Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Co nas wyróżnia!

 

 

Kuchnia regionalna

Potrawy tradycyjne i lokalne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.



Zupy

  1. 1.   barszcz biały wąchocki
    2.    barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
    3.    barszcz czerwony z uszkami
    4.    jacentowski barszcz z kapustą
    5.    kapuśniak z kaszą gryczaną
    6.    kwaśnica sandomierska
    7.    rosół z domowym makaronem
    8.    rozgrzewający krem dyniowy z chipsem z boczku i pestkami dyni
    9.    zalewajka świętokrzyska
    10.    zarzucajka
    11.    zupa owocowa Garus
    12.    zupa szczawiowa z Ponidzia
    13.    żurek z jajkiem



Dania główne

  1. 1.    byki daleszyckie
    2.    drągoły
    3.    generałowa pod pierzynką
    4.    gęś gospodyni
    5.    gęś kielecka z fasolą korczyńską
    6.    gołąbek z kaszą pęczak
    7.    goły świętokrzyskie z okrasą
    8.    grycoki
    9.    inkusiowe byki
    10.    kaczka stopnicka z kopytkami
    11.    kaczka z jabłkami z Pacanowa
    12.    kluska miedzianogórska
    13.    kluski babci Stasi
    14.    kotlety baranie z sosem cebulowym
    15.    kurcze pieczone z jabłkiem
    16.    paluchy z jagodami
    17.    parzybroda chłopska
    18.    pierogi babci Jadzi
    19.    pierogi z fasolą korczyńską
    20.    pierogi z grzybami leśnymi i kapustą
    21.    pierogi z kapustą i mięsem
    22.    pierogi ze śliwką Damacha
    23.    pierś z kaczki w salsie warzywnej
    24.    placki ziemniaczane z żołądkami gęsimi
    25.    polędwiczki świąteczne Prokopa
    26.    prazoki ze smażonką
    27.    pstrąg smażony z Wilkowa
    28.    sakwa gajowego
    29.    zraz staropolski
    30.    żołądki rakowskie




Ciasta i desery

  1. 1.    baniocek
    2.    bułeczki drożdżowe
    3.    ciasto drożdżowe z gruszkami babci Lodzi
    4.    jabłka zapiekane z kruszonką
    5.    jabłko w miodzie
    6.    piernik z żytniej mąki
    7.    placek drożdżowy z żurawiną
    8.    racuchy drożdżowe z jabłkiem
    9.    szarlotka świętokrzyska
    10.    śliwka Damacha w cieście




Przystawki

  1. 1.    Aleksander z patelni – lokalny ser smażony na maśle ze śliwką i tymiankiem
    2.    śledzie z borowikami



 

 


Produkty tradycyjne


Wyroby wytwarzane według tradycyjnych receptur, na małą skalę, charakteryzujące się wysoką jakością, naturalnym składem, bez sztucznych dodatków. 

Wszystkie do nabycia w miejscu wytwarzania.



Pieczywo

  1. 1.    bułka dziabana z Wąchocka
    2.    chałka zdobna
    3.    chleb bodzentyński                          
    4.    chleb iwański
    5.    chleb Kunowiaczek
    6.    chleb kielecki pszenno-żytni
    7.    chleb mąchocki
    8.    chleb na maślance z Lipnika
    9.    chleb wąchocki
    10.    chleb wiejski
    11.    chleb żytni kielecki
    12.    chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios



Sery, twarogi...

  1. 1.    buncok strzałkowski
    2.    kozie Bobki
    3.    ser gospodarski
    4.    ser podpuszczkowy z Pakuł
    5.    ser podpuszczkowy w oleju rzepakowym z przyprawami
    6.    ser sandomierski „Krzemień Pasiasty”
    7.    ser sandomierski „Panicz”
    8.    ser sandomierski „Zawisza Czarny”
    9.    ser twarogowy półtłusty
    10.    ser kozio owczy ze Świątnik za górką
    11.    ser pokrzywowy
    12.    świeżak z czosnkiem niedźwiedzim
    13.    twaróg kozi
    14.    złocki ser kozi



Wędliny

  1. 1.    boczek nadziewany z polędwiczką i farszem
    2.    kaszanka radoszycka
    3.    kaszanka z Klonowa
    4.    kiełbasa bęczkowska
    5.    kiełbasa klonowska hycowana
    6.    kiełbasa łosieńska
    7.    kiełbasa radoszycka
    8.    kiełbasa swojska opatowska
    9.    kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów
    10.    kiełbasa swojska z Okoła
    11.    kiełbasa swojska z Wąchocka hycowana
    12.    kiełbasa wiejska od Bonarka
    13.    kiełbasa wiejska pieczona
    14.    kiełbasa wiejska z Nowej Wsi
    15.    kiełbasa z Pacanowa
    16.    kiełbaśnica kazimierska
    17.    pasztetowa radoszycka
    18.    polędwica tradycyjna z Wąchocka
    19.    salceson bęczkowski
    20.    salceson cwaniak
    21.    salceson golonkowy
    22.    salceson ozorkowy wiejski
    23.    salceson z Klonowa
    24.    salceson z Okoła
    25.    słoik kiełbasiany
    26.    staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa
    27.    szynka Dyszka
    28.    szynka sznurowana z Wąchocka
    29.    szynka z Klonowa



Ryby

  1. 1.    karp królewski z Bud
    2.    szczupak „Pomykowski” z Bud
    3.    karp z Wójczy
    4.    karp rytwiański



Miody

  1. 1.    kazimierski miód akacjowy
    2.    miód akacjowy
    3.    miód gryczany
    4.    miód lipowy
    5.    miód kremowany z jagodą kamczacką
    6.    miód mniszkowy
    7.    miód nektarowo-spadziowy
    8.    miód nektarowy wielokwiatowy z Gór Świętokrzyskich
    9.    miód „Pola-niecki Wielokwiat”
    10.    miód rzepakowy
    11.    miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
    12.    miód wielokwiatowy łąkowy
    13.    miód wielokwiatowy z Mirca



Kasze

  1. 1.    kasza gryczana palona z Antoniowa



Przetwory owocowe i warzywne

  1. 1.    dżem z borówki od Płusów
    2.    dżem z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru
    3.    ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
    4.    ketchup szydłowski śliwkowy
    5.    naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem
    6.    nieprowickie ogórki
    7.    powidła szydłowskie tradycyjne
    8.    przetwory z moreli
    9.    rabarbar z miodem
    10.    sok jabłkowy z Bielin
    11.    tradycyjny dżem z borówki



Wyroby cukiernicze

  1. 1.    baniocek
    2.    bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej
    3.    opatowska krówka mleczna
    4.    pączek opatowski
    5.    tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
    6.    wafle do lodów z Pomykowa
    7.    tort wielosmakowy z Górna



Lody

  1. 1.    lody truskawkowo-śmietankowe od Trepki
    2.    lody waniliowe z Bejsc



Wina

  1. 1.    wino białe półsłodkie Seyval
    2.    wino białe Solaris
    3.    wino białe półwytrawne Cuvee
    4.    wino gronowe „Sandomirius”
    5.    wino gronowe białe Inventa
    6.    wino gronowe białe półsłodkie Girassol
    7.    wino gronowe Sibemus
    8.    wino gronowe półsłodkie białe Silvio
    9.    wino Froge
    10.    wino Solwiis
    11.    sandomierskie wino gronowe Mr. Helidor


Piwa

  1. 1.    marcowe piwo „Pan Paweł”
    2.    India Pale Ale Piwo „Czas”



Inne

  1. 1.    chrzan świętokrzyski
    2.    warzywa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego m.in. dynia, marchew, burak ćwikłowy
    3.    jabłka sandomierskie
    4.    kawa z topinamburu
    5.    morela sandomierska zaleszczycka
    6.    nalewka szydłowska – śliwka wędzona
    7.    ocet śliwkowy
    8.    olej rydzowy
    9.    olej zimnotłoczony z ostropestu plamistego
    10.    pasta z wędzonego jesiotra
    11.    pasterniocek
    12.    pączki ziemniaczane
    13.    pierzga pszczela w miodzie akacjowym
    14.    szydłowianka śliwka w czekoladzie
    15.    śliwka szydłowska suszona podwędzana
    16.    topinambur świeży (bulwa skarżyska)
    17.    wiejski smalec z żurawiną
    18.    zakwas na barszcz

 

Kalendarz imprez

 



  •                 

                     - Jarmark Świętokrzyski na Świętym Krzyżu - maj
                     - Święto Kielc - Kielce - czerwiec

                     - Świętokrzyski  Jarmark Agroturystyczny - Park Etnograficzny w Tokarni - czerwiec
                     - Dzień Świętokrzyskiej Truskawki - Bieliny - czerwiec
                     - Dymarki Świętokrzyskie - Nowa Słupia - sierpień
                     - Święto Świętokrzyskiej Zalewajki - Bieliny - sierpień
                     - Święto pieroga w Bobrzy  (gmina Miedziana Góra) - sierpień
                     - Urodziny Dębu „Bartek" - Zagnańsk - wrzesień
                     - Święto pieroga w Krajnie  (gmina Górno) - wrzesień
                     - W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli  - Dębno k. Rakowa - wrzesień
                     - Jarmark Koński i Festiwal Pierogowy - Chmielnik - wrzesień

 

 

                      - Święto kwitnącej wiśni w Nowym ( gmina Ożarów/ rejon uprawy wiśni nadwiślanki

                     która posiada oznaczenie UE Chroniona Nazwa Pochodzenia) - koniec  kwietnia
                   - Jarmark opatowski – Opatów ( trzydniowa impreza) - na przełomie maja/czerwca
                   - Noc w Krzyżtoporze  - Ujazd (gmina Iwaniska) - czerwiec
                   - Krzyżtoporski  Jarmark Rzemiosł Dawnych - Ujazd - lipiec
                   - Podróż do przeszłości na zamku Krzyżtopór - sierpień
                   - Święto krówki opatowskiej - Opatów - ostatnia niedziela sierpnia

 

                  - Dni Ostrowca Świętokrzyskiego - maj
                  - Wianki świętojańskie - gmina Bodzechów - czerwiec

                  - Noc Świętojańska – Ostrowiec Św. - czerwiec
                  -
Letnie spotkania z folklorem - Wólka Bodzechowska - lipiec
                  -
Krzemionkowskie Spotkania z Epoką Kamienia – Krzemionki Opatowskie - lipiec
                  - Świętokrzyskie Święto Pszczoły - Bałtów - sierpień


 



                  - Wojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni -  Samborzec - maj                 
                  - Rynek Starego Miasta - czerwiec
                  -
Wianki - Noc Świętojańska - czerwiec
                  -
Dni Sandomierza - czerwiec
                  -
Jarmark Jagielloński i Turniej Rycerski - lipiec
                  -
Wojewódzkie Święto Pomidora - Dwikozy - lipiec
                  -
Festiwal Muzyka w Sandomierzu - edycja letnia - sierpień
                  -
Europejskie Święto Jabłka  - Jabłkobranie - Obrazów - wrzesień
                  -
Święto Młodego Wina – Sandomierz - listopad

 

Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ