Regionalne specjalności na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia
polecane Państwu przez restauracje
ze szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
Zajazd „Pod Jarem” w Bałtowie poleca:
Śledzie z konfiturą śliwkową:
Składniki:
1kg filetów śledziowych marynowanych
10 łyżek oleju
1 łyżka miodu
5 gożdzików
2 duże cebule
4 łyżki konfitury śliwkowej
2 łyżki żurawiny suchej
100ml wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, lekko podsmażamy na oleju, z dodatkiem gożdzików i miodu, dodajemy konfiturę śliwkową i suszoną żurawinę oraz wlewamy wino. Dusimy około 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po wystudzeniu zalewamy śledziki pokrojone w małe kawałki.
Domowa szynka z goździkami:
Składniki:
1,5kg mięsa od szynki
1 torebka gożdzików
sól
Marynata - składniki:
2 łyżki miodu
100ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka przyprawy do piernika
3 ząbki czosnku
pieprz
liść laurowy
olej
Przygotowanie marynaty:
Na rozgrzany olej dodajemy miód, czosnek i przyprawy, lekko podsmażamy, po ostudzeniu dodajemy wino.
Szynkę nacieramy solą, nakłuwamy i wciskamy gożdziki do mięsa.
Marynatą zalewamy szynkę i odstawiamy na około 12 godzin.
Szynkę przekładamy do brytfanki, podlewamy resztą marynaty, pieczemy około 50 min w 180 stopniach.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę, polewając od czasu do czasu sosem pieczemy jeszcze około 30 minut.
Restauracja „Żmigród” w Opatowie poleca:
Śledzie z suszonymi borowikami:
Śledzie wymoczyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
Grzyby namoczyć na 2 godz., gotować ok. 10 min. w małej ilości wody,
następnie pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni, na rozgrzanym oleju.
Połączyć z grzybami i dusić ok. 25 min. Dodać pieprz i sól do smaku.
Smacznego!
Tag: