Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Szlak Kulinarny Świętokrzyska Kuźnia Smaków bogatszy o 19 nowych obiektów

zastępca dyrektora ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak wręcza certyfikatySzlak ŚKS poszerzył swoja ofertę o 19 nowych obiektów, dzięki temu należy do grona największych szlaków kulinarnych w Polsce. Podczas eventu promującego ofertę ŚKS, który odbył się 23 listopada br. w Bałtowie w Gościńcu „Bałtowski Zapiecek”, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek, prezes Zarządu Fundacji Ośrodka Promowania i Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu Halina Siemaszko i zastępca dyrektora ŚODR Modliszewice Agnieszka Pietrzak wręczyli certyfikaty 19 nowym podmiotom. Obecnie szlak liczy 53 obiekty, w tym 30 z ofertą produktów tradycyjnych i 23 z ofertą kuchni regionalnej.

Przynależność do szlaku gwarantowana jest certyfikatem, który jest jednocześnie potwierdzeniem standardów stawianych przez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Podmioty, aby uzyskać taki certyfikat musiały spełnić określone wymagania, między innymi w przypadku restauracji oferować minimum trzy potrawy kuchni regionalnej, posiadać wydzieloną kartę menu pod nawą „ Potrawy kuchni regionalnej – świętokrzyskie smaki” opatrzoną logo ŚKS oraz posiadać „ Kredens” z produktami tradycyjnymi ze szlaku. W przypadku producentów produktów tradycyjnych, certyfikat mogły uzyskać podmioty, które wytwarzają minimum jeden produkt tradycyjny uznany, to jest taki, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych, bądź jest laureatem konkursu na najlepszy produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego, np. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów lub inny konkurs, w którym kryterium stanowiła gwarancja tradycyjnego sposobu wytwarzania.

Wydarzenie w Bałtowie przyciągnęło ponad 200 osób, głównie z powiatów sandomierskiego, opatowskiego, ostrowieckiego i kieleckiego. Wśród uczestników byli przedstawiciele samorządów szczebla powiatowego i gminnego z gospodarzem gminy Bałtów, wójtem Władysławem Zwolińskim oraz przedstawicielem Starostwa Powiatowego w Ostrowca Świętokrzyskim dr Waldemarem Kacugą, Naczelnikiem Wydziału Rolnictwa i Środowiska. Wydarzenie zaszczycił dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie Jarosław Bomba ze współpracownikami oraz 50 osobowa grupa uczestników wyjazdu studyjnego koordynowanego przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie. Byli też przedstawiciele organizacji pozarządowych, lokalnych organizacji turystycznych, przedsiębiorcy sektora gastronomicznego, turystycznego, agroturystycznego, członkinie kół gospodyń wiejskich. Atrakcją wydarzania była prezentacja oferty kulinarnej Świętokrzyskiej Kuźni Smaków, ponad 25 podmiotów prezentowało swój produkt firmowany pod marką ŚKS. Można było posmakować potraw regionalnych przygotowanych przez 9 restauracji i 3 gospodarstwa agroturystyczne, między innymi żołądków gęsich, kwaśnicy sandomierskiej, gęsi kieleckiej z fasolą, kugla, grycoków, parzybrody chłopskiej, jagnięciny, sakwy gajowego, byków daleszyckich. Na słodko szczodroków, placków jaglanych, pączków opatowskich, krówki opatowskiej oraz pysznego tortu czekoladowo-orzechowego. Nie zabrakło również win z winnic sandomierskich „Nad jarem” i „Winnicy Płochockich”, serów dojrzewających z Serowni Podłazy i twarogów z okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Chmielnika, pysznych wędlin od Walczyka i Kędziory, miodów, przetworów z Zochcina, chleba od Bednarskich i z piekarni Lipnik, soków od Kotów z Bielin. Wszyscy uczestnicy otrzymali książkę Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich oraz świeżo wydana mapę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, w której opisana została szczegółowo oferta oraz miejsca serwowania i wytwarzania produktów ŚKS.

Wydarzenie było realizowane przez ŚODR Modliszewice w ramach projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, którego jednym z celów było wykreowanie i urynkowienie wybranych produktów i potraw tradycyjnych poprzez sieć ciekawostek kulinarnych regionu Gór Świętokrzyskich. Stworzenie swego rodzaju oferty turystycznej opartej na dziedzictwie kulinarnym regionu, która będzie wizytówką kulinarną województwa świętokrzyskiego. Mamy nadzieję, że wydarzenie w „Bałtowskim Zapiecku” było przykładem prezentacji takiej oferty.


Wykaz obiektów, które otrzymały Certyfikat ŚKS: 

  1. Płochocka Barbara – „Winnica Płochockich” Daromin, pow. sandomierski
  2. Restauracja „Pod Ciżemką” Sandomierz, 
  3. Wojtas Halina – Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka” Obrazów, pow. sandomierski, 
  4. Pasterczyk Monika – Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów, pow. opatowski, 
  5. Kędziora Marek – Ubój i Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Opatów, 
  6. Maciąg Marek – Piekarnia Lipnik, pow. opatowski, 
  7. Bożek Lucyna – Gościniec „Bałtowski Zapiecek” Bałtów, pow. ostrowiecki, 
  8. Walczyk Jerzy – Zakład Mięsno-Wędliniarski „Walczyk” w Okole, pow. ostrowiecki, 
  9. Sobczyk-Szymańska Ewa – Bar „Pstrąg” Wilków, pow. kielecki, 
  10. Boroński Rafał – Restauracja „Anatomia Smaku” w Zagnańsku, pow. kielecki, 
  11. Łączkiewicz Jarosław – Karczma „Kuźnia Smaków” w Tokarni, pow. kielecki, 
  12. Wałek Kamila – Restauracja „Szafranowy Dwór” w Strawczynie, pow. kielecki, 
  13. Stępnik Artur – Zajazd „Na Widoku” w Krajnie Pierwszym, pow. kielecki, 
  14. Grzejszczyk Kazimiera – Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Bukiem” w Śniadce Drugiej, pow. kielecki, 
  15. Wysocka Agnieszka – Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” w Lubani, pow. kielecki, 
  16. Brożyna Piotr – Produkcja Wędlin Wiejskich, Porąbki, pow. kielecki, 
  17. Cichopek Beata – Serownia „Podłazy” w Piotrowie Podłazach, pow. kielecki, 
  18. Trepka-Kopacz Kinga – Kawiarnia „Tradycja” w Nowej Słupi, pow. kielecki, 
  19. Noga Ernest Piekarnia, Mąchocice Kapitulne, pow. kielecki.


Podmioty prezentujące potrawy regionalne i produkt tradycyjne firmowane pod marką ŚKS w „Bałtowskim Zapiecku”:

  1. Potrawy: Sakwa gajowego /Restauracja „Pod Ciżemką” Sandomierz, Kwaśnica sandomierska/ „Wojtasówka” Obrazów, Śledziowa uczta z trzema sosami /Gościniec „Bałtowski Zapiecek”, Byki daleszyckie/ Gospodarstwo Agroturystyczne „U Zosi”, Skarbka Dolna, Parzybroda chłopska/ Bar „Pstrąg”, Wilków, Pierogi z kapustą i mięsem/ Restauracja „Anatomia Smaku”, Zagnańsk, Żołądki gęsie/Karczma „Kuźnia Smaków”, Tokarnia, Grycoki i Kluski babci Stasi/ Restauracja „Szafranowy Dwór”, Strawczyn, Jagnięcina/ Zajazd „Na Widoku”, Krajno Pierwsze, Kotleciki z gęsi/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” Lubania, Kugiel/ Restauracja „Okrąglak”, Korzecko, Placek jaglany/ Karczma „Izba Dobrego Smaku”, Huta Szklana, Gęś kielecka z fasolą/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Gratka”, Celiny, Całuski i Sernik domowy/ Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Bukiem”, Śniadka Druga,

  2. Produkty tradycyjne: Wino białe gronowe Sey Sey/ „Winnica Płochockich”, Daromin, Wino czerwone gronowe Regelt/ „Winnica Nad Jarem”, Złota, Szczodroki /Piekarnia „Zawichojska”, Zawichost, Tort czekoladowo-orzechowy/ Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów, Kiełbasa swojska opatowska/Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Marek Kędziora, Opatów, Chleb na maślance z Lipnika/ Piekarnia Lipnik, Ser jabłeczny/ konfitura z jarzębiny i inne przetwory/ Przetwórnia Zochcin, Krówka opatowska/Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie, Pączek opatowski/Cukiernia „U Szarego”, Opatów, Chleb iwański/ Piekarnia Bednarskich, Iwaniska, Salceson z Okoła, kiełbasa swojska z Okoła/ Zakład Mięsno-Wędliniarski „Walczyk”, Kasza gryczana palona/ Gospodarstwo Rolne, Iwona Sulima, Antoniów, Ser gospodarski/Serownia „Podłazy”, Beata Cichopek, Piotrów Podłazy, Sok jabłkowy z Bielin/ PPH „Smaki Ogrodu” Edyta Kot, Bieliny, Twarogi chmielnickie / Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Chmielniku, Miody /Pasieka Rodzinna Marta i Ireneusz Bęben, Napęków i Gosp. Pasieczne „Pasieka Wędrowna” Mateusz Zygmunt, Łążek.
                                                                                                                                                                                                                  Teresa Wąsik
                                                                                                                                                                                                            Koordynator projektu