Wydarzenie odbędzie się 23 lipca 2017r. (niedziela) w Osadzie Średniowiecznej w Hucie Szklanej pod Świętym Krzyżem.
Zapraszamy do odwiedzenia stoiska informacyjnego ŚODR, gdzie będzie można uzyskać informację między innymi
o ofercie kulinarnej szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków, otrzymać mapę szlaku oraz publikację pt. Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich. W polecanej publikacji znajdziecie Państwo między innymi przepis na zalewajkę – sztandarową zupę regionu, nazywaną „królową zup”, która jako jedna z pierwszych potraw z województwa świętokrzyskiego została wprowadzona na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tradycyjna zalewajka, ta na liście produktów i w naszej publikacji nie może mieć żadnych sztucznych dodatków, jej smak w dużej mierze zależy od żuru własnej roboty, czosnku, suszonych grzybków i umiejętności kucharki. Jest jej wersja biedniejsza, tylko z dodatkiem okrasy tj. skwarków ze słoniny oraz dobrej kwaśnej śmietany lub wersja bogatsza, na kościach i boczku wędzonym. Nigdy prawdziwa zalewajka nie zawierała dodatków, które zdecydowanie do niej nie pasują jak np. marchew, pietruszka, pieczarki, nie wspomnę już o produktach wysoko przetworzonych czy polepszaczach smaku z dodatkiem benzoesanu sodu. Przepis na zalewajkę w naszej publikacji „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich” pochodzi od pań z KGW w Snochowicach gmina Łopuszno oraz z karczmy „Izba Dobrego Smaku” w Hucie Szklanej.
Teresa Wąsik
Tag: