Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach realizuje projekt pn. „Stymulowanie rozwoju rynku produktów regionalnych poprzez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków” w ramach Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Zorganizowane zostały 4 szkolenia stacjonarne i trzydniowy wyjazd studyjny. Przed nami przeprowadzenie certyfikacji podmiotów ubiegających się o przystąpienie do szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
W drugiej połowie marca odbyły się 4 szkoleniami nt.: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny czynnikiem rozwoju regionu”. Uczestnikami byli rolnicy, producenci, przetwórcy oraz właściciele restauracji i gospodarstw agroturystycznych. Przeszkolonych zostało 48 osób z powiatów: buskiego, pińczowskiego, starachowickiego i staszowskiego zainteresowanych przystąpieniem do szlaku. Podczas wykładów prowadzonych przez prof. Czesława Nowaka dowiedzieli się co to jest produkt lokalny i jakie są możliwości jego sprzedaży, jakie znaczenie rynkowe ma „marka”, jak wpływa na wyróżnianie produktów oraz jak przekonać konsumenta do kuchni regionalnej. W programie były też zagadnienia dotyczące rozwoju lokalnego w oparciu o żywność tradycyjną i kuchnie regionalną poparte dobrymi przykładami z Europy i świata oraz elementy nowoczesnego marketingu w promocji marki „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. O założeniach projektu mówiła Teresa Wąsik – kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich /ŚODR Modliszewice. Uczestnicy poznali produkty tradycyjne ze swoich powiatów i procedury związane z uzyskanie statutu produktu tradycyjnego oraz warunki, które należy spełnić aby otrzymać certyfikat przynależności do szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
W dniach od 22 do 24 maja zrealizowany został wyjazd seminaryjny o tematyce „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu”. Miejscem docelowym było województwo małopolskie, a konkretnie miejsca związane z produktem tradycyjnym i kuchnią regionalną, w tym:
Przed nami kolejny etap projektu – przeprowadzenie certyfikacji produktów i potraw, zgłoszonych przez producentów, przetwórców, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i gastronomi. Jej efektem będzie wprowadzone nowych obiektów na szlak kulinarny i uzyskanie przez nich znaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. Na przełomie III i IV kwartału przeprowadzony zostanie nabór, wstępna weryfikacja zgłoszeń i ocena produktów i potraw przez wyłoniony wcześniej Zespół Certyfikujący. Wybrane podmioty otrzymają przynależności do szlaku kulinarnego i możliwość posługiwania się logiem Świętokrzyska Kuźnia Smaków – znakiem towarowych prawnie chronionym zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym. Oferta „kulinarnych ciekawostek regionu” zostanie zaprezentowana podczas eventu zaplanowanego na drugą połowę listopada. O szczegółach dowiecie się Państwo z naszej strony internetowej - www.sodr.pl - w późniejszym terminie.
Tag: