Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Świętokrzyska Kuźnia Smaków na VIII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016 w Kielcach

Od 8 do 10 kwietnia br. szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków koordynowany przez ŚODR Modliszewie po raz pierwszy promował swoją ofertę na targach turystyki wiejskiej AGROTRAVEL na wspólnym stoisku beneficjentów programu Góry Świętokrzyskie Nasza Przyszłością zorganizowanym przez Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.

 

Świętokrzyska Kuźnia Smaków na VIII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016 w Kielcach

Przez trzy targowe dni przekonywaliśmy licznie odwiedzających nasze stoisko klientów o walorach potraw i produktów tradycyjnych, które oferowane są na szlaku przez re
stauracje, gospodarstwa agroturystyczne i przetwórców z powiatu kieleckiego, ostrowieckiego, opatowskiego i sandomierskiego. Klienci mogli bezpośrednio z wytwórcami porozmawiać o ich ofercie, uzyskać pełną informację o możliwościach zakupu, dostać ulotkę i wizytówkę, a przede wszystkim posmakować polecane produkty, które na każdy dzień targowy przygotowywała inna grupa wystawców. Warto w tym miejscu wspomnieć, że produkty znajdujące się w ofercie szlaku należą do elity świętokrzyskich produktów tradycyjnych, gdyż wszystkie są laureatami konkursów wojewódzkich Nasze Kulinarne Dziedzictwo, niektóre również laureatami nagrody krajowej "Perła" lub są wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, bowiem tylko takie produkty mogły znaleźć się na szlaku. Również potrawy będące ofertą restauracji i gospodarstw agroturystycznych albo znajduję się na liście produktów tradycyjnych lub pochodzą z książki "Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich" wydanej w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” współfinansowanego przez Szwajcarię, dzięki któremu utworzono również szlak kulinarny, bądź są ich lokalną specjalnością. Na targach AGROTRAVEL tę grupę podmiotów reprezentowało gospodarstwo agroturystyczne "Gratka" z Celin państwa Danuty i Stanisława Gratka, którzy oferowali sztandarową potrawę z menu ŚKS, tj. żołądki gęsie rakowskie oraz chleb i ciasteczka orkiszowe. Gospodarstwo prowadzi również edukację dzieci, ma trzy ścieżki edukacyjne i jest wpisane do ogólnopolskiej sieci "Zagrody Edukacyjne". Natomiast grupa przetwórców ze szlaku przygotowała bardzo różnorodną ofertę, swoje produkty polecali między innymi: pani Grażyna Borkowska z gospodarstwa sadowniczego „Szymanówka", która gdy tylko zaczęła otwierać słoiki z konfiturą z moreli sandomierskiej zaleszczyckiej ze słynnej piwniczki, wizytówki jej gospodarstwa, którą podawała na kruchych ciasteczkach własnej roboty, gromadził się tłum chętnych do ich skosztowania. A i na jabłka z własnych sadów nie brakowało chętnych. Tadeusz Matuszewski masarnia MAT MAS z Bęczkowa prezentował salceson bęczkowski i inne swoje wyroby, które można kupić w sklepiku przy gospodarstwie, a Bogusław Piotrowski z masarni „Wyroby u Bogusia” kiełbasę łosieńską, salceson cwaniak oraz pozostały asortyment przetwórni. Warto podkreślić, że pan Boguś jest rolnikiem, hoduje trzodę chlewną, z której wytwarza swoje wyroby i sprzedaje w sklepiku przy gospodarstwie, prowadzi również gospodarstwo agroturystyczne. Grupę miodziarzy reprezentowała Marta Bęben „Miody napękowskie”, która prowadzi w gospodarstwie edukacje dzieci, jest zrzeszona w ogólnopolskiej sieci "Zagrody Edukacyjne”. Swoje wyjątkowe przetwory z owoców i warzyw jak: jarzębina na miodzie, ser jabłeczny, konfitura z zielonych orzechów prezentowała przetwórnia z Zochcina Fundacji Domy Pomocy „Chleb Życia” oraz państwo Bednarzowie z córką Anną Drypta, właściciele gospodarstwa ekologicznego z Leszczkowa w powiecie opatowskim uprawiający warzywa. Na targach polecali oni sok z dyni, marchwi i jabłek. Na stoisku nie mogło zabraknąć naszego cukierka regionalnego, czyli krówki opatowskiej wytwarzanej w Opatowskiej Spółdzielni Mleczarskiej, którą reprezentowali prezesi Roman Marchewka i Jadwiga Maluchnik. Krówka jak zawsze cieszyła się tak dużym zainteresowanie, dlatego też w pewnym momencie musieliśmy stosować jej racjonalniejszą degustację, aby nie zabrakło jej do końca targów. Mleczarnia dzięki funduszom szwajcarskim poszerzyła swoją ofertę o kawiarenkę krówkową, w której prowadzi warsztaty dla dzieci, zaś dla turystów drogę „jak powstaje krówka”, gdzie na żywo w zakładzie zwiedza się miejsce i proces jej wytwarzania. Cieszy nas poszerzanie oferty turystycznej krówki, gdyż wzbogaca to również ofertę szlaku ŚKS w powiecie opatowskim. Nie mogło również zabraknąć twarogów i słynnego masła chmielnickiego ze Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku, którą reprezentował prezes Jacek Bracichowicz oraz reprezentantki win sandomierskich pani Sylwii Paciury, właścicielki „Winnicy nad jarem”, która serwowała wino gronowe białe i czerwone Silvio i Cuvee. Uzupełnieniem naszej oferty na targach był sztandarowy atrybut ŚKS „Kredens świętokrzyskie smaki”, do którego swoje miody akacjowy i rzepakowy oraz wino sandomierskie, poza produktami biorących udział w targach, wstawili Mateusz Zygmunt z gospodarstwa pasiecznego „Pasieka wędrowna” z Łążka i Marceli Małkiewicz z „Winnicy sandomierskiej” z Gór Wysokich.

Targi były również okazją do wymiany doświadczeń, mieliśmy okazję rozmawiać o funkcjonowaniu szlaków kulinarnych w innych regionach, między innymi z przedstawicielami szlaku „Mazowiecka micha szlachecka”, „Sandomierski szlaki jabłkowy”, „Szlaki Ponidzia”, uczestniczyć w seminarium na temat wzmocnienie turystyki kulinarnej poprzez włączenie do jej ofert produktów ze znakiem „jakość tradycja”, które zorganizowała Polska Izba Produktów Regionalnego i Lokalnego. Była okazja również uczestniczyć w warsztatach pn. „Turystyka kulinarna na obszarach wiejskich – prawdziwy smak, prawdziwy wypoczynek”, który prowadził Hubert Gonera, dyrektor zarządzający firmy Landbrand, założyciel szlaku „Kulinarny Poznań”.

Teresa Wąsik

 

 


Świętokrzyska Kuźnia Smaków na wspólnym stoisku beneficjentów programu Góry Świętokrzyskie Nasza Przyszłością:



Pozostali wystawcy na VIII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016:


Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ