Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Zapraszamy smakoszy kuchni regionalnej na VII Świętokrzyskie Święto Zalewajki


zalewajka świętokrzyskaWydarzenie odbędzie się 23 lipca 2017r. (niedziela) w  Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej pod Świętym Krzyżem.
Zapraszamy do odwiedzenia stoiska informacyjnego ŚODR, gdzie będzie można uzyskać informację między innymi
o ofercie kulinarnej szlaku  Świętokrzyska Kuźnia Smaków, otrzymać mapę szlaku oraz publikację pt. Potrawy  tradycyjne  z regionu Gór Świętokrzyskich. W polecanej  publikacji znajdziecie Państwo  między innymi przepis na zalewajkę – sztandarową zupę regionu, nazywaną „królową zup”, która jako jedna  z pierwszych potraw  z województwa świętokrzyskiego została wprowadzona na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 


Tradycyjna zalewajka, ta na liście produktów i w naszej publikacji nie może mieć żadnych sztucznych dodatków, jej smak  w dużej mierze zależy od żuru własnej roboty, czosnku, suszonych grzybków i umiejętności kucharki. Jest jej wersja biedniejsza, tylko z dodatkiem okrasy tj. skwarków ze słoniny oraz dobrej kwaśnej śmietany  lub wersja  bogatsza, na kościach i boczku wędzonym. Nigdy prawdziwa zalewajka  nie zawierała  dodatków, które zdecydowanie do niej nie pasują  jak np. marchew, pietruszka, pieczarki, nie wspomnę  już o  produktach  wysoko przetworzonych  czy polepszaczach smaku z dodatkiem benzoesanu sodu. Przepis na  zalewajkę  w naszej publikacji „Potrawy  tradycyjne  z regionu Gór Świętokrzyskich”  pochodzi od pań z KGW w Snochowicach gmina Łopuszno oraz z karczmy „Izba Dobrego Smaku” w  Hucie Szklanej.

                                                                                                                                                                                                                               Teresa Wąsik