Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Seminarium wyjazdowe nt.: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu”

 Świętokrzyska Kuźnia Smaków
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach  zaprasza do udziału w seminarium wyjazdowym nt.: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu”  organizowanym  w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
Seminarium odbędzie się  w dniach   7 -  9 czerwca 2016 r. a docelowym miejscem wyjazdu jest obszar działania Lokalnej Grupy Działania „Zielony Pierścień” - województwo lubelskie.

Czytaj więcej...

Świętokrzyska Kuźnia Smaków na VIII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016 w Kielcach

Świętokrzyska Kuźnia Smaków na VIII Międzynarodowych Targach Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL 2016 w Kielcach


Od 8 do 10 kwietnia br. szlak kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków koordynowany przez ŚODR Modliszewie po raz pierwszy promował swoją ofertę na targach turystyki wiejskiej AGROTRAVEL na wspólnym stoisku beneficjentów programu Góry Świętokrzyskie Nasza Przyszłością zorganizowanym przez Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.

Czytaj więcej...

Regionalne specjalności na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

Regionalne specjalności na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia -  Świętokrzyska Kuźnia Smaków

 

Regionalne specjalności na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia
polecane Państwu przez restauracje
ze szlaku kulinarnego
Świętokrzyska Kuźnia Smaków.



Czytaj więcej...

Przedstawiciele szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków z wizytą w Szwajcarii

Uczestnicy programu "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością" z wizytą w Szwajcarii

W dniach 19-26 września 2015 r. przedstawiciele szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków  uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Szwajcarii, zorganizowanym przez  Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu dla beneficjentów programu „Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością”. Wyjazd miał charakter edukacyjny a  jego celem było poszerzenie wiedzy z zakresu turystyki kulinarnej, komercjalizacji i promocji produktów regionalnych na przykładzie  regionów: Valais, Friborg i Vaud w południowo – zachodniej części Szwajcarii.

Czytaj więcej...

XVI Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne

Uczestnicy sympozjum przed karczmą Izba Dobrego Smaku w Hucie Szkalej z Wójtem UG Bieliny Sławomirem Kopaczem

W dniach od 15 do 18 września 2015 r. województwo świętokrzyskie było gospodarzem XVI Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego pn. „Innowacyjność w turystyce wiejskiej
a nowe możliwości zatrudnienia na obszarach wiejskich”
, któremu patronował  Marszałek   Województwa Świętokrzyskiego. Sympozjum organizowane jest co dwa lata w różnych regionach kraju przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie przy współpracy partnerów. Miejscem tegorocznego sympozjum był Hotel „ Cztery Wiatry” w Korytnicy nad zalewem Chańcza w gminie Szydłów.

Czytaj więcej...

II Wyjazd studyjny do Szwajcarii

 Świętokrzyska Kuźnia SmakówWyjazd studyjny do Szwajcarii 19 – 26 września 2015 – informacja dla uczestników szlaku ŚKS.

Zachęcam podmioty należące do szlaku ŚKS do zapoznania się z ogłoszeniem zamieszczonym przez Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu, realizatora programu szwajcarskiego Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością, o naborze na wyjazd do Szwajcarii.


Czytaj więcej...

Ciekawa inicjatywa Regionalnej Organizacji Turystycznej w Łodzi

Regionalna Organizacja Turystyczna w ŁodziWarto tam być! – w celu poszerzenia wiedzy z zakresu turystyki kulinarnej.

Zachęcamy członków szlaku ŚKS  do zainteresowania się organizowaną  przez  ROT - Regionalna Organizacja Turystyczna w Łodzi w dniach 4-5 listopada 2015 r. ogólnopolską konferencją  pt. "Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu". 

Czytaj więcej...

Szlak kulinarny „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” oznakowany

Konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”Zakończony został ostatni etap zadania pn. „Wytyczenie szlaku” realizowanego w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Podmioty, które otrzymały certyfikat zostały oznakowane oraz poddane ocenie pod względem spełniania wymagań zawartych w umowie certyfikacyjnej.
Oznakowanie podmiotów szlaku odbyło się w dniach od 24 do 26 czerwca 2015 roku. Wszystkie 34 miejsca, w tym 9 restauracji, 4 gospodarstwa agroturystyczne oferujące potrawy kuchni regionalnej i lokalnej oraz 21 producentów i przetwórców produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, znajdujące się w powiatach:

Czytaj więcej...