiada 50 pni i bardzo wysokiej jakości miód, po który przyjeżdżają smakosze z różnych stron regionu świętokrzyskiego. Gospodarz do swoich pszczół podchodzi z niezwykłym pietyzmem, bo tak w rodzinie od pokoleń u nich było, a o swoich pszczołach może mówić w nieskończoność.
8. Gospodarstwo ekologiczne
• warzywa ekologiczne
![]() |
Anna Drypa Leszczków 27 |
![]() |
695 326 056 |
![]() |
ekobednarz@o2.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo o powierzchni 16 ha posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Jest laureatem wielu konkursów branżowych. Specjalizuje się w uprawie warzyw (m. innymi marchwi, buraków, kapusty, cebuli), zbóż, ziół i owoców, ale sztandarowym produktem gospodarstwa jest dynia. Gospodarze posiadają dużą wiedzę z zakresu ekologii, którą chętnie się dzielą z klientami przyjeżdżającymi po warzywa. Od niedawna gospodarstwo zostało przekazane córce Annie, ale jak mówią jego założyciele, Państwo Marianna i Krzysztof Bednarzowie, nadal będą w nim pracować - bo ekologia to ich pasja, choć stery przekazali dzieciom.
9. Kraina Tortów. Pracownia
Tortów Artystycznych
• tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
![]() |
Pasterczyk Monika Rżuchów 4, 27-580 Sadowie |
![]() |
697180707 |
![]() |
krainatortow@wp.pl |
![]() |
www.krainatortow.pl |
Dostępność: cały rok na zamówienie
"Kraina Tortów" Pracownia Tortów Artystycznych zlokalizowana jest przy DK nr 9 Radom –Rzeszów 10 km. od Opatowa jadąc w kierunku Ostrowca Świętokrzyskiego. Pracownia jest śmiałym projektem powstałym z marzeń i pasji cukierniczej właścicielki Pani Moniki Pasterczyk, która w 2010 roku odważyła się podjąć wyzwanie wytwarzania tortów na zamówienie. Domeną Pani Moniki są: tradycja, jakość, smak. Jej torty, ciasta i wszelkie dekoracje wykonywane są ręcznie tylko i wyłącznie z najwyższej jakości naturalnych surowców w oparciu o receptury rodzinne gromadzone latami przez właścicielkę. Za tort czekoladowo-orzechowy według przepisu z lat 70-tych ubiegłego wieku otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2016 roku w Kielcach.
10. Ubój i Przetwórstwo
Mięsno-Wędliniarskie
Marek Kędziora
• kiełbasa swojska opatowska
![]() |
Opatów, ul. Lipowska 10 27-500 Opatów |
![]() |
791 082 266 15 868 24 18 |
![]() |
agiolififi@interia.pl |
Dostępność: cały rok
Rodzinna firma, założona w 1997 roku. Tradycje masarskie właściciel Pan Marek Kędziora zdobywał od swojego ojca, który pracował w masarni, robił również wyroby na własne potrzeby i zarobek. Wyroby od Kędziory mają swoich stałych nabywców, ich receptury pochodzą z lat 70- ubiegłego wieku, są ich rodzinną własnością. Tradycyjny sposób wytwarzania, peklowanie i leżakowanie wyrobów szlachetnych w solance ( nie szprycowanie), wędzenie w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem liściastym - bukowym, dębowym sprawiają, że wyroby cieszą się dużym wzięciem. Za kiełbasę swojska opatowską Pan Kędziora otrzymał w 2016 roku pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
11. PPH Piekarnia Lipnik
• chleb na maślance z Lipnika
![]() |
Marek Maciąg Lipnik 46, 27-540 Lipnik |
![]() |
603 119 277 15 869 14 11 |
![]() |
piekarnia.lipnik@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Piekarnia Lipnik jest jedną z najstarszych w powiecie opatowskim. Została założona w 1964 roku przez Gminną Spółdzielnię „SCh”, w 1998 roku odkupił ją obecny właściciel Pan Marek Maciąg. Pieczywo, które powstaje w piekarni wytwarzają mistrzowie piekarnictwa z dużym doświadczeniem, byli pracownicy piekarni GS-owskiej, również receptury pieczywa nie uległy zmianie i oparte są na ówczesnych normach branżowych. Właściciel pracujący wcześniej w branży piekarniczej ze szczególnym pietyzmem podchodzi do jakości wytwarzanego pieczywa, które wytwarzane jest w tradycyjny sposób bez żadnych dodatków uszlachetniających. Jak sam twierdzi w dobrym tradycyjnym chlebie liczy się wszystko – bobra mąka, sposób i czas wytwarzania,człowiek, jego podejście do pracy, szacunek do chleba. W mąkę zaopatruje się z młynów w Przedborzu i Kielcach, choć sięga też po surowic z małych młynów. Za chleb na maślance dostał wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, jest też laureatem konkursów branżowych.
Tag: