W dniach od 15 do 18 września 2015 r. województwo świętokrzyskie było gospodarzem XVI Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego pn. „Innowacyjność w turystyce wiejskiej
a nowe możliwości zatrudnienia na obszarach wiejskich”, któremu patronował Marszałek Województwa Świętokrzyskiego. Sympozjum organizowane jest co dwa lata w różnych regionach kraju przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Krakowie przy współpracy partnerów. Miejscem tegorocznego sympozjum był Hotel „ Cztery Wiatry” w Korytnicy nad zalewem Chańcza w gminie Szydłów.
Jednym z elementów 3 dniowego programu sympozjum były wyjazdy studyjne dla ponad 100 osób do najatrakcyjniejszych turystycznie miejsc regionu świętokrzyskiego. Na wyraźną prośbę organizatora trasy wyjazdów za których program merytoryczny i organizacyjny odpowiadał ŚODR Modliszewice wiodły między innymi szlakiem kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
I tak, trasa – Ziemia Sandomierska uwzględniała wizytę „u krówki opatowskiej” w OSM w Opatowie, w restauracji Żmigród i gospodarstwie agroturystycznym „Winnica Sandomierska” w Górach Wysokich, natomiast trasa - Góry Świętokrzyskie wizytę w karczmie „ Izba Dobrego Smaku” w Hucie Szklanej.
Cieszymy się, że szlak kulinarny zyskuje na popularności a wizyta gości seminaryjnych z całej Polski na szlaku na pewno sprzyja tej promocji.
Teresa Wąsik
Tag: