Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Uroczyste wręczenie certyfikatów przystąpienia do Szlaku "Świętokrzyska Kuźnia Smaku"

28 stycznia br. w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim odbyło się spotkanie poświęcone organizacji szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", który jest jednym z zadań realizowanego przez ŚODR projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele rekomendowanych do szlaku podmiotów, tj. restauracji i gospodarstw agroturystycznych oferujących kuchnię regionalną, gospodarstw rolnych, pszczelarskich i przetwórców oferujących uznane produkty tradycyjne oraz zaproszeni goście, m.in. Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.

Uczestników spotkania przywitała Agnieszka Dworak menager restauracji oraz Wit Hamera przewodnik, który przybliżył historię dworu obronnego w Podzamczu Chęcińskiem. Po zwiedzeniu odrestaurowanego dziś zespołu pałacowo-parkowego odbyła się na jednej z sal konferencyjnych obiektu część oficjalna spotkania, którą otworzył Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Następnie został przeprowadzony wykład o szlaku kulinarnym ŚKS przez koordynatora projektu Teresę Wąsik. Po części oficjalnej nastąpiło wręczenie Certyfikatów przez dyrektora Sławomira Neugebauera i dyrektora ŚODR Jarosława Mostowskiego. Wszyscy uczestnicy otrzymali również wydaną w ramach projektu książkę „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”. Na zakończenie informację o grantach i dotacjach rozwojowych przekazała koordynator programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością Anna Frańczak z Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Ważnym punktem spotkania była prezentacja produktów tradycyjnych Szlaku ”ŚKS”. Producenci i wytwórcy przygotowali do degustacji produkty, które będą dostępne na szlaku, jak: miody, twarogi, wina, wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze oraz warzywa ekologiczne. Gospodarze restauracji Da Vinci, która również otrzymała certyfikat szlaku, przygotowali dla uczestników spotkania degustację certyfikowanych potraw tradycyjnych z regionu Gór Świętokrzyskich. Był żurek, bomby, jabłko w miodzie a także pierogi pod różną postacią, gołąbki i inne specjały będące w ofercie restauracji.

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego gratuluje wszystkim uczestnikom uzyskania Certyfikatu Szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” oraz składa serdeczne podziękowania panu Arturowi Polakowskiemu, Prezesowi Zarządu Centrum Konferencyjno Bankietowego Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim za bezinteresowną pomoc w zorganizowaniu spotkania i przygotowanie degustacji potraw tradycyjnych.

Koordynator projektu
Teresa Wąsik
Galeria:

01. Powitanie w DA VINCI.jpg 02. Zwiedzanie dworku.JPG 03. Otwarcie spotkania przez dyrektora SODR Jaroslawa Mostowskiego.jpg

04. Wystapienie koordynatorki projektu SKS Teresy Wasik.jpg 05. Dyrektor Slawomir Neugebauer i Anna Frnczak.JPG 06. Otwarcie spotkania.JPG

07. Uczestnicy spotkania.jpg 08. Spotkanie w DA VINCI.jpg 09. Uczestnicy spotkania.jpg

10. Spotkanie w Da VINCI.jpg 11. Wreczanie certyfikatu przez dyrektora Slawomira Neugebauera.jpg 12. Wreczanie certyfikatu.jpg

13. Wreczanie certyfikatu.jpg 14. Wreczanie certyfikatu.jpg 15. Wreczanie certyfikatu.jpg

16. Wreczanie certyfikatu.jpg 17. Wreczanie certyfikatu.jpg 18. Wreczanie certyfikatu.jpg

19. Wystapienie Anny Franczak.JPG 20. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 21. Stol produktow Szlaku SKS.jpg

22. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 23. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 24. Stol produktow Szlaku SKS.jpg

25. Stol produktow Szlaku SKS.JPG 26. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 27. Stol produktow Szlaku SKS.jpg

28. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 29. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 30. Stol produktow Szlaku SKS.jpg

31. Stol produktow Szlaku SKS.jpg 32. Degustacja produktow.jpg 33. Degustacja produktow.jpg

34. Degustacja produktow.jpg 35. Prezes zarzadu Da Vinci Artur Polakowski i Agnieszka Dworak.jpg

Tag: