Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

 Świętokrzyska Kuźnia SmakówWyjazd studyjny do Szwajcarii 19 – 26 września 2015 – informacja dla uczestników szlaku ŚKS.

Zachęcam podmioty należące do szlaku ŚKS do zapoznania się z ogłoszeniem zamieszczonym przez Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu, realizatora programu szwajcarskiego Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością, o naborze na wyjazd do Szwajcarii.


Regionalna Organizacja Turystyczna w ŁodziWarto tam być! – w celu poszerzenia wiedzy z zakresu turystyki kulinarnej.

Zachęcamy członków szlaku ŚKS  do zainteresowania się organizowaną  przez  ROT - Regionalna Organizacja Turystyczna w Łodzi w dniach 4-5 listopada 2015 r. ogólnopolską konferencją  pt. "Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu". 

Konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”Zakończony został ostatni etap zadania pn. „Wytyczenie szlaku” realizowanego w ramach projektu „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Podmioty, które otrzymały certyfikat zostały oznakowane oraz poddane ocenie pod względem spełniania wymagań zawartych w umowie certyfikacyjnej.
Oznakowanie podmiotów szlaku odbyło się w dniach od 24 do 26 czerwca 2015 roku. Wszystkie 34 miejsca, w tym 9 restauracji, 4 gospodarstwa agroturystyczne oferujące potrawy kuchni regionalnej i lokalnej oraz 21 producentów i przetwórców produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych, znajdujące się w powiatach:

Tablica „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego informuje, że w związku z realizacją kolejnego etapu zadania pn. "Wytyczenie szlaku" realizowanego w ramach projektu "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", w dniach od 24 do 26 czerwca 2015 roku przeprowadzone zostanie oznakowanie podmiotów na szlaku "Świętokrzyska Kuźnia Smaków". Szczegółowy harmonogram oznakowania poszczególnych podmiotów znajduje się do pobrania poniżej.

Do pobrania:
Szczegółowy harmonogram oznakowania podmiotów na szlaku ŚKS

Kontakt:
Teresa Wąsik - tel.: 41 372 22 84 do 86, kom. 507 111 245
Anna Michalska - tel.: 41 372 22 84 do 86

Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach składa podziękowania wszystkim uczestnikom konkursu „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”. Zgodnie z regulaminem nagrodą za udział w konkursie jest wydana w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków książka kulinarna pt. „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”.

Książki dla uczestników konkursu zostały przekazane do Powiatowych Zespołów Doradczych ŚODR. Można je odebrać osobiście w biurach PZD od 19 grudnia br. lub za pośrednictwem specjalistek ds. przedsiębiorczości wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki:



28 stycznia br. w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim odbyło się spotkanie poświęcone organizacji szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", który jest jednym z zadań realizowanego przez ŚODR projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele rekomendowanych do szlaku podmiotów, tj. restauracji i gospodarstw agroturystycznych oferujących kuchnię regionalną, gospodarstw rolnych, pszczelarskich i przetwórców oferujących uznane produkty tradycyjne oraz zaproszeni goście, m.in. Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”9 kwietnia br. w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” realizowany przez ŚODR Modliszewice. Jest on komponentem programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, którego realizatorem jest Ośrodek Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy.


 Świętokrzyska Kuźnia Smaków

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza na konferencję podsumowującą projekt Świętokrzyska Kuźnia Smaków realizowany w latach 2013-2015 w ramach programu "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością", współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Konferencja odbędzie się w dniu 9 kwietnia 2015 roku w godzinach od 9.45 do 13.00 w Centrum Kongresowym Targów Kielce S.A. (ul. Zakładowa 1).