Od 9 do 12 lipca 2013 r. zostały przeprowadzone cztery konferencje w powiatach: sandomierskim, opatowskim, ostrowieckim i kieleckim, na terenie, których realizowany jest projekt. Udział w nich wzięło ponad 180 osób reprezentujących m.in. jednostki samorządu terytorialnego, stowarzyszenia, lokalne grupy działania oraz lokalni liderzy.
Podczas konferencji przedstawiono założenia projektu "Świętokrzyska Kuźnia Smaków" oraz programu "Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością". Istotnym elementem konferencji były wykłady ekspertów: Marka Gąsiorowskiego z Slow Food i Janusza Suszyny z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Sandomierzu, którzy wskazywali na istotną rolę produktów tradycyjnych w promocji i rozwoju regionu. Doskonałym tego przykładem była prezentacja walorów wiśni nadwiślanki jako jednego z trzech produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego posiadających chronione oznaczenie Unii Europejskiej.
Fotoreportaż z konferencji:
9 lipca 2013 r. – powiat sandomierski, Pensjonat „Wojtasówka” w Obrazowie
{gallery}Kuznia_Smakow_2013/Sandomierz{/gallery}
10 lipca 2013 r. – powiat opatowski, Hotel „Magnat” w Jacentowie
{gallery}Kuznia_Smakow_2013/Opatow{/gallery}
11 lipca 2013 r. – powiat ostrowiecki, Zajazd „Pod Jarem” w Bałtowie
{gallery}Kuznia_Smakow_2013/Ostrowiec{/gallery}
12 lipca 2013 r. – powiat kielecki, Hotel „Miedziana Góra” w Ćmińsku
{gallery}Kuznia_Smakow_2013/Kielce{/gallery}