Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Oferta kulinarna ŚKS w powiecie kazimierskim

 

 

 

Produkty tradycyjne

Oferta produktów tradycyjnych wytwarzanych przez rolników i przez małe zakłady przetwórcze. Wszystkie produkty ŚKS można nabyć bezpośrednio u producenta w miejscu ich wytwarzania a niektóre także drogą wysyłkową

 

Prawdziwe miody2. Pasieka rodzinna "Prawdziwe miody"

• kazimierski miód akacjowy

Waldemar Słupik
Kazimierza Mała 6
28-500 Kazimierza Wielka

501 708 625
prawdziwemiody@onet.eu
www.prawdziwemiody.pl

 Dostępność: cały rok

Pasieka wywodzi się z rodzinnego gospodarstwa pasiecznego, założonego na początku lat 70. ubiegłego wieku. Przez długie lata była to niewielka, hobbystyczna działalność licząca kilka rodzin pszczelich, w której jej właściciele poznawali tajniki życia i zwyczaje pszczół oraz zdobywając pierwsze doświadczenia pszczelarskie. Sukcesywne inwestowanie przez kolejne lata pozwoliło właścicielom na budowę prawdziwej pracowni z wyposażeniem oraz rozszerzeniem rodzin pszczelich i zakup nowej generacji uli. Jest to pasieka typu wędrownego, jej ule stacjonują w województwie świętokrzyskim i małopolskim oraz podkarpackim, stąd w całorocznej ofercie właściciele posiadają około ośmiu rodzajów miodów odmianowych w różnych kolorach i smakach. Za miód akacjowy właściciele otrzymali w 2012 roku I nagrodę w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz nagrodę krajową „Perłę” 2012, którą odbierali na uroczystej gali na targach Polagra Food w Poznaniu. Są członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

 


3. Cukiernio-lodziarnia Fantazja

• lody waniliowe z Bejsc

 

Jarosław Dąbrowski
Bejsce 37a
28-512 Bejsce
884 910 861
cukierniadab@gmail.com

Dostępność: cały rok

 

 

Cukiernio-Lodziarnia Fantazja położona jest w centrum wsi Bejsce. Ta mała miejscowość posiada 1000-letnią tradycję a jej właścicielami było aż pięć rodów, między innymi Firlejowie, Potoccy, Badeni, Byszewscy. Chlubą miejscowości jest klasycystyczny pałac wybudowany w 1802 r. przez Jakuba Kubickiego dla Marcina Badeniego, późniejszego ministra sprawiedliwości Królestwa Polskiego. W pałacu mieści się dzisiaj Dom Opieki dla dorosłych. Pałac znajduje się w parku zaprojektowanym według założeń Francuza Augustyna Denizot, z połowy XIX w. Bejsce mają bogate tradycje kupieckie. W 1929 r. we wsi i okolicach było siedem sklepów spożywczych, jeden nabiałowy oraz istniały dwa młyny. Zapewne kontynuacją tych lokalnych tradycji jest założona w 1979 roku przez rodziców Jarosława Dąbrowskiego cukiernio-lodziarnia, którą przejął i wraz z żoną kontynuuje dziś rodzinne tradycje. Sztandarowym produktem wytwarzanym od początków istnienia rodzinnego biznesu były lody waniliowe, których recepturę sami wypracowali, a ich wyjątkowy smak zawdzięczają wyłącznie surowcom naturalnym, z których są wytwarzane oraz sztuce rzemieślniczej. Oferta lodów tradycyjnych jest dostępna tylko w sezonie, od maja do października. Oprócz lodów wytwarzają również ciasta tradycyjne oparte na własnych recepturach i surowcach naturalnych - jajach, maśle, mleku i śmietanie oraz bakaliach i owocach. Za lody waniliowe otrzymali w 2018 roku I miejsce w konkursie wojewódzkim ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz I miejsce w konkursie Mistrzowie Smaku w kategorii Lodziarnia Roku w powiecie kazimierskim, organizowanym przez Echo Dnia. 

 




upa szczawiowa z Ponidzia4. Wędliny tradycyjne

• salceson golonkowy

 

Jolanta Zapart
Krzyszkowice 74
28-500 Kazimierza Wielka
519 159 855

 

Dostępność: cały rok

 

Zakład masarski zlokalizowany jest we wsi Krzyszkowice, w odległości około 10 km od Kazimierzy Wielkiej i niecałe 50 km od Krakowa. Jest to rodzinna firma, której właściciele zajmują się wyrobem wędlin od lat 60. XX wieku. Zakład oficjalnie rozpoczął działalność w 2013 roku i bardzo szybko zyskał zaufanie klientów. W asortymencie masarni jest 12 gatunków wyrobów wędliniarskich. Tradycyjne metody produkcji oparte na dobrym surowcu, własne receptury i dobrze dobrane naturalne przyprawy oraz co najważniejsze - właściwe wędzenie w wędzarni tradycyjnej opalanej drewnem jak również w komorze wędzarniczo-parzelniczej gwarantują wyroby niskoprzetworzone o wysokiej jakości zdrowotnej. Za swój salceson golonkowy właściciele otrzymali w 2009 roku wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wprowadzili również na Listę Produktów Tradycyjnych w 2016 roku produkt pn. kiełbaśnica kazimierska, której tradycja wytwarzania wśród tutejszej lokalnej społeczności sięga ponad 25 lat.

 

 


 

Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ