Kuchnia regionalna
Potrawy tradycyjne i lokalne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.
Zupy
Dania główne
Ciasta i desery
Przystawki
Produkty tradycyjne
Wyroby wytwarzane według tradycyjnych receptur, na małą skalę, charakteryzujące się wysoką jakością, naturalnym składem, bez sztucznych dodatków.
Wszystkie do nabycia w miejscu wytwarzania.
Pieczywo
Sery, twarogi...
Wędliny
Ryby
Miody
Kasze
Przetwory owocowe i warzywne
Wyroby cukiernicze
Lody
Wina
Inne
- Jarmark wielkanocny - Szewno ( gmina Bodzechów) - marzec/kwiecień
- Dni Ostrowca Świętokrzyskiego - maj
- Wianki świętojańskie -Wólka Bodzechowska - czerwiec
- Noc Świętojańska – Ostrowiec Św. - czerwiec
- Letnie spotkania z folklorem - Wólka Bodzechowska - lipiec
- Krzemionkowskie Spotkania z Epoką Kamienia – Krzemionki Opatowskie - lipiec
- Ostrowieckie spotkania turystyczne - wrzesień
- Świętokrzyski Piknik Jurajski - Bałtów - wrzesień
- Wojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni - Samborzec - maj
- Czas Dobrego Sera – Sandomierz - organizator Slow Ford Polska
- Rynek Starego Miasta - czerwiec
- Wianki - Noc Świętojańska - czerwiec
- Dni Sandomierza - czerwiec
- Jarmark Jagielloński i Turniej Rycerski - lipiec
- Wojewódzkie Święto Pomidora - Dwikozy - lipiec
- Festiwal Muzyka w Sandomierzu - edycja letnia - sierpień
- Europejskie Święto Jabłka - Jabłkobranie - Obrazów - wrzesień
- Święto Młodego Wina – Sandomierz - listopad
Tag: