Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

XVI Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne

Uczestnicy sympozjum przed karczmą Izba Dobrego Smaku w Hucie Szkalej z Wójtem UG Bieliny Sławomirem Kopaczem

W dniach od 15 do 18 września 2015 r. województwo świętokrzyskie było gospodarzem XVI Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego pn. „Innowacyjność w turystyce wiejskiej
a nowe możliwości zatrudnienia na obszarach wiejskich”
, któremu patronował  Marszałek   Województwa Świętokrzyskiego. Sympozjum organizowane jest co dwa lata w różnych regionach kraju przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie przy współpracy partnerów. Miejscem tegorocznego sympozjum był Hotel „ Cztery Wiatry” w Korytnicy nad zalewem Chańcza w gminie Szydłów.


Jednym z elementów 3 dniowego programu sympozjum były wyjazdy  studyjne  dla ponad 100 osób do  najatrakcyjniejszych turystycznie miejsc  regionu świętokrzyskiego.  Na wyraźną prośbę organizatora  trasy wyjazdów za których program merytoryczny i organizacyjny odpowiadał  ŚODR Modliszewice wiodły między innymi szlakiem  kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
I tak, trasa – Ziemia Sandomierska uwzględniała wizytę „u krówki opatowskiej” w OSM w Opatowie,  w restauracji Żmigród i gospodarstwie agroturystycznym „Winnica Sandomierska” w Górach Wysokich, natomiast trasa - Góry Świętokrzyskie wizytę w karczmie „ Izba Dobrego Smaku” w Hucie Szklanej.
Cieszymy się, że szlak kulinarny zyskuje na popularności a wizyta gości seminaryjnych z całej Polski  na szlaku na pewno sprzyja tej promocji.


                         Teresa Wąsik



1.jpg 2.jpg 3.jpg

Tag: