30 września br. podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu odbył się Wielki Finał ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” oraz wręczenie prestiżowej nagrody Perła 2018 - przyznawanej za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Laureatem nagrody Perła 2018 został m.in. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek z Wiązownicy Dużej w powiecie staszowskim za Kiełbasę wiejska od Bonarka.
Pan Jan Zwoliński wiceprezes Zarząd Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego tak skomentował ten produkt podczas Gali Finałowej:
”(...) o tej kiełbasie mógłbym mówić długo, również Pani prezes Izabella Byszewska… Największą tajemnicą dobrej kiełbasy jest nie tylko dobry surowiec, choć on jest bardzo ważny, ale wtedy kiedy kiełbasa się osadza, farsz się osadzi i wtedy, kiedy on jest złożony smakowo, i przeznaczony do wędzenia… - taką właśnie kiełbasę wytwarzają Państwo Bonarkowie....”
Gratulujemy zdobytej nagrody, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów na rynku żywności tradycyjnej. Wszystkich Państwa zachęcamy do degustowania i kupowania tego typu produktów, ponieważ są one zdrowe i wyjątkowe pod każdym względem.
Justyna Żak-Wójcik
Tag: