Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach składa podziękowania wszystkim, którzy zechcieli wziąć udział w konkursie pn. „Najlepszy przepis na potrawę tradycyjną z regionu Gór Świętokrzyskich”, ogłoszonym na potrzeby projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków (ŚKS), realizowanego w powiatach: kieleckim, ostrowieckim, opatowskim, sandomierskim. Dzięki konkursowi do biura projektu wpłynęły 134 przepisy. Powołana na tę okoliczność Komisja w składzie: etnograf, etnolog, redaktor naczelny Aktualności Rolniczych dokonała oceny merytorycznej przepisów. Te najwyżej ocenione (około 90) zostaną wybrane do książki – ŚKS zbiór potraw tradycyjnych z Regionu Gór Świętokrzyskich (tytuł roboczy). Wydanie publikacji zaplanowane jest na drugą dekadę grudnia 2014 r.


Zgodnie z Regulaminem Konkursu nagrodą za uczestnictwo będzie zamieszczenie autorów wybranych przepisów w wydawnictwie oraz wydana książka.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pań z Kół Gospodyń Wiejskich oraz koleżanek z Powiatowych Zespołów Doradczych ŚODR, bez których ta publikacja nie mogłaby powstać, za chęć podzielenia się rodzinnymi przepisami i tradycjami oraz za wkład pracy włożony przy zbieraniu i opracowywaniu przepisów. Dziękujemy również restauratorom, szefom kuchni oraz wszystkim autorom przepisów, którzy dołożyli swoją cegiełkę do publikacji.

Mamy nadzieję, że planowane wydawnictwo przyczyni się do upowszechnienia naszego regionalnego dziedzictwa kulinarnego w ofercie żywieniowej gospodarstw agroturystycznych i restauracji regionu Gór Świętokrzyskich i nie tylko, a konsumentom da wiedzę i możliwość doświadczania lokalnych smaków na szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaków.

Teresa Wąsik
Koordynator projektu
 
 
Do pobrania:
Wykaz zakwalifikowanych potraw

Tag: