W dniach 19-26 września 2015 r. przedstawiciele szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Szwajcarii, zorganizowanym przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu dla beneficjentów programu „Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością”. Wyjazd miał charakter edukacyjny a jego celem było poszerzenie wiedzy z zakresu turystyki kulinarnej, komercjalizacji i promocji produktów regionalnych na przykładzie regionów: Valais, Friborg i Vaud w południowo – zachodniej części Szwajcarii.
Ciszy fakt, że w grupie uczestników znalazło się aż 10 przedstawicieli podmiotów ze szlaku ŚKS, którzy mogli przekonać się, jak ważne miejsce w turystyce Szwajcarii zajmuje turystyka kulinarna oparta na dziedzictwie kulinarnym.
Uczestnicy mieli możliwość doświadczyć smaków regionalnych potraw i produktów oferowanych przez małe rodzinne restauracje na szlaku kulinarnym „Smakoszy” w Les Paccots w kantonie Fribourg. Na jednej z czterech ścieżek kulinarnych szlaku (ścieżki mają długość od 5 do 13 km) oferowane były posiłki składające się na lunch. Jedna z restauracji np. oferowała tylko przekąski zimne składające się z siedmiu produktów lokalnych (od miejscowych rolników), druga w swojej ofercie miała tylko cztery potrawy regionalne, a trzecia oprócz potraw specjalizowała się w deserach. Szlak „Smakoszy” był przykładem komercjalizacji i skutecznej promocji produktów regionalnych. Jego zarządzaniem zajmowała się lokalna organizacja turystyczna, która w ramach realizowanych programów zróżnicowanego rozwoju regionu, mających na celu między innymi zapobieganie odchodzenia od rolnictwa przez lokalną społeczność, prowadziła organizację pobytu na szlaku grup zorganizowanych (powyżej 6 osób), zajmowała się dbałością o infrastrukturę i estetykę terenu.
Innym ciekawym doświadczeniem była wizyta w rodzinnym zakładzie piekarniczym cukierniczym i manufakturze czekolady „Boulangerie et Confiserie Morellion” w miejscowości Sierre, gdzie każdy miał okazję wykonać tabliczkę czekolady, uformować pralinki i zapakować w opakowania firmowe Morellon. Wszystko to odbywało się na oczach klientów, którzy w tym czasie za szklaną ścianą kawiarni przy manufakturze mogli obserwować proces powstawania czekolady i doświadczać smaków podawanej tu kawy i słodyczy. Kolejnym ciekawym przykładem promocji lokalnej kuchni były wizyty na farmach edukacyjnych, które poza edukacją dzieci i młodzieży prowadzą sprzedaż produktów i potraw regionalnych w formie bardzo popularnego na zachodzie Europy „Bruchu” ( breakfast + lunch). W soboty i niedzielę przyjmują po 200 osób, które przyjeżdżają na farmę skosztować potraw i produktów pochodzących wyłącznie z farmy i od miejscowych rolników, spędzić kilka godzin z całymi rodzinami w gospodarstwie i kupić do domu lokalne produkty.
Kolejnym przepięknym miejscem opartym na winiarstwie był region Lavaux w kantonie Voud wpisany do rejestru światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO, obejmujący ponad 800 ha winnic położonych tarasowo. Ciekawym przykładem promocji regionu i producentów win było centrum winiarstwa w „Vinoramie du Lavaux”. Założone w formie spółki przedsiębiorstwo zajmowało się sprzedażą miejscowych win, połączoną z ich degustacją. W programie pobytu w Vinoramie była projekcja filmu przedstawiającego pracę człowieka w winnicy, jego życie nierozerwalnie związane z zajęciami w winnicy w różnych porach roku, które tę pracę wyznaczają. Jego prezentacja w specjalnej sali audiowizualnej, przysparzała widzowi niezwykłych wrażeń – przeniesienia się w świat winnic, winobrania i wina, które to kształtują życie miejscowej społeczności (film, jak podkreślali gospodarze Vinoramy uzyskał liczne nagrody międzynarodowe).
Ostatnim etapem wędrówki po lokalnych smakach była wizyta w „La Halle” - sklepie z certyfikowanymi produktami regionalnymi od lokalnych producentów prowadzonym przez Stowarzyszenie „ Prometerre” , którego główny dochód przynosił catering opary na produktach ze sklepu.
Wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i pomysły, które być może, choćby w niewielkiej części uda się przenieść na nasz szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
Teresa Wąsik
Tag: