9 kwietnia br. w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowany przez ŚODR Modliszewice. Jest on komponentem programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, którego realizatorem jest Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy.
Konferencja Świętokrzyska Kuźnia Smaków miała pokazać, jak Szwajcarsko-Polski Program Współpracy poprzez program „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” zmienił województwo świętokrzyskie, o czym w swoim wystąpieniu przekonywał dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Sławomir Neugebauer otwierając konferencję i Roland Pyton – dyrektor Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy przy Ambasadzie Szwajcarskiej w Warszawie, a także Anna Frańczak – Kierownik programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”. „Zachęcamy mieszkańców do rozwijania takiej aktywności gospodarczej oraz społecznej, która upowszechnia i popularyzuje walory regionu Gór Świętokrzyskich…” podkreślała w wystąpieniu pani Frańczak. To dzięki między innymi przyznanym dotacjom z programu na kwotę prawie 9 mln zł zostało uruchomionych w regionie 49 działalności gospodarczych, a 59 już działających przedsiębiorców uzyskało wsparcie na rozwój własnych mikro i małych przedsiębiorstw. Dofinansowanych zostało również prawie 50 projektów realizowanych przez organizacje pozarządowe na rzecz społeczności lokalnej, w tym działań z obszaru turystyki wiejskiej. Program będzie realizowany do końca 2016 roku i w planie, jak podkreślała pani Anna Frańczak, będą kolejne dotacje dla przedsiębiorców, które zostaną uruchomione jeszcze w 2015 roku – w tym powstaną dwa inkubatory przetwórcze.
Dominującym jednak tematem konferencji była turystyka kulinarna i jej produkty. Czym jest turystyka kulinarna? O ty mówili między innymi zaproszeni eksperci. Zgodnie z definicją turystyka kulinarna to podróżowanie pod kątem poznawania dań i produktów kulinarnych danego regionu, ale może być również połączona ze zwiedzaniem, poznawaniem kultury i przyrody. Natomiast definicja z angielskiej Wikipedii mówi: Culinary tourism lub food tourism – to podróżowanie w celu próbowania (doświadczania) jedzenia danego kraju bądź regionu. Pani Anna Perrot – ekspert ze Szwajcarii oraz dr Piotr Geise ze Stowarzyszenia Konferencje i Kongresy w Polsce wskazywali na europejskie produkty turystyki kulinarnej, które przyciągają turystów. Pani Perrot zaprezentowała cztery szlaki kulinarne w Szwajcarii oparte na produktach lokalnych, mówiła o ludziach, którzy tworzą ten produkt i ich determinacji w tym co robią.
Tematyka konferencji miała jej uczestnikom wskazać potrzebę rozwijania turystyki kulinarnej opartej na kuchni regionalnej i produktach lokalnych, czego przykładem może być „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Teresa Wąsik – koordynator projektu ŚKS w swojej prezentacji omówiła działania, które pozwoliły na wypracowanie podstawowego celu jaki założono w projekcie tj. stworzenie produktu turystycznego pn. szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków (ŚKS), opartego na dziedzictwie kulinarnym regionu Gór Świętokrzyskich. Przedstawiła również mechanizmy jego wypracowania oraz plany na przyszłość. Projekt kończy się już w czerwcu 2015 roku i wszystkie działania związane z funkcjonowaniem szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków muszą zostać dopracowane i zamknięte (strona internetowa, mapa szlaku, oznakowanie).
Uzupełnieniem tej prezentacji, zgodnie z założeniem projektu, było przedstawienie uczestnikom konferencji oferty kulinarnej szlaku ŚKS, która została przygotowana na zakończenie konferencji przez jedną z restauracji znajdującej się na szlaku. Dyrektor ŚODR Modliszewice Jarosław Mostowski, który moderował konferencję na jej zakończenie podkreślił, jak ważna jest umiejętność współpracy gestorów turystyki i ciągła praca nad doskonaleniem oferty. Podziękował za duże zainteresowanie tematyką konferencji, o czym świadczyła obecność na sali ponad 350 osób oraz zaprosił wszystkich na degustację do foyer Centrum Kongresowego Targów Kielce. Uczestnicy mieli okazję poznać smaki wybranych produktów tradycyjnych oraz potraw regionalnych będących w ofercie 34 podmiotów znajdujących się na szlaku ŚKS.
W menu konferencyjnym oferty szlaku znalazły się:
Uzupełnieniem tej oferty była prezentacja produktów tradycyjnych wytwarzanych przez podmioty znajdujące się na szlaku tj. gospodarstwa winiarskie spod Sandomierza („Winnica Sandomierska” z Gór Wysokich i „Winnica nad jarem” ze Złotej) – przedstawiły ofertę win lokalnych, gospodarstwo ogrodnicze „Szymanówka” z Pawłowa k/ Samborca – jabłka sandomierskie z szarlotką sandomierską oraz morelę sandomierską zaleszczycką (jako smakowite powidła) podaną na waflu, spółdzielnie mleczarskie z Chmielnika – masło chmielnickie i twarogi z Opatowa, krówkę opatowską, wędliny tradycyjne z przetwórni „U Bogusia” z Łosienia oraz Piekarnia Siwek z Zawichostu – szczodroki, a „Pasieka wędrowna” z Łążka k/ Łoniowa – miody sandomierskie.
Wszystkim wystawcom, a przede wszystkim restauracji „Stodółka” składamy serdeczne podziękowanie za sprostanie zadaniu i profesjonalne przygotowanie degustacji dla uczestników konferencji.
Galeria:
Tag: