1. Restauracja „Kuźnia Smaków”
• zalewajka świętokrzyska
• kaczka z jabłkami z Pacanowa
• pierogi z fasolą korczyńską
• szarlotka świętokrzyska
• kiełbasa z Pacanowa
![]() |
Mateusz Góra ul. Rynek 5 28-133 Pacanów |
![]() |
503 019 666 |
![]() |
www.kuznia-smakow.com.pl |
Dostępność: cały rok
Restauracja Kuźnia Smaków położona jest w centrum Pacanowa. Działa od 4 lat i jest rodzinną firmą. Swoją ofertę opiera na kuchni domowej i własnych wyrobach wędliniarskich, których tradycja sięga ponad 50 lat. Ich sztandarowy produkt – kiełbasa z Pacanowa wpisana została w 2013 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wieś Pacanów leży na skrzyżowaniu dróg łączących Kielce z Tarnowem oraz dawnego szlaku królewskiego wiodącego z Krakowa do Sandomierza w odległości 70km od Kielc i 25km od Buska-Zdroju. Rozsławili go w 1933 roku pisarz Kornel Makuszyński i rysownik Marian Walentynowicz w „120 przygodach Koziołka Matołka”. Dzięki słynnym komiksom oraz za sprawą Koziołka Matołka Pacanów znany jest dziś w całej Polsce i poza jej granicami. Powstało tu Europejskie Centrum Bajki, które od 2010 roku działa w nowo wybudowanym wielofunkcyjnym obiekcie przeznaczonym dla dzieci.
„Chcecie wierzyć, czy nie chcecie,
a Pacanów jest na świecie.
Piękna to osada, skromna
i dla bajki wiekopomna.
Bawił tutaj król przed laty,
świetne sobie sprawił szaty.
Zamorskie kupców towary,
roztaczały w rynku czary.
Pewna wieść go rozsławiła,
o kowalach dziarskich była,
co to kozy podkuwali,
wiecie już co było dalej?
Pacanów z Koziołka słynie
po całej polskiej krainie.
Bajki został więc stolicą,
by radować człeka lico”.
2. Restauracja, Zajazd „Mateo”
• zupa szczawiowa z Ponidzia
• kaczka stopnicka z kopytkami
• pierogi ze śliwką Damacha
• śliwka Damacha w cieście
![]() |
Barbara Kapusta ul. Dr Piotrowskiego 41 28-130 Stopnica |
![]() |
41 377 94 09 505 250 997 |
![]() |
hotel.mateo@wp.pl |
![]() |
www.hotelmateo.pl |
Restauracja „Mateo” usytuowana jest przy drodze DK 73 Kielce – Tarnów, około 15km na wschód od Buska-Zdroju w miejscowości Stopnica, malowniczym miasteczku położonym na Garbie Pińczowskim o bogatej historii sięgającej XII wieku. Atrakcje turystyczne Stopnicy to między innymi: zespół klasztorny oo. sercanów, stary cmentarz oraz zamek, w którym jest siedziba Gminnego Ośrodka Kultury.
Restauracja „ Mateo” funkcjonuje od 1991 rok, urządzona w stylu mieszanym z elementami nowoczesno-industrialnymi. Od początku swojej działalności preferuje potrawy kuchni regionalnej i lokalnej. Jej właścicielka kultywuje tradycje kulinarne, odtworzyła nasadzenia popularnej w tych okolicach Ponidzia śliwki Damacha, która uzyskała w 2005 roku I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów oraz nagrodę krajową „Perła”. W 2013 roku suszona Damacha z Ponidzia została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto przypomnieć, że śliwka ta wywodzi się od śliwy domowej i jest jedną z najpopularniejszych i najstarszych odmian śliw na Ponidziu. Suszona, dzięki swoim wyjątkowym walorom smakowym jest bardzo ceniona w kuchni tradycyjnej. Restauracja „Mateo” specjalizuje się w potrawach z dodatkiem Damachy, a jednym ze sztandarowych jej produktów są powidła, które można tu nabyć.
3. Restauracja Gościniec
• zupa gulasz jagnięcy
• kaczka pieczona z jabłkiem obłożona
• zawijaniec drożdżowy z truskawkami
![]() |
Paweł Piątek Aleja Adama Mickiewicza 18 28-100 Busko Zdrój |
![]() |
41 378 8547 603 655 059 |
![]() |
derslaw@busko.com.pl |
![]() |
www.derslaw.busko.com.pl |
Restauracja Gościniec znajduje się przy jednej z najatrakcyjniejszych arterii pieszych Buska-Zdroju, ulicy Mickiewicza - deptaku prowadzącego od Parku Zdrojowego w stronę Rynku. Zlokalizowana jest w dolnej części pensjonatu „Zamek Dersława” budowli, która powstała w 1911 roku z inicjatywy Rosjanina Wasyla Waslewicza Jakobsa – lekarza uzdrowiska Busko stylizowanej na średniowieczną, warowną twierdzę z basztą i wieżyczkami obronnymi. Obiekt z kolorową elewacją, z wizerunkiem rycerza Dersława – pierwszego właściciela Buska, który sprowadził w XII wieku do miasta zakon norbertanek, jest dziś jedną z atrakcji architektonicznych miasta. Działająca w podziemiach restauracja „Gościniec” specjalizuje się w daniach kuchni regionalnej opartej w dużej mierze na produktach lokalnych takich jak: fasola korczyńska, truskawka faworytka buska, jagnięcina, karp z Wójczy. Restauracja jest laureatem konkursów wojewódzkich na najlepszą potrawę regionalną między innymi za gęsinę, kaczkę z jabłkami, tatara z karpia.
4. Gospodarstwo Agroturystyczne „Jesionowy Dworek”
• jacentowski barszcz z kapustą
• karp królewski z Bud
• szczupak „Pomykowski” z Bud
• szarlotka świętokrzyska
![]() |
Grzegorz Wójcicki Kotki - Budy 128 28-100 Busko Zdrój |
![]() |
503 327 085 |
![]() |
jesionowydworek@gmail.com |
![]() |
www.jesionowydworek.pl |
Dostępność: cały rok
„Jesionowy Dworek” to gospodarstwo agroturystyczne położone około 11km od Buska- Zdroju specjalizujące się w hodowli ryb, głównie karpia, amura, jesiotra. Właściciele posiadają 75ha gruntów rolnych z tego 40ha stanowią stawy rybne. „Budy” to niewielki przysiółek należący do sołectwa Kotki w gminie Busko-Zdrój. Położony w obszarze o wyjątkowych walorach przyrodniczych w sąsiedztwie Szaniecko-Soleckiego Parku Krajobrazowego gdzie ponad 60% terenu to obszar Natura 2000. Właściciele gospodarstwa agroturystycznego specjalizują się w potrawach z ryb, których walory smakowe zawdzięczają tradycyjnemu karmieniu produktami naturalnymi jak: zboże i kukurydza. Posiadają znak „Jakość Tradycja” dla karpia królewskiego z Bud, który wyróżnia produkty żywnościowe wysokiej jakości. Ich karp królewski oraz szczupak Pomykowski z Bud są laureatami I nagród w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów w 2015 i 2016 roku.
5. „Farma Łukasików”
• buncok strzałkowski
![]() |
Teresa i Piotr Łukasik Strzałków 17 28-130 Stopnica |
![]() |
692 954 301 |
![]() |
mlekostrzalkow@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Farma Łukasików położona jest w centralnej części wsi Strzałków. Przez wieś przechodzi zielony szlak turystyczny z Wiślicy do Grochowisk. Miejscowość znajduje się również na odnowionej trasie Małopolskiej Drogi św. Jakuba z Sandomierza do Tyńca, która jest odzwierciedleniem dawnej średniowiecznej drogi do Santiago de Compostela. Farma Łukasików należy do jednych z większych gospodarstw mleczarskich w województwie świętokrzyskim i pierwszym, które zajęło się przetwórstwem tradycyjnym mleka. Od 2010 roku właściciele wytwarzają własne sery. Są laureatami licznych konkursów i plebiscytów, w tym nagrody wyróżnienia w kategorii produkty mleczne za buncok strzałkowski konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2014 roku. Właściciele posiadają ponad 50ha gruntów rolnych, nowoczesną oborę i halę udojową. Utrzymują 45 sztuk krów mlecznych i 20 opasów. Prowadzą sprzedaż swoich serów na miejscu w sklepiku przy gospodarstwie oraz na targowiskach lokalnych.
6. Gospodarstwo Sadownicze J@BUSKO.PL
• naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem
![]() |
Elżbieta Pytel Pęczelice 9 28-100 Busko-Zdrój |
![]() |
728 183 304 660 694 770 |
![]() |
biuro@jabusko.pl |
![]() |
www.jabusko.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo sadownicze „J@BUSKO” położone jest we wsi Pęczelice w odległości 6km od Buska-Zdroju. Wieś o bogatych tradycjach ariańskich, z tego okresu zachowały się ruiny XVI wiecznego zboru w centrum wsi oraz tradycje sadownicze, które pozostały do dziś, o czym świadczą duże obszary pól wokół wsi zajęte sadami. To położenie i sprzyjające warunki klimatyczne, a także wapienne gleby sprawiają, że owoce z tego regionu posiadają niepowtarzalny naturalny smak i aromat. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 15ha sadów owocowych głównie jabłoni, czereśni, wiśni odmiany „Łutówka”, gruszy. Od 2 lat właściciele rozpoczęli produkcję soku jabłkowego metodą tłoczenia na zimno bez klarowania i filtracji, dodatku cukru, wody czy konserwantów. Za naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem otrzymali w 2015 roku wyróżnienie w kategorii napoje regionalne w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Właściciele oferują również inne soki w tym mieszanki soku jabłkowego z aronią, czarną porzeczką czy wiśnią.
7. Gospodarstwo Rybackie „Wójcza” Sp. Z o.o.
• Karp z Wójczy
![]() |
Jurzysta Klaudiusz Biechów 80 28-133 Pacanów |
![]() |
41 376 54 01 517 828 888 |
![]() |
grwojcza@go2.pl |
![]() |
www.gosprybwojcza.winteriowo.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo rybackie „Wójcza” położone jest w pobliżu drogi DK79 Pacanów – Nowy Korczyn. Powstało w 2000 roku na bazie istniejącego gospodarstwa rybackiego skarbu państwa. Zajmuje powierzchnię około 400ha stawów. Dominującym gatunkiem w hodowli jest karp, sum, szczupak, lin, amur, sandacz. Atutem gospodarstwa poza dobrej jakości rybą są walory przyrodnicze okolicy z czystym ekologicznie środowiskiem oraz dogodny dojazd - 20km od Buska Zdroju, 60km od Tarnowa, 80km od Krakowa, Kielc i Sandomierza. Od niedawna w ofercie gospodarstwa znajduje się karp wędzony i w galarecie z własnej przetwórni. Karp z Wójczy w 2011 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Gospodarstwo rybackie leży we wsi Biechów. Dokumenty historyczne potwierdzają, iż w XII wieku prowadzono tutaj hodowlę ryb w tym karpia. Powstał „klucz wójczański”, do którego należały dobra: Oblekoń Wielki, Biechów, Wola Biechowska, Wójcza, Wójeczka, Piestrzec i Chrzanów. Tereny te były w posiadaniu Szaniawskich, Popielów i Radziwiłłów. Książę Maciej Radziwiłł udokumentował na tych terenach prowadzenie stawów i hodowlę ryb, w tym karpia. Atrakcją turystyczną wsi jest kościół drewniany, którego powstanie datuje się na 1315 rok. Wielokrotnie odnawiany i przebudowywany, największa przeprowadzona została w latach 1878-1881 i po pożodze wojennej w 1950 roku.
8. Olejarnia Zagłoby
• olej rydzowy
|
Roszkowski Mariusz Mikułowice 336 28-100 Busko-Zdrój |
![]() |
![]() |
791 632 390 |
|
![]() |
olejarniazagloby@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Olejarnia Zagłoby zlokalizowana jest we wsi Mikułowice leżącej dwa kilometry na północ od centrum Buska-Zdroju. Właściciel posiada 3,5ha ziemi, na której uprawia rośliny oleiste. W 2016 roku założył olejarnię, którą nazwał rodzinną manufakturą. Znajduje się tu niewielka linia produkcyjna do tłoczenia oleju, a także druga – zabytkowa, w skład której wchodzi unikatowa prasa tłokowa licząca około 150 lat, którą wykorzystuje do celów pokazowych i edukacyjnych. Olej rydzowy z Mikułowic otrzymał w 2017 roku I nagrodę w kategorii produkty zbożowe w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Pozyskuje się go z lnicznika siewnego, nazywanego także lnianką, rośliny z rodziny kapustowatych, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Obecnie dzięki działalności człowieka lnianka jest szeroko rozprzestrzeniona w całej Europie oraz na znacznych obszarach Azji aż po Japonię. Znane powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, wcale nie dotyczy popularnego grzyba, a właśnie lnianki, zwanej po staropolsku „rydzem”, „rydzykiem” czy „ryżykiem”. Nazwa ta odnosi się do koloru ziaren, z których pozyskuje się olej, a które barwą przypominają rydza. Lnianka to roślina o wielu zaletach zdrowotnych, dla których nie bez znaczenia są jej zalety uprawowe takie jak: mrozoodporność, brak poważniejszych chorób i szkodników, wczesny zbiór, praktycznie nie wymaga stosowania środków ochrony chemicznej.
Projekt opracowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: