28 stycznia br. w Centrum Konferencyjno-Bankietowym Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim odbyło się spotkanie poświęcone organizacji szlaku kulinarnego "Świętokrzyska Kuźnia Smaków", który jest jednym z zadań realizowanego przez ŚODR projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele rekomendowanych do szlaku podmiotów, tj. restauracji i gospodarstw agroturystycznych oferujących kuchnię regionalną, gospodarstw rolnych, pszczelarskich i przetwórców oferujących uznane produkty tradycyjne oraz zaproszeni goście, m.in. Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego.
Uczestników spotkania przywitała Agnieszka Dworak menager restauracji oraz Wit Hamera przewodnik, który przybliżył historię dworu obronnego w Podzamczu Chęcińskiem. Po zwiedzeniu odrestaurowanego dziś zespołu pałacowo-parkowego odbyła się na jednej z sal konferencyjnych obiektu część oficjalna spotkania, którą otworzył Jarosław Mostowski, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Następnie został przeprowadzony wykład o szlaku kulinarnym ŚKS przez koordynatora projektu Teresę Wąsik. Po części oficjalnej nastąpiło wręczenie Certyfikatów przez dyrektora Sławomira Neugebauera i dyrektora ŚODR Jarosława Mostowskiego. Wszyscy uczestnicy otrzymali również wydaną w ramach projektu książkę „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich”. Na zakończenie informację o grantach i dotacjach rozwojowych przekazała koordynator programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością Anna Frańczak z Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości w Sandomierzu. Ważnym punktem spotkania była prezentacja produktów tradycyjnych Szlaku ”ŚKS”. Producenci i wytwórcy przygotowali do degustacji produkty, które będą dostępne na szlaku, jak: miody, twarogi, wina, wyroby wędliniarskie, piekarnicze i cukiernicze oraz warzywa ekologiczne. Gospodarze restauracji Da Vinci, która również otrzymała certyfikat szlaku, przygotowali dla uczestników spotkania degustację certyfikowanych potraw tradycyjnych z regionu Gór Świętokrzyskich. Był żurek, bomby, jabłko w miodzie a także pierogi pod różną postacią, gołąbki i inne specjały będące w ofercie restauracji.
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego gratuluje wszystkim uczestnikom uzyskania Certyfikatu Szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” oraz składa serdeczne podziękowania panu Arturowi Polakowskiemu, Prezesowi Zarządu Centrum Konferencyjno Bankietowego Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim za bezinteresowną pomoc w zorganizowaniu spotkania i przygotowanie degustacji potraw tradycyjnych.
Koordynator projektu
Teresa Wąsik
Galeria:
Tag: