Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Nabór podmiotów na szlak kulinarny i nadanie marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®

 

Zapraszamy podmioty z powiatu skarżyskiego, koneckiego, włoszczowskiego, jędrzejowskiego i kazimierskiego wytwarzające tradycyjne produkty żywnościowe oraz podmioty posiadające w swojej ofercie potrawy kuchni regionalnej lub zainteresowane wprowadzeniem takiej oferty do uczestnictwa w szlaku kulinarnym i nadania certyfikatu marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®. Działanie realizowane jest przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu pn. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków-lokalna marka”. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2018-2019.

Nabór trwa do 17 sierpnia 2018 r.

Zapraszamy rolników prowadzących przetwórstwo oraz drobnych rzemieślników wytwarzających i sprzedających wyroby tradycyjne, które są znane i posiadają odpowiednią renomę na rynku lokalnym, są laureatami konkursów wojewódzkich, krajowych lub branżowych na najlepszy produkt tradycyjny, regionalny, lub są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Zapraszamy restauracje i gospodarstwa agroturystyczne posiadające w swojej ofercie potrawy kuchni lokalnej lub regionalnej lub zainteresowane wprowadzeniem takiej oferty do uczestnictwa w szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Szlak powstał w 2015 roku, jest produktem turystycznym, który wskazuje miejsca serwowania kuchni regionalnej oraz wytwarzania i sprzedaży żywności tradycyjnej, której jakość, smak, dobra renoma i cechy wynikają ze specyfiki produktu i związku z regionem. Celem funkcjonowania szlaku jest promocja tradycyjnych wyrobów i przetworów żywnościowych, dań i potraw regionalnych związanych z dziedzictwem kulinarnym regionu świętokrzyskiego, wzmocnienie tożsamości regionalnej, stymulowanie ruchu turystycznego poprzez rozwój atrakcyjności kulinarnej regionu, wsparcie rozwoju sieci sprzedaży żywności tradycyjnej.

Warunkiem wpisania na szlak jest poddanie się certyfikacji, którą przeprowadzi niezależny Zespół certyfikujący. Podmioty które otrzymają rekomendację Zespołu oraz Certyfikat ŚKS otrzymają również prawo posługiwania się nazwą i znakiem marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków®.

Zainteresowanych prosimy o zapoznanie się z Regulaminem Certyfikacji oraz przesłanie formularza zgłoszenia z załącznikami pocztą tradycyjną na adres: ŚODR Modliszewice,
ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie z dopiskiem - szlak ŚKS lub drogą elektroniczną (skan dokumentów) na adres mailowy: gwia@sodr.pl

Liczba podmiotów do uczestnictwa w operacji jest ograniczona.

Pełna informacja dotycząca naboru podmiotów na szlak kulinarny ŚKS dostępna w ŚODR Modliszewice, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt:

ŚODR Modliszewice - Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich

Teresa Wąsik, tel. 41 372 22 84 do 86  lub 507 111 245;
Anna Michalska, tel. 41 372 22 84 do 86  lub 507 111 235;

oraz doradcy ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich
w Powiatowych Zespołach Doradztwa Rolniczego ŚODR:

PZDR Skarżysko Kamienna - Jolanta Krupa, tel. 41 252 33 66;
PZDR Włoszczowa - Katarzyna Dominik, tel. 41 394 36 76;
PZDR Jędrzejów - Jadwiga Błasiak, tel. 41 386 12 73;
PZDR Kazimierza Wielka - Marta Borek, tel. 41 352 22 07.

 

Pliki do pobrania:

Regulamin certyfikacji Świętokrzyskiej Kuźni Smaków 2018 (doc)

Zgłoszenie podmiotu do certyfikacji Świętokrzyska Kuźnia Smaków 2018 (doc)

Tag:

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

 

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ