1. Restauracja Mariano
Usunięta ze szlaku
2. Dworek Ojca Mateusza
• zalewajka świętokrzyska
• kugiel
• pierś z kurczaka grillowania w sosie morelowym
• szarlotka sandomierska
![]() |
Jolanta Marzec ul. Staromiejska 2 27-600 Sandomierz |
![]() |
604 405 992 |
![]() |
recepcja@dworekojcamateusza.pl |
![]() |
www.dworekojcamateusza.pl |
Dostępność: w sezonie od 1.05 do 30.10
Obiekt pochodzi z XIX wieku i należy do nielicznych, zachowanych przykładów dworku podmiejskiego w Sandomierzu. Położony jest w najstarszej dzielnicy Sandomierza, u stóp wzgórza świętojakubskiego przy obecnej ulicy Staromiejskiej i parowu Podwala Dolnego, w otoczeniu pomnikowych drzew i kasztanowej alei dojazdowej. W tzw. ogrodzie gastronomicznym przy dworku w okresie letnim funkcjonuje restauracja, która oferuje głównie potrawy kuchni polskiej.
3. Restauracja „Pod Ciżemką”
• zalewajka świętokrzyska
• sakwa gajowego
• jabłko w miodzie
![]() |
ul. Rynek 27 27-600 Sandomierz |
![]() |
15 832 05 50 668 146 629 |
![]() |
dis@pro.onet.pl |
![]() |
www.hotelcizemka.pl |
Dostępność: cały rok
Restauracja pod Ciżemką, położona jest w centrum Sandomierza w Rynku głównym. Mieści się na pierwszym piętrze kamienicy numer 27 , w tak zwanym Domu Węgra Lazarczyka , który w szesnastym wieku należał do wojewody Andrzeja Leszczyńskiego. Ciżemka to duża, narożna kamienica z zachowanymi podcieniami. Do Sali głównej restauracji przylega niewielkie pomieszczenie, to sala myśliwska z porożem jelenia i…posągiem stańczyka. Tam też można usiąść i napawać się widokami sandomierskiego Rynku. Najlepiej widać stąd gotycki ratusz. Ciżemka doczekała się epizodu w serialu Ojciec Mateusz bowiem niektóre sceny realizowano we wnętrzach restauracji. W winiarni i kawiarni zlokalizowanej w piwnicach budynku można posmakować uznanych sandomierskich win oraz znakomitego cydru, jak również piw wytwarzanych przez małe świętokrzyskie browary. Restauracja serwuje potrawy kuchni polskiej, szczególną wagę przywiązuje się tu również do kultywowania dziedzictwa kulinarnego regionu, stąd też w menu restauracji znajdują się dania regionalne z produktów od lokalnych dostawców jak np. bulwa sandomierska serwowana z sosem pieprzowym czy schab po sandomiersku z pomidorem i boczkiem w sosie cebulowym oraz słynna szarlotka z sandomierskich jabłek.
4. Agrotur „Wojtasówka”
• kwaśnica sandomierska
• kurcze pieczone z jabłkiem
• racuchy drożdżowe z jabłkiem
![]() |
Halina Wojtas Obrazów 56 27-641 Obrazów |
![]() |
609 123 848 |
![]() |
sj.wojtas@op.pl |
![]() |
www.wojtasowka.emeteor.pl |
Dostępność: cały rok
Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka” znajduje się 6 kilometrów od Sandomierza (1,5 km od krajowej drogi nr 77, na odcinku Opatów -Sandomierz) w typowo sadowniczej miejscowości Obrazów, na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym. To rodzinna firma działająca od 1991 roku, a od 2006 roku świadczy dodatkowo usługi turystyczne i gastronomiczne . Zajmuje się też organizacją imprez okolicznościowych z wykorzystaniem lokalnych tradycji i obrzędowości. Serwuje się tu tradycyjne dania oparte na bazie lokalnych produktów i przetworów z własnych sadów ( 9 ha sadów w tym: jabłoniowe, czereśniowe, morelowe, śliwowe). Pensjonat należy do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
5. Gospodarstwo ogrodnicze „Winnica Sandomierska”
• wino gronowe „Sandomirius”
![]() |
Marceli Małkiewicz Góry Wysokie 136 27-620 Dwikozy |
![]() |
511 776 360 |
![]() |
monika@winnicasandomierska.pl |
![]() |
www.winnicasandomierska.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo agroturystyczne winiarskie o bogatych tradycjach winiarskich sięgających okresu międzywojennego, położone 8 km od Sandomierza (droga nr 777 w kierunku Sandomierz - Dwikozy). Bezpośrednio przy winnicy znajduje się baza noclegowa (3 apartamenty) oraz budynki gospodarcze z rodzinną przetwórnią owoców i warzyw. Specjalna oferta gospodarstwa to organizacja pobytów jednodniowych dla grup do 60 osób zainteresowanych poznawaniem lokalnych smaków - miody z własnej pasieki, sery dojrzewające, bułeczki domowe, przetwory owocowo-warzywne oraz wina „Sandomirius” z własnej winnicy.
6. Gospodarstwo ”Winnica nad jarem”
• wino gronowe półsłodkie białe Silvio
• wino białe półwytrawne Cuvee
![]() |
Sylwia Paciura Złota 161 27-650 Samborzec |
![]() |
668 101 448 |
![]() |
spaciura@op.pl |
![]() |
www.winnicanadjarem.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo winiarskie położone przy trasie krajowej nr 79 Sandomierz - Kraków. Specjalna oferta gospodarstwa to spacer po winnicy z przepięknymi widokami na dolinę Koprzywianki i Wisły i degustacja win Silvio i Cuvee. Ponadto w ofercie lokalnych smaków poleca - sery dojrzewające z „Serowni Podłazy”, swojskie wędliny wyrabiane w gospodarstwie od dwóch pokoleń, chleb koprzywnicki, ciasta domowe z jabłkiem sandomierskim i morelą zaleszczycką. Wina Silvio i Cuvee są laureatami I miejsc w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictw-Smaki Regionów” w roku 2013 i 2014 oraz wino Silvio laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014.
7. Gospodarstwo „Szymanówka”
• jabłka sandomierskie
• morela zaleszczycka sandomierska
• przetwory z moreli
![]() |
Grażyna Borkowska Pawłów 30 27-630 Zawichost |
![]() |
603 858 596 695 603 103 15 834 13 13 |
![]() |
gospodarstwo-szymanowka@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo ogrodnicze rodziny Borkowskich należy do pionierów ogrodnictwa na Ziemi Sandomierskiej. Wielopokoleniowa tradycja uprawy jabłek, orzechów laskowych oraz moreli zaleszczyckiej sytuują rodzinę w czołówce gospodarstw tego regionu. W ofercie gospodarstwa są kilkugodzinne wizyty dla smakoszy lokalnych smaków, a w lipcu, sierpniu degustacje świeżych owoców prosto z sadu, z rarytasem - morelą zaleszczycką i własnymi wypiekami na bazie jabłek i moreli oraz przetworów z moreli. Prowadzona jest również sprzedaż owoców prosto z gospodarstwa oraz warsztaty na temat historii sadownictwa i domowego przetwórstwa ze zwiedzaniem domowej spiżarni - przez cały rok.
Morela zaleszczycka jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2011 roku, laureatem nagrody krajowej „Perła” 2014 oraz została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
8. Piekarnia Zawichojska
• szczodroki
![]() |
Grzegorz Siwek ul. Ostrowiecka 16 A 27-630 Zawichost |
![]() |
515 167 906 |
![]() |
biuro@piekarniazawichojska.pl |
Dostępność: cały rok
Piekarnia Zawichojska wypieka bardzo oryginalne bułeczki pn. „szczodroki”, których nazwa wiąże się z dobrymi i szczodrymi gospodyniami, które dawniej przygotowywały je w domach i rozdawały kolędnikom. Nazwa nie wzięła się z przypadku, bowiem jak podają źródła etnograficzne, szczodrokami nazywano dawne pieczywo obrzędowe, wypiekane przez gospodynie z okazji Objawienia Pańskiego (Trzech Króli), a którym na koniec obchodów kolędniczych, właśnie 6 stycznia, obdarowywano kolędników.
„Szczodroki” są laureatem III miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2010 roku oraz są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Szczodroki" formuje się z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Mają kształt półksiężyca i mogą być posypane makiem lub cukrem. Dziś „szczodroki” dostępne są prawie przez cały rok, piekarnia piecze je również na zamówienie. Smakoszom oryginalnych wypieków polecamy tę wyjątkowy produkt Sandomierszczyzny.
9. Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Wędrowna
• miód akacjowy, rzepakowy, gryczany
![]() |
Zygmunt Mateusz Łążek 61 27-670 Łążek |
![]() |
509 275 287 |
![]() |
pasieka.mzygmunt@interia.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo pasieczne położone jest około 25 kilometrów od Sandomierza w kierunku Koprzywnicy, przy drodze nr 371. Oferuje między innymi miody: akacjowy, rzepakowy, gryczany z pożytków pszczelich pochodzących z Ziemi Sandomierskiej. Miód akacjowy jest laureatem I miejsca w konkursie na najlepszy żywnościowy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku. Można go kupić również na stoisku z miodami podczas imprez lokalnych na Starym Rynku w Sandomierzu (np. w czerwcu na „Dniach Dobrego Sera” imprezie organizowanej przez Slow Ford Polska poświęconej promocji polskich serów dojrzewających).
10. Winnica Płochockich
• wino gronowe Sibemus
![]() |
Barbara Płochocka Daromin 2 27-612 Wilczyce |
![]() |
41 377 94 09 505 250 997 |
![]() |
basia@winnicaplochockich.pl |
![]() |
www.winnicaplochockich.pl |
Dostępność: cały rok
Winnica Płochockich położona jest na wyżynie sandomierskiej w malowniczej dolinie rzeki Opatówki z przepięknymi wąwozami lessowymi, tak charakterystycznymi dla tego terenu. Dojazd z Sandomierza drogą nr 79 w kierunku Warszawy, następnie zjazd na Wilczyce i dalej do Doromina. Winnica zajmuje 4,5 ha i jest jedną z największą w regionie sandomierskim. W 2009 roku rozpoczęła oficjalną sprzedaż wina z akcyzą. Uprawia się tu ok. 20 odmian winorośli. Wina z winnicy corocznie zdobywają medale i wyróżnienia na różnych konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Za wino Sibemus winnica otrzymała również wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Samki Regionów” na najlepszy produkt tradycyjny regionu świętokrzyskiego 2015r. Winnica prowadzi edukację z zakresu enologii, to warsztaty i szkolenia dla grup połączone z degustacją, zwiedzaniem plantacji i winiarni. Można tu również wypoczywać w okresie sezonu turystycznego tj. od 01.05 do 30.09. Winnica znajduje się na Sandomierskim Szlaku Winiarskim.
Tag: